Talični Tom 75 godina: Kako je Talični Tom stidljivim koracima stupio na strip scenu…

0

Kada je Moris de Bever 1946. godine objavio prvu epizodu Taličnog Toma u Žurnal de Spiru – “Arizona”, na dvadesetak tabli, njegov lik je dosta odstupao od neposredne inspiracije, lika čuvenog glumca vestern filmova Garija Kupera.

kako je talicni stripblog

Njegova košljua nije bila čisto žuta, već karirana, a nije imao ni crni prsluk. Zulufi su mu bili nešto duži, kao i šiške, a cigaretu ili travku nije držao u ustima. Talični je bio dosta naivno crtan, sa jasnim koloritom bez mnogo prelamanja boja, dok su senke crtane isključivo crnim crticama tuša, a likovi su nekada bili skroz crveni, a nekada plavi, u zavisnosti od toga da li im se gleda u leđa dok bežeći galopiraju ili u zajapurena lica dok se biju.

Pročitajte: Brži i od svoje senke: Talični Tom – strip za sva vremena!

Tomov verni pratilac, koji poznaje svaki njegov zvižduk, pegavi, beli konj Džoli Džamper, bio je nešto naivnije nacrtan, sa manje izraženim crtama glave i bez prebačenih šiški poput Tomovih u izdanju koje nam je dobro poznato.

kako je talicni stripblog

Kada je reč o samoj epizodi “Arizona” koja započinje 1880. godine, radnja se odvija u klasičnom vestern maniru, dva razbojnika, alavi gazda i kočija koju treba opljačkati, kako bi razvoj priče započeo. Tom se pojavljuje nakon što začuje tri hica, stvori se za tili čas, ali kasno, kada je sve već odigrano. Nesebično kreće u svoju prvu avanturu, prvu za koju mi znamo, naravno…

Moris, poput drugih predstavnika francusko-belgijske škole stripa veoma odmereno i iskarikirano barata scenama tuča, puškaranja, pa čak i na kraju kada se masa sprema da linčuje razbojnike, ta scena izgleda više karikaturalno, kakav je i stil crtanja, nego preko, naglo i nasilno.

kako je talicni stripblog

Epizode Taličnog Toma, sve do dolaska čuvenog tvorca Asteriksa i Obeliksa, Renea Gošinija u potpis pri dnu scenarija, su bile dosta lakše za čitanje, nisu asocirale na neka zbivanja u svetu i društvu “oko nas”, a nakon što je Gošini 1957. pa sve do svoje smrti 1977. godine preuzeo scenarističko pero Talični je ušao u svet društvene kritike.

Morisu je Talični Tom životno delo, svi ga poznaju po ovom junaku koji je doživeo igrane i animirane ekranizacije i mnogo epizoda.

Sa ovih stidljivih dvadesetak tabli, iako veoma odlučan, Talični Tom je ipak dosta pionirsku stupio na strip scenu i osvojio Evropu pa i šire…

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x