Drako: A Vatrena zemlja… uskoro ćemo je zvati samo Zemlja

0

Mnogo je teorija o tome kako je nastao svet, da li ima više svetova, odnosno da li je na više planeta moguć život i tako dalje.

drako stripblog

Prikaz stripa “Drako” scenaristkinje Valeri Manžin i crtača Alekse Gajića u izdanju Sistem Komiksa

Zapravo naše poznavanje univerzuma je veom malo, za nesagledive daljine tog prostora, koji mi sa zemlje raspoznajemo najčešće kao noć, naše znanje je golim okom nevidljivo. Kako možemo pouzdano da znamo da je svet, univerzum i sve oko nas nastalo zapravo nekim tamo “Velikim praskom”, velika količina kvantnih čestica je prišla mnogo blizu jedna drugoj i puf, sve je eksplodiralo u fantastični svemir.

A šta ćemo sa onim kreacionističkim teorijama, da je svemir, svet i sve oko nas stvorio jedan bog, onaj koji sve vidi i iz kojeg sve proističe. Zašto spominjemo samo jednog boga, pa zato što su mnogobožačke religije, iako i one kreacionističke zapravo baš ono što je jedan antički filozof govorio “bogovi su samo davanje prirodnim pojavama primitivno značenje”.

Strip scenaristkinje Valeri Manžin i crtača Alekse Gajića daje nam svoju teoriju nastanka sveta, teoriju punu mitova novog i starog doba. Ostvarenje “Drako” predstavlja spoj epske i naučne fantastike i ne odstupa ni od jedne ni od druge, ni milimetra. Zanimljiv i krajnje neobičan način stvaranja novog univerzuma, za koji se ne zna sve do samog kraja kojoj epohi pripada, kojem vremenu i kada.

Mnogo planeta koje su praljudi prisvojili, mogo napredniji nego mi danas, mnogo ponosniji nego mi. Neprestana borba za dominaciju i stalna želja za uništenjem to je ono što, nadasve prati sve dvonošce bez dlaka. Stalna želja za osvetom i oholost, još su neke od osobina koje su nastale u to “pramoderno” doba koje smo nasledili. 

Drako, Saurijanac, ratnik Zmajeve zemlje, na prevaru je osuđen na smrt zajedno sa svojom sabraćom i svojim saborcima i tako kao jedini preživeli pokušava da pobegne od, protiv njega okrenutih sunarodnika i da se pripremi za osvetu svoje izgubljene braće i saboraca. 

Strip “Drako” rađen je za francusko tržište 2011. i 2012. godine, a kod nas ga je izdavačka kuća Sistem Komiks objavila 2017. godine. Ogromno izdanje, sa tvrdim koricama i masnim listovima. Naizgled klot izdanje, bez uvodnika, izvodnika, biografija, ali svakako izgleda dostojanstveno.

Tandem Manžin i Gajić radio je i na ostvarenju “Bič božji”. Manžinova je starija godinu dana od Gajića tako da se može reći da su autori vršnjački par.

Gajić je poznati po filmu “Technotise Edit i ja”, a ove godine je dopio Specijalno priznanje Salona stripa za doprinos domaćem stripu.

“A Vatrena zemlja… uskoro ćemo je zvati samo Zemlja.”

system comics stripblog
Izdavačka kuća System comics pomaže tekstove autora
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x