Asteriks ponovo među Srbima

0

Svakako ne treba posebno predstavljati strip Renea Gosinija i Alberta Uderza “Asteriks”. Zbog čega ga ne traba predstavljati posebno postoji nekoliko razloga, a glavni je svakako taj, da je ovaj strip preveden na preko 100 jezika i da je prodat u 370.000.000 primeraka.

asteriks ponovo stripblog

Novo izdanje Asteriksa autora Renea Gosinija i Alberta Uderza u izdanju Čarobne knjige 

Uh, kakav broj. Da li treba navoditi još razloga? Možda i ne, ali hajde. Zapravo, pravi razlog je taj što ne može učenik muzičke škole kritički govoriti o Mocartu, tako ne može ni jedan novinar da pametuje o ovom stripu.

Naravno, da ćemo reći nešto o njemu, jer za takav teksti imamo povoda. Naime, pre nekog vremena izdavačka kuća Čarobna knjiga ponovo je pokrenula izdavanje ovog velikana među stripovima. Do sada su izdate dve knjige u formi integrala, sa po tri epizode u njima. Zanimljivo u ovom načinu uređivanja jeste to što je objavljena knjiga 1. i knjiga 12. međutim i za to postoji objašnjenje.

Kako kažu iz Čarobne knjige, ideja je da se izdaju naizmenično stare i nove epizode. Izdata je knjiga 1. pa 12. i sada slede knjiga 2. i 11.asteriks ponovo stripblog

U prvoj knjizi se nalaze prve tri epizode obljavljivane od 1961. do 1963. godine, “Asteriks, galski junak”, “Asteriks i zlatno srp” i “Asteriks i Goti”. Saržina integrala broj 12 su epizode “Asteriks i Obeliksov rođendan” objavljena 2009. godine u formi slavljeničke zbirke priča za 50 godina Asteriksa i Obeliksa, zatim sledi priča iz 2013. godine “Asteriks i Pikti” i priča iz 2015. godine “Cezarov papirus”.

Važno je napomenuti da se nove epizode Asteriksa prvi put objavljuju kod nas i da tako dobijamo red starih epizoda sa kojima se publika već susretala i red novih, “nedavno” objavljenih priča. Postoji i 37. album Asteriksa “Asteriks i trka kočija” od scenariste Žan-Iv Ferija i crtača Didijea Konrada objavljena prošle (2017.) godine.

Asteriks i Obeliks su junaci, Gali koji žive u jednom galskom selu koje jedino u celoj, pokorenoj Galiji odoleva rimskim osvajačima. Ovo selo svoju snagu stiče iz napitka koji sprema seoski druid od posebnog bilja koje mora da se seče samo zlatnim srpom. Večito ova dva nerazdvojna drugara zajedno sa jednim malim, nepokornim psom zadaju glavobolje rimskim legionarima, varvarima i pljačkašima koji žele da orobe i porobe selo i njegove stanovnike. Neizmerno humorističan i strip prepun detalja i neverovatnih crteža, večita je inspiracija za izdavače, umetnike, crtane i igrane filmove.

Asteriks i Obeliks su u svojim avanturama prošli mnogo od kada su ih Gosini i Uderzo stvorili. Sa njima su čitaoci upoznali mnoge predele i smešnu stranu istorije. Ovo su jedinstveni junaci koji i danas vesele svoje ljubitelje i čitaoce. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x