Donirajte Strip Blog projekat

donirajte strip blog stripblog

Strip je uvek bio jedna od tema o kojima se pisalo u drugim medijima, a na Strip Blogu deveta umetnost će biti GLAVNA, SPOREDNA I JEDINA TEMA.

Strip Blog je namenjen ljubiteljima devete umetnosti, kao specijalizovan medij samo za oblast stripa. Bavi se ovom granom umetnosti na informativan i analitički novinarski način.

Sajt je nastao kao ideja novinara Miloša Simića koji se kroz svoj rad u medijima bavio stripom. Na Strip Blogu je objavljeno, za godinu dana postojanja, preko 1440 tekstova, intervjua, vesti i prikaza stripova i filmova rađenih po stripu. Svakog meseca u proseku prelazimo 40.000 otvorenih stranica na sajtu, što je za sada više nego zadovoljavajuća poseta.

Takođe, na Strip Blogu se nalazi i najveće istraživanje o strip umetnosti i autorskom u Srbiji, do sada urađeno, pod naslovom „Borba sa strip vetrenjačama“.

Objavljeno je do sada mnoštvo stripova mladih i neafirmisanih umetnika. Strip Blog se stara da objavljuje stipove mladih autora i napravio je saradnju sa novosadskom i beogradskom školom stripa, kako bi se na sajt postavljali radovi polaznika ovih škola.

Strip Blog ima i svoj „Web Magazin“, koji je do sada dostigao četiri broja.

U avgustu 2020. godine počelo je objavljivanje televizijske emisije Strip Blog koja se emituje na TV Film Klub svakog četvrtka u 8:00 i 18:00. STRIP BLOG je serija emisija koja se bavi strip umetnošću kao fenomenom koji postoji već gotovo dva veka. U svakoj emisiji gostuju domaći strip autori, kritičari i teoretičari stripa, a gledaoci mogu da saznaju krajnje zanimljive priče o najpoznatijim ali i onim nešto manje poznatim junacima. U intervjuima se govori o domaćoj i svetskoj strip sceni, položaju stripa u domaćoj kulturi kao i načinima da se strip bolje pozicionira na našoj sceni. Predstavljaju se nova izdanja, alternativna scena kao i svetski hitovi uz različite zanimljivosti o crtačima i scenaristima koji su manje ili više poznati čitaocima stripova. Emisija je namenjena ljubiteljima stripa ali i onima koji još uvek nisu upoznali ovu, često nedovoljno priznatu umetnost.

Tokom 2020. godine smo zajedno sa izdavačkom kućom Presing krenuli u izdavačku delatnost i izdali prvi broj “Strip sa margine” koji okuplja neafirmisane strip umetnike, kao i nepoznate radove poznatih autora. Svi autori su sa prostora bivše Jugoslavije, a nastavljamo sa izdavaštvom i nadalje, uz akcenat na domaća strip izdanja. 

Ono na šta se stavlja akcenat u radu na Strip Blogu jeste da se napravi plaćena praksa studentima novinarstva. Zašto plaćena? Zbog toga što je danas rad u medijima za mlade novinare, u najvećem broju medija, zasnovan na volonterskom radu, bez dinara. Volontiranje ide u nedogled i zato Strip Blog ne želi da nastavi tu tradiciju, već želi da pored praktičnog znanja, ponudi mladim novinarima, početnicima i podsticaj.

Danas u redakciji radi četiri novinara Miloš Simić, Milidar Švonja, Nikola Tasković i Tomislav Antolić. Naravno, zahvalni smo svim saradnicima koji nam nude svoje tekstove o strip umetnosti i radosni smo što ih je sve više.

Posebno smo ponosni na saradanju sa fanzinom “Zagor iz našeg sokaka”.

Svakako nam trebaju sponzori koji žele da podrže ovakav projekat, zbog navedene želje da se organizuju plaćene prakse, ali i zbog toga što bi trebalo promovisati stranicu na društvenim mrežama, kako bi se broj od nekoliko stotina posetilaca dnevno povećao.

Podržite nas i pomozite nam da opstanemo, kao specijalizovan medij jedne od grana umetnosti u kojoj su naši autori najcenjeniji i traženiji u Evropi i svetu.

Primalac: Miloš Simić, Nova 31/16, Ugrinovci  
Svrha plaćanja: Projekat Strip Blog
Broj računa:  265-0000005059202-88

Dinarski račun: 265-0000005059202-88 

PayPal: stripblogger@yahoo.com

Osnivač Strip Bloga: Miloš Simić

Glavni i odgovorni urednik: Milidar Švonja

Pišite nam na: stripblogger@yahoo.com