“More je bilo mirno”: More je mirno kada odlaze najmiliji, a mi ostajemo sa sobom…

0

“Otac je otišao. S onu stranu. More je bilo mirno.”

– Citat iz stripa “More je bilo mirno”, Besna kobila 2020

more je bilo mirno stripblog

Prikaz stripa “More je bilo mirno” Tanje Stupar Trifunović i Tatjane Vidojević u izdanju Besne kobile

Da li smo zaista sigurni da znamo gde idu naši najmiliji kada ih odnesu poslednje vode života i kada nam se osmehnu s one strane ploče? Kada okećemo novi list, uvek prva stranica teži tonama i tonama sećanja, uspomena i želje da se negiran trenutak u kojem se desilo napuštanje, momenat kada je sve prestalo biti isto… Navika je čudo, navika se teško otarasiti, ali čovek u srcu nije samo navika, on ostaje kao ožiljak koji zaceli, ali se i dalje vidi i podseća…

Pročitajte: “Osveta Grofa Skarbeka” – Klasična priča o osveti

Kako je to, novinar nedeljnika Vreme i strip kritičar Nikola Dragomirović naveo u svom razmišljanju o stripu Tanje Stupar Trifunović i Tatjane Vidojević “More je bilo mirno” u izdanju Besne kobile iz 2020. godine: “Priča je lična – o gubitku (gubicima), razočarenjima, sećanjima i toksičnoj vezi.” 

more je bilo mirno stripblog

Tanja Stupar Trifunović je svoju unutrašnjojst izvrnula kao čarapu pred čitaocem i otvorivši sebe kao knjigu pokazala je ono što ostaje od čoveka kada se izgubi mio i drag, kada je kraj tebe neko nepoznat i nerazuman, a sa druge strane, kada se sve propale nade, tačnije njihovi ostaci, kao paučina ostanu vijoriti između kostiju. 

Mračnu atmosferu, melanholične priče upotpunjuje crtež Tatjane Vidojević. Ova Banjalučanka je na sebi svojstven način predstavila priču o gubitku oca, prokockanim nadama i šansama, smenjujući ilustracije zagasitih boja i tamnih tonova, sa modernistički postavljenim strip tablama i dobro poznatim kvadratićima koji u njenom crtežu ističnu skrivene detalje, pokazujući metafore hobotnice koja se plaćaka dok se mrtve ribe bore za dah u tanjiru. Uhvaćeni kao udicom, kojom je glavna junakinja sa svojim ocem hvatala ribe, likovi se smenjuju u glavi, ali ne mogu da izađu iz kante dok se bore za malo kiseonika, koji im se oduzima vlastitim greškama i pogrešnim izborima. 

more je bilo mirno stripblog

Crtež je najsličniji crtežu Erika Krika, kojeg smo mogli čitati u izdanju Besne kobile “Među borovima, 5 balada o zločinima”. 

Scenaristkinja stripa Tatjana Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. godine, a diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je pet knjiga poezije, knjigu priča i dva romana i prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovački, češki, makedonski, ruski, danski i francuski. Dobitnica je mnogih nagrada između kojih je i nagrada Evropske unije za književnost 2016. godine za roman “Satovi u majčinoj sobi”. Tatjana Vidojević, umetnica koja je u vizuelnoj formi donela ovo delo je rođena 1979. godine u Banja Luci, a u istom gradu je i diplomirala 2002. godine na Akademiji umetnosti, gde je i magistrirača. Ovo je njen prvi grafički roman.

more je bilo mirno stripblog

Na veoma moderan način, savremena književnost pokazuje kako se forme izražavanja ravnopravno mogu mešati i dopunjavati, te je tako i grafički roman “More je bilo mirno” veoma dobar primer simbioze dva pravca pripovedanja i predstavljanja dela. 

Citat iz dela “More je bilo mirno”

“Kao da živim u nekom drugom vremenu. Kao da ne vidim kako svijet krvari. Kako je svijet trajno umiruće mjesto. Zvijezda koja pulsira bolom, po površini posuta predivnim ukrasima, ali čim posegneš rukom u trenu ili u stoljeću ili u milion godina… Shvatiš. Raspe se sve. Nije stvarno ništa.”

Strip izdanje Besne kobile je predstavljeno u tvrdom povezu, sa kvalitetnim papirom, američkog formata na, 84 stranice.

-Kad govorimo o roditeljima, uvek pričamo (i) o sebi, zaključio je Marko Šelić Marčelo mužičar, pisac i urednik Dilan Doga u Veselom četvrtku, za izdanje Besne kobile.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x