Brži i od svoje senke: Talični Tom – strip za sva vremena!

0

On je neumorni borac za pravdu, kauboj i čovek sa nadljudskim sposobnostima. Brži je od svoje senke, pravo ime mu je Lucky Luke, on je Talični Tom.

talični tom stripblog

Talični Tom je jedan od najpoznatijih strip junaka u Evropi, a priče o njemu spadaju u humoristični vestern žanr. Zapravo, strip može da se posmatra i kao parodija na vestern žanr, zavisi kako ko gleda i ocenjuje. Iako su priče o veoma zanimljive, sa brzom radnjom, nekarakterističnom za priče sa zapada, ovaj strip prati događaje, obrađuje glavne teme, ideologije i ideje broj jedan u svetu, u trenutknu nastanka konkretne epizode. Naravno, sve je uklopljeno u vreme kauboja. Setimo se samo priče u kojoj se radnja odvija na ničijoj zemlji, a liberalni zakoni nalažu, da za ničiju zemlju, prvi koji kaže da je njegova ona i postaje njegova. Tako nastaje opšti haos i gungula u takmičenju ko će izabrati bolji komad zemlje.

Talični Tom se tokom svojih epizoda sretao i sa mnoštvom istorijskih ličnosti sa divljeg zapada kao što su Džesi Džejms, Kalamiti Džejn, sudija Roj Bin, Billy The Kid i tako dalje.

talični tom stripblog

Pročitajte: “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka”: Borba tinejdžera protiv njihovih roditelja!

Talični Tom je inspirisan likom glumca Garija Kupera, strastveni je pušač i obučen je u karakteristično kaubojsko odelo – šešir, prsluče, žuta košulja, plave farmerke, kaubojske čizme sa mamuzama i crvena marama oko vrata. Ono što daje liku sopstveni pečat prepoznatljivosti i originalnosti jeste specifičan oblik šiški, koje izlaze iz šešira, a prelamaju se preko čela, sve do nosa, kao nekakav talas. Talični Tom nikuda ne ide bez svog konja, koji je bele boje sa nekoliko pegica na zadnjici.

talični tom stripblog

Tomovi najveći neprijatelji su braća Dalton: Džo, Džek, Vilijam i Averel, kao i njihova mama.

Taličnog Toma je stvorio čuveni belgijski strip autor Maurice De Bevere, poznatiji kao Morris. Prva epizoda ovog junaka je objavljena 7. decembra 1946. godine u francusko-belgijskom magazinu Spirou, pod nazivom “Arizona 1880”. Morris je samostalno radio na Tomovim avanturama sve do 1957. godine, zapravo do desetog broja, kada rad na scenariju preuzima idejni tvorac, čuvenih Asteriksa i Obeliksa, Rene Gosini. Nakon Gosinijeve smrti 1977. godine na ovom poslu ga nasleđuju scenaristi poput Bob de Grota, Žan Leterži i Lo Hartog Van Banda. U julu 2001. godine umire i Morris i tako posao crtača preuzima umetnik Achde, a scenario Laurent Gera.

Godinama, popularnost Taličnog Toma je sve više rasla, dostigao je nekoliko filmskih adaptacije, po njegovom liku su pravljenje animirane serije, a bio je i akter video igrica.

novi baner

Gosini je bio producent tri animirana filma o Taličnom Tomu, to su: Daisy Town (1971), La Ballade des Dalton (1978) i Les Dalton en cavale (1983). Takođe, 1983. godine je napravljena i animirana serija od 26 epizoda pod nazivom “Lucky Luke” u kojoj je glas Taličnom Tomu dao glumac William Callaway. Italijani su početkom devedesetih snimili dva igrana filma o Taličnom Tomu, “Lucky Luke” i “Lucky Luke 2”, ali su i Francuzi napravili dva igrana filma “Les Dalton” iz 2004. godine u kojem je Toma glumio Til Schweinger i “Lucky Luke” iz 2009. godine u kojem ulogu Taličnog Toma igra glumac Jean Dujardin.

Talični Tom u Srbiji

U Srbiji i regionu Talični Tom se objavljuje već pola veka, a svoju premijeru je doživeo početkom 1960-ih u beogradskom časopisu Kekec, a čuveni književnik Duško Radović je kumovao imenu “Talični Tom”. Kasnije su ga izdavale velike kuće poput “Dečjih novina”, “Politike” i “Foruma”. Veseli četvrtak, izdavačka kuća koja poznata po štampanju Bonelijevih stripova, pokrenula je 2010. godine izdavanje Taličnog Toma u prevodu Đorđa Dimitrijevića, koji je poznat po svojim prevodima Asteriksa i Gaše Šeprtlje. Poslednja epizoda koju je objavio Veseli četvrtak, je bila deseta po redu u njihovom izdanju i nosila je naziv “Čovek koji je ubio Taličnog Toma.

Ono što je osnovna odlika Taličnog Toma jeste to, što je on strip za sva vremena.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x