Tatjana Vidojević: Želela sam na tekst odgovoriti metaforički, a bojama postići atmosferu!

0

Kada se prvi put pročita strip “More je bilo mirno” ostaje veliki nemir, praznina koja tera na razmišljanje o rastanku. Rastanak ne mora da bude nužno bolan, ali kada odlazi mio i drag, a kada kraj vas stoji neko čija senka vas zamračuje, to onda prerasta u bol uboda noža, dok ga neko vrti u utrobi.

tatjana vidojevic stripblog

Razgovor sa Tatjanom Vidojević, autorkom stripa “More je bilo mirno” za Strip Blog

Strip su uradile Tanja Supar Trifunović i debitantkinja na polje strip umetnosti Tatjana Vidojević. 

Melanholičnu i depresivnu radnju, mračne priče upotpunjuje modernistički crtež Tatjane Vidojević koji pojačava emociju i ilustrujuje ono o čemu scenaristknjiga govori. Čitajući strip i gledajući scene, oseća se veliki stepen sinergije između autora da se odaje utisak rada samo jedne osobe na stripu.

Pročitajte: “More je bilo mirno”: More je mirno kada odlaze najmiliji, a mi ostajemo sa sobom…

Umetnica koja je crtala strip “More je bilo mirno”, Tatjana Vidojević je govorila za Strip Blog o svom izletu u strip umetnost, uzorima i samom ostvarenju.

Kako ste došli do saradnje sa Tanjom Stupar Trifunović za grafički roman „More je bilo mirno?“

Tanja i ja se dugo poznajemo i uvijek smo razmišljale o tome da uradimo nešto zajedno. Čim sam pročitala tekst „More je bilo mirno“, u glavi su se pojavile slike, kadrovi i atmosfera kojom odiše ovo djelo i krenula sam sa crtanjem.

Strip nosi veoma tešku , u mnogim delovima, mračnu priču, kako ste Vi doživeli samu radnju stripa i ono o čemu govori?

Ova priča prati paralelno dva gubitka: završetak jedne ljubavne veze, s jedne strane i gubitak oca, što čini  glavnu nit naracije, s druge strane. Glavna junakinja se suočava sa teškim emocijama, koje su prouzrokovane pomenutim gubicima i prihvata ih. Proces prihvatanja takve situacije je težak i bolan, ali je i katarzičan i svakako je sastavni dio života.

tatjana vidojevic stripblog

Zaista postoji utisak da je djelo koje ste stvorili zajedno sa Tanjom, radila jedna umetnica, kako je došlo do tolikog nivoa sinergije između vas?

Kao što sam rekla, Tanja i ja se dugo znamo. Imamo sličan senzibilitet i slično posmatramo svijet, veoma smo zahtjevne prema sebi kada je stvaralaštvo u pitanju. Poznajem njen rad i oduševljava me njeno pisanje, način na koji stvara slike riječima, ritam, a sve je to doprinijelo da se dobro razumijemo i da znamo šta želimo reći, jedna kroz riječ, druga kroz sliku. Kadrovi su nekada nastajali oslanjajući se na rečenicu, a negdje su slike izašle kao moja interpretacija, moje viđenje ispričane priče, tako da se riječ i slika nadopunjuju.

Ovo je Vaš prvi grafički roman, na šta ste najviše obraćali pažnju prilikom rada i ilustrovanja dela?

Jeste, ovo je bio izlet u nepoznato, jer se nisam ranije bavila stripom. Kao što se primijeti pri čitanju, table nisu klasično stripovski organizovane. Bila mi je bitna kompozicija i sam sklad dvije strane koje su jedna pored druge. Željela sam na tekst odgovoriti metaforički, simbolički, a bojama različitih paleta postizati određenu atmosferu.

Ovo je Vaš prvi grafički roman u izdanju Besne Kobile, kakav je na Vas utisak ostavilo samo izdanje knjige i reakcija publike?

Uraditi ovaj grafički roman je bilo veoma zahtjevno, ali i veliko zadovoljsto kada je konačno upapiren. Hvala Goranu Lakičeviću koji je vidjevši probne table stripa, riješio da bude upleten u ovu priču. Reakcija publike je sjajna, pa mislim da sam na pravi način prenijela atmosferu Tanjine priče.

Sobzirom na to da se bavite ilustrovanjem slikovnica i dečijih knjiga, koliko se posao na stripu razlikuje od toga?

Bavljenje ilustracijom podrazumijeva kadriranje, osmišljavanje kompozicije, karakter dizajn, scenografiju, kostimografiju, boje, svjetlo… Uz sve to pratite i razvijate vizuelnu priču. Ta širina me i privukla ovom mediju. Razlika ilustracija za ilustrovanu  knjigu i strip je u tome što u  stripu postoji više kadrova koji se smjenjuju bržim tempom, koji prate naraciju, segment vremena je izraženiji. Sjajno je i korisno mijenjati stilove rada, raditi na različitim projektima jer  je na taj način  vaš rad svjež, ne dosadite ni sebi ni drugima.

Bavite se karakter dizajnom, šta to tačno podrazumijeva?

Karakter dizajn mi je veoma zanimljiv. Za You Tube kanal Kiko Kiko u saradnji sa ekipom nastali su likovi za animirane spotove za dječije pjesme koji imaju preko 20 miliona pregleda. Trenutno radim na animiranoj seriji koja će se emitovati na Kiko Kiko kanalu.

Ko su Vaši uzori u svijetu stripa, crtači, scenaristi?

Kao dijete, bila sam okružena masom slikovnica i ilustrovanih knjiga, tako da sam stripove srela nešto kasnije. Ilustracije Cvijete Job, „Šuma Striborova“ Ivane B. Mažuranić, su uticale na mene i još uvijek imam tu knjigu na polici.Što se tiče stripa, mnogo je umjetnika i njihovih djela koja su na mene ostavili utisak. Moebius, zatim „Black Hole“, Charles Burns, „Maus“, Art Špigelman, „Bone“, Jeff Smith, „Habibi“, Craig Thompson, „Sin City“, Frank Miller „100 bullets“, Azzarello, Risso…

Koliko je Tanja bila zahtevna u postavci tabli ili je stvar vizuelnog prikaza bila prepuštena Vama?

Često kažem da svako treba da radi onaj dio posla koji najbolje zna i onda je kvalitetna saradnja zagarantovana. Najzanimljiviji dio rada na stripu je kadriranje, postavljanje tabli, što je bilo prepušteno meni. Tanja se nije uplitala u vizuelni dio. Nivo razumijevanja nas dvije je toliki da nije bilo potrebe za dodatnim objašnjenjima.Tanja je neko s kim je velika privilegija sarađivati, tako da se radujem i budućim projektima.

Da li razmišljate o nekim novim strip projektima i da li možete da nam otkrijete o čemu se radi?

Tanja i ja ćemo nastaviti saradnju, ali ništa još ne znam, jer su i drugi projekti tu, pa je pitanje vremena, pitanje koje muči sve nas.Ima tu još nekih pregovora i sa drugim autorima, pa kada bude nešto konkretnije, pričaćemo…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x