“Asteriks i Vercingetoriksova ćerka”: Borba tinejdžera protiv njihovih roditelja!

0

Šta se dogodi u mirnom, dobro realtivno mirnom, ali svakako slobodnom, galskom selu usred rimskog carstva kada meštani saznaju da jedan od najhrabrijih vođa njihovog naroda, Vercingetoriks ima ćerku?

asteriks i vercingetoriksova stripblog

Prikaz stripa “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka” scenariste Žan-Iv Ferija i crtača Didijera Konrada

A još kad saznaju da će baš oni, meštani tog mirnog i slobodnog, galskog sela morati da je čuvaju od rimskih legionara, to je nešto što izaziva nemir u svima. Pitate se kako to da čuvanje jedne devojčice može biti teže od odolevanja Rimskom carstvu koje drži sve zemlje oko tog sela? Jednostavno je, devojčica je u tinejdžerskim godinama što znači da je puna ideja i energije, kao i volje za podrivanjem autoriteta. Ona je u godinama kada ne voli da joj se naređuje i kada misli da je najpametnija. Drugi razlog je taj što je to devojčica koja sklona radikalnim metodama rešavanja svojih problema, što znači da je uvek spremna na beg iz mesta koje joj se ne dopada i iz mesta u kojem joj svi dosađuju.

Pročitajte: Rupe na putu – nemar vlasti, putara ili rimsko nasleđe? (VIDEO)

Priču o Adrenalini, ćerki proslavljenog galskog vojskovođe Vercingetoriksa donosi nam najnoviji 38. broj Asteriksa pod originalnim nazivom “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka” ili u engleskom izdanju, kuće Orion  “Asteriks i ćerka poglavara”. Ova priča je objavljena 29. oktobra 2019.  godine, za 60. rođendan Asteriksa i Obeliksa, a uradili su je crtač Didijer Konrad i scenarista Žan-Iv Feri.

asteriks i vercingetoriksova stripblog

U prvom pasusu smo otkrili neke od crta Adrenalininog lika, međutim kako je ona dospela u galsko selo? Pre odlaska u jedan od svojih pohoda, Vercingetoriks svojoj ćerki daje na poklon ogrlicu, koja je predstavljala simbol borbe galskog naroda i njihovog borbenog duha. On je bezbednost svoje ćerke poverio svojim ljudima od najvećeg poverenja. Međutim, kako situacija ne bi bila jednostavna, u galskim redovima se pojavio izdajnik koji je o ovom događaju obavestio samog Cezara. Moramo da napomenomo, da je u spomenutom pohodu Vercingetoriks bio poražen od Cezarove vojske.

Zadatak da se staraju o devojčici po imenu Adrenalin, pripao je, da, da dobro ste pogodili, Asteriksu i Obeliksu. A kome drugom?

asteriks i vercingetoriksova stripblog

Ova priča zapravo govori o odnosu roditelja i njihove dece. Mlada Adrenalin se udružuje sa ostalim tinejdžerima i decom u selu i tako razgovara sa njima o njihovim planovima u životu. Svi su zapravo nezadovoljni odnosom njihovih roditelja prema njima, jer im oni ne dozvoljavaju da budu šta žele, već ih teraju da nastave porodični zanat. Adrenalin želi da putuje svetom i pomaže deci bez roditelja, kakva je i sama. Zabrinuta je za budućnost dece nove generacije, želi u svetu mir i ljubav, daleko od loših uticaja velikih vođa.

Nakon objavljivanja ove epizode, usledilo je jedno novinarsko pitanje o tome da li je nova ličnost u stripu, Adrenalin inspirisana likom i delom Grete Tumberg, mlade aktivistkinje koja se bori za ekološka pitanja i mir u svetu? Autori su odmah na to pitanje odgovorili, kako je svaka sličnost između Adrenalin i Grete slučajna. U našem zapažanju, o ovom pitanju ćemo početi od lakše teme, a to je fizički izgled. Da, Adrenalin fizički liči na Gretu, ima karakteristično zaobljeno lice, sa špicastom bradom i velikim obrazima, kao i veliku pletenicu. Doduše, Gretina pletenica je plave boje, dok je Adrenalinina crvenkaste. I jedna i druga na obrazima imaju pege. Što se tiče samih ideja, tu se u nekim segmentima podudaraju, kao na primer priča o deci u svetu i ekologiji. Naravno, sve ovo rečeno, je samo puka slučajnost. 😉

novi baner

Ne treba ni govoriti o tome kakav je crtež u stripu. Konrad majstorski oponaša Uderzove crte likova, dekora i pejzaža. Žan-Iv Feri i Didijer Konrad su poznati par koji je dugi niz godina pomagao vizuelnom tvorcu Asteriksa i Obeliksa, Albertu Uderzu u realizaciji novih epizoda, koje je radio bez idejnog tvorca ovog stripa, Renea Gosinija. Svoju prvu samostalnu epizodu objavili su 2013. godine pod nazivom “Asteriks među Piktima”, zatim 2015. godine epizodu pod nazivom “Asteriksa i Cezarov svitak”, dve godine kasnije je usledila sledeća “Asteriks i trka kroz Italiju” i ove godine “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka”.

Na kraju, da ne ostanemo dužni priču o Vercingetoriksu. Vercinegtoriks (82. p.n.e. – 46. p.n.e.) je bio kralj Arvernije i vođa galskog plemena, koji je ujedinio Gale u borbi protiv Cezarovih snaga, u poslednjoj fazi Galskih ratova. U jednom od svojih pohoda biva zarobljen i šest godina je bio zatočen u zatvoru u Tulianumu. Ne zna se tačan uzrok njegove smrti, ali se smatra da je pogubljen metodom davljenja 46. godine pre nove ere. On je jedan od najslavnijih, ako ne i najslavniji galski vođa i njegov spomenik je podignut u Alesiji u Francuskoj.

Kada sve ovo pogledamo, cela ova priča deluje samo kao slučajnost! 😉

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x