“Zlatna serija – Ambis Zla”: Kako izgledaju Bonelijevi Avengersi kad upadnu u ambis zla?

0

Kada je počelo finalno najavljivanje ove epizode, jedan od postovana na Fejsbuk stranici Veselog Četvrtka u kopiju je sadržao sledeće reči: Okej su Avengersi, ali pravi spektakl decenije čeka vas u novom broju ‘Zlatne serije’…”

ambis zla stripblog

Prikaz stripa “Zlatna serija – Ambis zla” scenarista Rekanja i Kastelija i crtača Fregijerija u izdanju Veselog četvrtka

Ovo je zapravo odrednica za naslov koji vam je možda privukao pažnju kako biste ušli i pročitali ovaj prikaz epizode “Ambis zla”.

Nije prvi put da se Martiju Misteriji i Dilanu Dogu putevi njihovih avantura ukrštaju, međutim u ovoj epizodi moramo priznati da imamo jedan veoma neobičan, emotivni deo priče. O tome ćemo kasnije govoriti. Pre svega valjalo bi spomenuti u kojim je avanturama, domaća publika mogla još viđa Martija i Dilana zajedno. To su epizode objavljene u ediciji Veselog četvrtka Dilan Dog Super Book, broj 32. “Poslednja stanica: Užas!” i broj 36. “Smak sveta”. 

Ovi naslovi apsolutno oslikavaju karakter i poentu radnje kada se u istoj priči zajedno nađu Dilan Dog i Marti Misterija (da obrnemo red u nabrajanju kako nam ne bi zamerili ljubitelji Dilana Doga). Ili dođe to totalnog uništenja sveta, a ova dvojica pravednika se nađu na Nojevoj barki ili se vrate malo, nekih dvadeset pet ili trideset godina unazad i pročeprkaju po užasu svojih ranijih života. 

Ni ova epizoda, “Ambis zla” nije ništa drugačija u odnosu na prethodne dve istaknute, s tim što se ovde već na početku oba lika usaglase oko toga da oni kada su zajedno na sebe navlače (možda nejasno ili ne) mračne sile. 

Ovog puta su u priču umešani druidi, što je još gore neo-druidi, magijska, ritualna mesta u vidu velikih krugova sastavljenih od ogromnog kamenja, nacisti, ne baš mnogo inteligentni američki vojnici, Atlantida i Zagor.

Au bre čekaj, pa dobro što je sve ovo nabrojano, šta više i ne zvuči tako loše, ali šta će tu naš Duh sa sekirom, zar on nije, za vreme odigravanja radnje, a to je 2018. godina, zaista postao duh? 

Ovo vam nećemo otkriti, dovoljno je da vas zagolica to da se u priči zajedno sa Dilanom i Martijem našao i Zagor. Ali on je tu pre svega zbog jednog drugog, da kažemo gada, koji je došao iz pakla da pokori zemlju, koju nije uspeo da promeni po svojoj volji, a to je, ma znate ga Gart Helingeng.

Ono što je važno spomenuti jeste da se u priču, kao neka vrsta obaveštajnog centra ili mozga operacije upliće i čuvena “Baza drugde”, a da se likom pojavljuju i Dragonero, Dampir, Mali Rendžer i još neki interesantni likovi.

strip blog

Pa kako vam zvuči? 

Mada moramo da priznamo, Dilan Dog i Marti Misterija su nešto kao Pravni Fakultet i Fakultet Političkih Nauka, ne podnose se, ali im se ni publika/studenti ne podnose, tako da za verne Dilanovce možda epizoda malo oda utisak razvučenosti i preterane narativnosti, kako je uvek sa Martijem, ali vredi ostati do kraja.

Mislimo da smo i previše rekli, ali još dve stvari želimo da naglasimo. Jednu vam dugujemo, a jednom ćemo vam još više zagolicati pažnju.

Ono što vam dugujemo jeste momenat za emocije u stripu. Taj izliv emocija događa se u trenutku kada su Marti i Dilan poslati u budućnost, da se suoče sa samim osobom, ali bukvalno, sa samim sobom iz budućnosti, a jednog od njih smo već u tom teškom stanju i upoznali. Oni su se suočavali i sa zajedničkim odnosom, ovo moramo da vam otkrijemo, obojica su priznali, budućem samom sebi da jedan drugog vole i da su jedan drugom pravi prijatelji.

Ono čime želimo da zagolicamo vašu pažnju jeste jedan interesantan momenat pogledajte:

ambis zla stripblog

Roberto Rekioni, urednik Dilan Doga u izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore rekao je da priča “Ambisa zla” učvršćuje koncept Bonelijevog univerzuma, da daje novu širinu i otvara prostor projektima koji će kasnije, u budućnosti doći.

Strip je kod nas objavljen u ediciji “Zlatna serija” broj 12. u izdanju Veselog Četvrtka i odmah je okarakterisan kao strip godine. B koricu, retro, radio je umetnik Siniša Banović, a čuli smo da je ona brzo prodata. 

Scenario za priču su radili Karlo Rekanjo i Alfredo Kasteli, a savetnici su im bili Rekioni i Moreno Buratini. Crtež je radio Đovani Fregijeri koji je bio gost ovogodišnjeg “Tras!” festivala i dao ekskluzivni intervju za Strip Blog.

Na stripu je radilo još osam saradnik. 

Pazite se da ne upadnete u ambis zla!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x