Ko je Morbijus iz Spajdermenovih stripova i koliko je zapravo moćan?

0

Majkl Morbijus je jedan od vampira iz Marvelovog stripovskog univerzumu koji pripada bogatom opusu likova koji okružuju Spajdermena.

Sada kad ovaj lik dobija svoj film koji ćemo imati prilike da gledamo početkom 2022. godine, vreme je da se malo bolje upoznamo sa Morbijusovim likom. Morbijus

Morbijus nikada u potpunosti nije bio negativac ili heroj. Morbijus takođe nije tradicionalan vampir, te je njegova mitologija spoj marvelovske nauke i tradicionalne vampirske mitologije, što ga čini veoma neobičnim. Morbijus se prvi put pojavio u The Amazing Spider-Man #101 davne 1971. godine kao negativac horor tematike, a stvorili su ga scenarista Roj Tomas i crtač Gil Kejn. Iako se pojavio u #101 broju, o njegovom poreklu, motivima i sposobnostima smo mnogo više saznali tek iz sledećeg broja. Zanimljivo je to da je Morbijus prvi Spajdermenov negativac koji nije stvoren od strane Sten Lija. 

Morbijus je naučnik, biohemičar, dobitnik Nobelove nagrade koji pati od retke bolesti krvi. On je pretražio sve moguće puteve nauke kako bi pronašao lek za svoju bolest, ali je sve bilo bezuspešno, sve dok se jedan eksperiment nije pokazao kao potencijalno uspešan. Eksperiment je uključivao elektrošokove i mutantske, vampirske šišmiše koji su mutirali Morbijusove krvne ćelike i telo, te je on postao nešto neljudsko, ali nije bio ni potpuno vampir, stoga je dobio nadimak ‘živi vampir’. Tako je jednu kletvi zamenio drugom, a ova mu je dala bledu kožu, vampirske očnjake, šiljate uši i mnoštvo neverovatnih sposobnosti, kao i mnogo velike slabosti i nedostatke.

Morbijus je dobio nadljudska čula, snagu, brzinu, izdržljivost, eholokaciju i vampirske očnjake. Iako se ne smatra pravim vampirom, on poseduje neke klasične sposobnosti vampira kao što su sposobnost da nekog drugog pretvori u vampira, moć hipnotizacije, a može i da leti ako se dovoljno jako skoncentriše. 

Pročitajte: Spajdermenove supermoći koje niste ni znali da poseduje

Iako je dosta moćan, Morbijus pati i od mnogih nedostataka. Alergičan je na sunčevu svetslost, iako ga izlaganje suncu ne može ubiti, njegova koža i oči bolbo reaguju kada je izložen. Iskonska potreba za krvlju kod njega vlada kao i kod drugih vampira jer metabolizam njegovog tela brzo sagoreva hranljive materije, te čini da postane željan krvi. Najtragičnija slabost koja prati lik Morbijusa je njegova mentalna trauma od višestrukih neuspelih pokušaja da se pronađe lek. Stalni neuspesi doveli su do toga da je Majkl pokušao samoubistvo u brojnim prilikama.

Zanimljivo je to da je Morbijus vampir koji nikada nije morao da umre da bi to postao, jer tradicionalni vampiri prvo moraju umreti da bi posle vaskrsli kao nemrtva stvorenja. On je takođe imun na klasične vampirske slabosti kao što su krst, sveta vodica, beli luk, kolac i raspeće. 

U svojoj 50-ogodišnjoj istoriji u Marvelovim stripovima, Morbijus se više puta borio protiv Spajdermena, ali su se isto toliko puta borili rame uz rame. On se većinu vremena bori sa samim sobom i njegovom očajničkom potrebom za krvlju. Morbijus je mnogo više anti-heroj poput Venoma, nasilnički nastrojen osvetnik koji napada kriminalce kako bi divljački zadovoljio svoju žudnju za krvlju. 

Stoga će biti zanimljivo videti kakav će moralni kompas Morbijusa biti u nadolazećem filmu. Morbius, u režiji Danijela Espinoze, sa Džared Letoom u glavnoj ulozi, u bioskope stiže 28. januara.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x