Mali strip “Birokratija”: U raljama birokratskih procedura!

0

Navikli smo da nas iznenadi sjajnim idejama, ali ovo je svakako nešto što je posebno i svaka stranica “malog stripa” Alekse Gajića budi u čitaocu sreću!

mali strip birokratija stripblog

Strip “Birokratija” umetnika Alekse Gajića došao je kao posledica njegove opčinjenosti kutijama, a sve je počelo kao u knjigama koje smo voleli da čitamo, bezazlenim odlaskom na buvlju pijacu. Tu je Aleksa sreo čoveka koji prodaje, kako on kaže “raznorazno đubre”, među kojim se našla drvena kutija za slajdove.

Na početnim stranicama malog stripa “Birokratija” Aleksa nam otkriva zbog čega je voleo kutije i šta je zapravo za njega fenomen kutije.  Da napiše scenario i nacrta strip “Birokratija” inspirisala ga je pomisao na pločice u starinskim birokratskom registrima.

U registrima se krije mnogo važnih i bitnih stvari za sve nas. Birokrate znaju sve o nama, ko smo mi (iako i ni sami ne možemo ovako nešto saznati), znaju čime se bavimo, kako živimo, zašto živimo…

Pročitajte: Drako: A Vatrena zemlja… uskoro ćemo je zvati samo Zemlja

Svako ko se zapitao o nečemu u svom životu može slobodno da ode do organa javne uprave i raspita se sve o sebi. Samo za takvu radnju je potrebno dosta strpljenja. Od šaltera do šaltera, od pisarnice do pisarnice i blagajne gde se kupuju stalno i iznova drugačiji obrasci. Ma ko ne bi poludeo od tog cimanja i gubljenja vremena u nekoj od zgrada državne uprave i lokalne samouprave.

Čitava atmosfera knjižice ogleda se u rečima iz čuvenog skeča o šalterskoj službenici Mici Ubici „F. T. 1 P.“ Što bi se reklo neki papir mora da ti fali. Tako je i protagonisti u malom stripu, koji je stalno nešto zapitan, što je i moto samog stripa, kako Aleksa kaže: „Posvećeno svima onima stalno zapitanima“.

mali strip birokratija stripblog

Samo ćemo reći da možda i nije toliko loše dreždati na šalteru, junak ovog stripa, kojem ni ime ne znamo, odveo je „šalterušu“ na kafu, na kraju priče.

Zaista kada se malo bolje pogleda nismo puno odmakli od tih kartica u starim birokratskim registrima. Sada postoji navodno neka elektronska uprava, pa se zakažeš preko interneta, informišeš se šta ti je sve potrebno od papira i dođeš, pa čekaš i čekaš i onda shvatiš da ti neki od papira fali, jer sajt ustanove nije dugo apdejtovan. I danas je potrebno uzeti slobodan dan ili provesti godišnji odmor na šalterima.

strip blog

Možda nije loše napraviti nastavak ovog stripa, samo da se zove „E-Birokratija“. Tako bi se priča osavremenila.  

Strip je objavila izdavačka kuća Sistem Komiks 2015. godine. Gajić je poznati po filmu “Technotise Edit i ja”, stripovima “Bič božji”, “Drako”, “Birokratija”…

Velika kolekcija malih izdanja

Autor malog stripa „Birokratija“ Aleksa Gajić objasnio je da je neposredni povod za crtanje stripa na 100 kartončića bila poseta velikom kolekcionaru stripova Vladimiru Topalovačkom. On ima uredno složenih oko 2.000 naslova u formi malih knjiga u svojoj kolekciji.

„Ideju, za malu knjižicu dao mi je Vladimir Topolovački – jedan od naših najvećih kolekcionara i poznavalaca stripa. Prilikom jedne moje posete Vladi shvatio sam da je on i vlasnik jedne izuzetne kolekcije malih knjiga (to znači da formatom ne prelaze 5 x 6 cm). Bio sam očaran. U maloj drvenoj vitrini udobno se smestilo skoro 2000 naslova. Istog trenutka rekoh:

– Vlado, napraviću i ja jednu malu knjigu!

– Zapravo mali strip.“*

*Preuzeto iz uvoda malog stripa „Birokratija“ u izdanju Sistem Komiksa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x