Rupe na putu – nemar vlasti, putara ili rimsko nasleđe? (VIDEO)

0

Ko to kaže da su loši putevi u našoj zemlji takvi zbog nemara vlasti i putara, zato što nikome nije u interesu da ih gradi ili zato što niko neće time da se bavi?

rimsko nasledje stripblog

Prikaz stripa “Asteriks na trci kroz Italiju” autora Žan-Iv Ferija i Didijea Konrada u izdanju Čarobne Knjige

Svi kažu da ih je sramota kakve puteve imamo, da kada stranci dođu ne mogu da veruju kakvim kolovozima putuju. A kod njih je, po svedočenju apsolutno svih gastarbajtera sve tip-top i sve ceste su kao pista.

Srbija kao država koja ima ogromnu istoriju iza sebe, bila je u jednom prilično dugom periodu deo Rimskog carstva, a kasnije i Vizantije. Današnji prostor države Srbije dao je mnoštvo rimskih imperatora (od kojih je za nas svakako najvažniji imperator Konstantin), ali i Rim je ponešto nama ostavio u amanet. Naše generacijsko zanemarivanje drumova svakako ostaje kao nasleđe velikog Rimskog carstva. Koliko god su oni u to doba bili ispred ostalih naroda ipak su im putevi bili puni rupa (takođe, iako smo mi u 21. veku i nama su putevi puni rupa), a to svedoči i poslednja izdata priča o Asteriksu i Obeliksu, objavljena 2017. godine u Francuskoji i svega godinu dana nakon toga i u našoj zemlji.

“Optužujem senatora Jogurtusa Bifidusa, ovde prisutnog, da plaća svoje orgije iz javnih sredstava za održavanje rimskih puteva! Gnev ključa u našim pokrajinama zato što su predivni rimski putevi u jadnom stanju!”

Ovo su veoma važne reči jednog od senatora starog Rima, koji javno u Senatu optužuje onoga koji je zadužen za “planiranje i izgradnju” rimskih puteva. I baš zbog toga se Jogurtus Bifidus odlučuje da predloži Cezaru da se organizuje velika trka kroz Italiju u kojoj će učestvovati svi narodi poznatog sveta.

Pročitajte: Asteriks ponovo među Srbima

Bili su tu Britanci, Luzitanci, prefinjene princeze iz Kraljevstva Kuš, Etrurci, Kalabrezi, Germani, Kelti i naravno naši neustrašivi Gali.

Da se razumemo, Gali su otišli na trku, jer je Obeliksu dojadilo da prenosa stećake i želeo je silno da učestvuje.

Ovu neodoljivo simpatičnu i veoma humorističnu priču su uradili Žan-Iv Feri i crtač Didije Konrad, Uderzovi pomoćnici i naslednici kada je Asteriks u pitanju.

Od kada su Feri i Konrad preuzeli palicu u stvaranju Asteriksovih i Obeliksovih avantura (a to su pored ove epizode još i “Asteriks i Cezarov papirus” (2013.) i “Asteriks među Piktima” (2015.)), crtež i stil pisanja se uopšte nisu promenili. I dalje se prate najvažnija svetska zbivanja i kroz prizmu galske prošlosti u Rimskom carstvu obrađuju se savremeni problemi

Izdanja ovih epizoda zajedno sa još jednom epizodom koju je pisao i crtao Albert Uderzo, “Asteriksov i Obeliksov rođendan” 2009. godine za pedeset godina postojanja stripa objavila je Čarobna knjiga ove godine u integral knjizi 12, a “Asteriks na trci kroz Italijuu zasebnom izdanju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x