“Skrepbuk” Alekse Gajića: Ilustrovane biografske beleške (VIDEO)

0

Ova knjiga pre svega oduševljava, a razlog za to je taj, što se na našim prostorima rekto mogu naći kreativne knjižice, poznatih autora, umetnika, pisaca ili slično, koje se nazivaju skrepbuk.

skrepbuk stripblog

Zbog toga je ovo izdanje idealna prilika da se upoznate, pre svega sa metodom pravljenja i time, šta je uopšte skrepbuk, a onda i da upoznate još veću kreativnost strip autora Alekse Gajića.

Gajićev “Skrepbuk” objavila je izdavačka kuća Sistem Komiks u formatu manje knjige, B6, na 96 stranica. 

Pročitajte: Mali strip “Birokratija”: U raljama birokratskih procedura!

Pre sve ga nije loše reći nekoliko činjenica o skrepbuku ili scrapbookingu. Skrepbuk se pojavio u Velikoj Britaniji ili polularnijem Ujedinjenom Kraljevstu u devetnaestom veku i predstavlja knjižicu u kojoj se beleži lična ili porodična istorija. Zapravo to je kombinacija fotografija, zapisa, kratkih crtica, autobuskih, voznih, i sličnih karata, ulaznica i slično. Sve je to propraćeno crtežima i kreacijama na stranicama između zalepljenih “artefakata”. Moramo napomenuti da scrapbooking ne podrazumeva striktno rad unutar sveščice ili knjižice, on može da skladišti važne momente i u neku kutiju, na pojedinačne listove ili kartice. I ranije, od devetnaestog veka su se pojavljivale forme, koje mogu da se smatraju pretečama skrepbuka. Postoje svedočanstva o sličnim formama iz 15. veka, ali najverovatnije su ljudi i ranije čuvali svoje važne stvari u nekim koricama ili slično. Među te važne stvarčice spadala su pisma, posvete, karte ili slično.

skrepbuk stripblog

Sada da se osvrnemo malo i na Gajićev “Skrepbuk”. Veoma kreativna forma izražavanja autora o bitnim idejama koje su mu pale na pamet. Pored uobičajenih predmeta koje se stavljaju u skrepbuk, Gajić je crtao i kratke stripove kojima je predstavljao svoje različite ideje, a možemo zaključiti da je pravljenje skrepbuka za njega bila prava zabava i zadovoljstvo. 

Pročitajte: “Od Hadrijana do ponizne Sofije”: Novčić sreće i misteriozna razglednica!

Kako je sam Gajić rekao: “Podnaslov ove knjižice mogao bi da bude i ,’ilustrovane biografske beleške’. Sve slike su ilustrovane šale koje su se desile u raznim privatnim druženjima.”

strip blog

Zašto da dužimo dalje, kada znamo da je ovakvo biografsko svedočanstvo skup uspomena pretočenih u strip, kroz kreativna rešenja i još kreativnije crteže i oslikane stranice.

Gajić je poznati po filmu “Technotise Edit i ja”, stripovima “Bič božji”, “Drako”, “Birokratija”…

Pogledajte tutorijal za pravljenje svog skrepbuka:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x