STRIP LIČNOST ŽAN-KLOD MEZIJER: Temelj modernijeg viđenja neizvesne i tehnološki naprednije budućnosti!

0

Žan-Klod Mezijer, tvorac kultnog francuskog, naučno-fantastičnog strip serijala Valerijan svoj život je slikao perom, lakim pokretima kako je i stvarao ovo stripsko ostvarenje.

Mezijer je od svog najranijeg detinjstva bio okružen strip stvaralaštvom. Njegov brat je svoje radove kao četrnaestogodišnjak objavljivao u magazinu Ok i tako je, uz starijeg brata, kako to već i dolikuje, i sam “majstor” počeo da radi na svojim prvim ilustracijama. Mezijer je imao tu sreću, pored verovatno i kvaliteta (autor tekstova nije nikada video njegove prve radove), da je poneki svoj rad mogao i da objavi u ondašnjim časopisima.

Pročitajte: Preminuo je Žan-Klod Mezijer, kreator stripa Valerijan

Druga važna stvar u razvoju Mezijerove karijere ogledala se u tome što je on odrastao uz nastajanje velikih stripskih bravura poput Frankenovog Spirua i Fantazia, Morisovog Taličnog Toma, a kako ističe stripski poznavalac Milan Jovanović u uvodniku za prvu integralnu knjigu Valerijana u ediciji Perle #4 izdavačke kuće Darkwood, na Mezijera je najviše uticao Eržeov Tintin.

Važno je napomenuti da je Žan-Klod Mezijer rođen u Parizu 23. septembra 1938. godine, a 1953. godine upisuje Institut primenjene umetnosti gde je u klasi bio sa Žan Žiroom poznatijim kao Mebijus. Pored ovog velikog umetnika, Mezijer se upoznao sa Pjerom Kristenom, sa kojim ce 1967. godine objaviti prve table stripa Valerija u magazinu Pilote.

mezijer stripblog

-Oni koji vole da čitaju o životima kreativnih ljudi, možda će se složiti u gruboj oceni da postoje dve vrste autora. Tačnije, dva pola, između kojih bismo mogli svakog da pozicioniramo, bliže jednoj ili drugoj krajnosti. Jedni su oni koji su vodili “dosadne” živote, ali u sigurnosti svog doma uspevali da pronađu inspiraciju i nesuptanom maštom stvore takve pripovesti da je iznenađujuć nesklad između pasivnosti tvorca i razigranosti dela. Drugi su, pak, oni svoj rad makar delimično temeljili na iskustvu. To su ljudi koji nisu prezali od izazova i izlažući sebe avanturama postali najpozvaniji da o njima i pripovedaju. Žan-Klod Mezijer je nesumnjivo bliži ovim drugim stvaraocima. Nakon umetničke škole, on je stupio u vojnu službu i proveo dve i po godine u uniformi, učestvujući i u Alžirskom ratu, zapisao je u svom uvodniku Jovanović, za spomenuto izdanje.

Sva izdanja Strip Bloga: OVDE

Kada govorimo o Valerijanu, Mezijerovom životnom delu, interesantno je pre svega napomenuti da je to delo od 1967. pa sve do 1985. godine, izlazilo prvo u nastavcima u magazinu Pilot, pa onda u albumskom izdanju. Ovaj strip i njegov istoimeni junak sage kreću u otkrivanje svemira 2720. godine u Galaksitiju, gde se, zbog „loših snova“ (čitaj: kontrole ljudi), Valerijan upušta u vremensko-prostorno putovanje u XI vek. Tamo pronalazi svoju pratilju Lorelinu koja nakon procesa u mašini za „mnemotehniku“ postaje vremensko-prostorni agent. To što Valerijan ima svog pomoćnika nije toliko čudno, međutim u vreme nastanka stripa (pre pedeset godina) tako nešto je u najmanju ruku bilo nesvakidašnje. Na prelazu iz prastarog u staro stripsko doba, tačnije, šezdesetih godina prošloga veka, kako su i sami autori naglasili, stripove su stvarali stariji dečaci za mlađe dečake, tako da je pojava ženskog lika u svojoj trezvenoj i racionalnoj prirodi predstavljala malu revoluciju u sastavu velike ere promena.

mezijer stripblog

Nagrađivani Žan-Klod Mezijer

Žan-Klod Mezijer je dobitnik mnogih nagrada od kojih su, hrnološki – Prix Phenix, Najbolji rad u oblasti naučnefantastike, Valerian Agent spatio-temporel 1970, Grand Prix na Internacionalnom strip festivalu u Angulemu 1984, trinaest godina kasnije na istom festivalu osvaja nagradu za podizanje ekološke i drustvne odgovornosti i svesti. Nakon 2000-te godine osvajao je nagrade na gestivalima u San Dijegu, u Španiji, Kamberi, Švetskoj i sve su bile posvećene neverovatnoj karijijeri, drugim rečima životnom delu.

Serijal „Valerijan“ objavljivao se od 1967. do 2010. kada su autori objavili dvadeset prvi nastavak ove futurističke sage. Izdavačka kuća Darkwood objavila je dve knjige Valerijana u ediciji „Perle integrali“ – „Valerijan – Carstvo hiljadu planeta i druge priče“ i „Valerijan – Ambasador senki i druge priče“.

Strip autor Žan-Klod Mezijer preminuo je u noći sa subote na nedelju (22-23. januar 2022) u 83. godini života.

novi baner

Ostavio je za sobom radove koji su gledali u budućnost i stvarali budućnost, inspirišući najpoznatije filmske, svemirske sage, postavljajući temelje za modernije viđenje neizvesne i tehnološki naprednije budućnosti u kojoj ćemo konačno spoznati svet i život izvan ovog našeg…

POGLEDAJTE I OVO:

Izvori: Darkwood/Europe Comics

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x