“Leva knjiga/Desna knjiga”: Peto izdanje “terapijskog dela stvaralaštva” Alekse Gajića!

0

Navikli smo od našeg strip umetnika Alekse Gajića na objavljivanje stripova i zbirke ilustracija u neobičnim formama.

Dobro znamo za bravure koje je Gajić objavljivao u izdavačkoj kući System Comics kao što je džepni strip “Birokratija” koji govori o ogromnoj i zamršenoj birokratiji u našoj zemlji, zatim “Pljosnati strip” i “Skrepbuk” koji imaju identičan koncept ilustracija i stripića koje je Gajić crtkao i skupljao, zatim imamo i “Od Hadrijana do ponizne Sofije” strip objavljen u kutiji sa točkićima za “premotavanje” strip scena.

Pročitajte: Aleksa Gajić: Stripovi možda nisu uspeli da prođu tranzicioni period!

Sada, izdavačka kuća Makondo, u tvrdokoričenoj formi objavljuje Gajićevu novu knjigu “Leva i desna knjiga”, za koju sam izdavač smatra da je ona svojevrsna monografija Alekse Gajića, kao umetnika koji je ove crteže prikupljao u svojim sveščicama.

Sam Gajić kaže, da je to peto izdanje njegovog “neobavezno terapijskog dela stvaralaštva”. 

 

View this post on Instagram

 

Sa ponosom vam predstavljamo naše najzanimljivije izdanje so far! U narednih 10 dana LKDK prodavaće se po promotivnoj ceni od 990 din, uz poklon ex-libris potpisan od autora, koji o ovom dragulju kaže: “Leva knjiga Desna knjiga” je nastavak mog kreativno likovno narativnog istraživanja. Kao što sam i naveo u predgovoru knjige, ovo je peta knjiga mog neobavezno terapijskog dela stvaralaštva. Nema se šta novo reći, sem da se sve raspalo. Moji pokušaji da se koliko toliko držim neke forme, ovde su propali. Ovo je izbor ilustracija iz moje dve sveščice, i još pet različitih mini kolekcija ilustracija. Takodje ima ovde i “traženih” radova, u kojima mi je dopuštena autorska sloboda, te tako spadaju u ovaj lični izbor. Razlog je što se u proteklih četiri godine, posle izlaska “Pljosnatog stripa”, nakupilo pregršt crteža na raznoraznim papirima i kartonima po kojekakvim kutijama. Paralelno sa tim ispunjavao sam i svoje sveske. Kad sam nedavno završio drugu, shvatio sam da je vreme da se podvuče crta na ovaj period rada. Zašto baš Leva knjiga Desna knjiga? Eksperiment u štamparstvu mi je uvek bio interesantan. Kako osmisliti nešto čudno a da je to moguće tehnološki umnožiti u tiražu? Takodje, moje autorske stvari već svojim pakovanjem treba da ostave utisak ludenja i šašavila, jer sadržaj i jeste takav. Imao sam knjigu uvezanu šrafovima, pljosnatu, minijaturnu, a ovde, konkretno, trik je u tome što su ovo zaista dve knjige – jedna je zalepljena na levu koricu, a druga na desnu koricu, pa mogu da se zajedno posle zaklope. U desnoj su vertikalne ilustracije i šale, a u levoj horizontalne.  Što se tiče tematike, u pitanju su radovi koji su nastali tehnikom mentalnog automatizma (počnem, pa onda gde me odvede, nekako završim) To mu dodje ko neki likovni džez. Nekad ispadne dobro, nekad ispadne “nešto”. I ovo izdanje može da se ubroji u terapijsku fazu. Ne znam na kom principu radi, ali ja se osećam bolje. Same teme ne sadrže nikakvo nasilje, zlo, tugu, nesreću, ja se držim svog eteričnog optimizma i naravno humora. Ovo bi moglo da se nazove nekom mini monografijom, jer izbor zahvata zaista širok spektar stvari koje sam radio u prethodnih pet godina.”

A post shared by Makondo izdavačka kuća (@makondo.rs) on

-Od izdavačke kuće Makondo, dobio sam najlepši poklon – najzad je izašla “Leva knjiga/Desna knjiga” , peto ostvarenje iz mog autorskog opusa. Ovo po mnogome drugačije izdanje, predstavlja štamparsko-tehničko-logistički domet. Masthev za sve ljubitelje humora apsurda te eterično-introspektivne ilustracije. Na 112 strana u dve knjige, udobno se smestilo preko 300 ilustracija i stripića. Iskoristite akciju, pa ćete za cenu jedne dobiti dve knjige – i levu i desnu ; ) Takodje dobijate i poklon – potpisan ExLibris, napisao je Gajić na svom Facebook profilu.

Makondo, na svom Instagram profilu navodi da u narednih 10 dana “Leva knjiga/Desna knjiga” prodavaće se po promotivnoj ceni od 990 din. Ovo bi moglo da se nazove nekom mini monografijom, jer izbor zahvata zaista širok spektar stvari koje sam radio u prethodnih pet godina.”

Izdanje ima 240 stranica – A5 formata.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x