“Od Hadrijana do ponizne Sofije”: Novčić sreće i misteriozna razglednica!

0

Malo je reći da jedan novčić može da učini čoveka srećnim, ali kada je u pitanju novac rimskog cara Hadrijana, ne bismo sa sigurnošću mogli da tvrdimo kako to nije tačno. 

od hadrijana petface

Veliko Gradište, opština na granici Srbije i Rumunije ima tu sreću da u svom muzeju poseduje dva predmeta, između kojih je razlika oko 2.000 godina. Novčić rimskog cara Hadrijana i litografska razglednica Velikog Gradišta, koja je 1902. godine putovala od Beograda do Velikog Gradišta, a na njoj je na ćiriličnom pismu napisano: “Nemojte se ljutiti što sam otputovala, jer je moralo biti radi moje budućnosti. U potpisu ponizna Sofija, modistkinja do Kolarca.”

Pročitajte: Mali strip “Birokratija”: U raljama birokratskih procedura!

U priči Dragana Bogičića, koju je grafički obradio naš poznati strip umetnik Aleksa Gajić na dugoj traci, povezane su priče o ova dva predmeta. Priča počinje i završava se sa odbeglom Sofijom, odbeglom vilom, sa svog kamena koji se nalazi na ušću reke Pek u Dunav. Zatim se preleće preko nekoliko scena, o srećnom novčiću kojeg je jedan rimski vojnik izbušio i tako ga stavio na lančić kako bi uvek imao uz sebe sreću svog kraja. Hadrijanov novčić donosi sreću svima koji ga poseduju i tako povezuje sa sobom vekove i milenijume kako bi zatvorio krug sreće oko onih koji ga poseduju.

Strip je nedavno objavljen u Politikinom zabavniku, a 18. maja u Noći muzeja biće predstavljen u muzeju u Velikom Gradištu u formi klasičnog stripa, premotavanja stripa u kutiji i formi animiranog stripa. 

Istorijski kontekst priče 

Na ušću reke Pek u Dunav i dalje se nalaze ostaci rimskog grada Pinkuma, što je nekadašnji naziv i za reku Pek. Za vreme rimskog cara Hadrijana ova oblast je bila od izuzetnog značaja, jer se tu nalazila kovnica novca, pošto su tu prirodno nastanjena nalazišta ruda poput Morave, Mlave i Peka. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x