“Panišer – Barakuda”: Našao se neko ko će Panišeru da parira!

0

Našao se neko ko može svojom snagom i ludačkim namerama da parira Panišeru, to je Barakuda, ubica, siledžija i plaćenik bez skrupula.

barakuda stripblog

Prikaz stripa “Panišer – Barakuda” scenariste Garta Enisa i crtača Gorana Parlova i Leandra Fernandeza u izdanju Darkwooda

Prema svom dobrom starom običaju, Panišer se vlastitom namerom našao u grotlu protivzakonitih malverzacija energetskih kompanija u svojim nastojanjima da povećaju vrednost svojih akcija. 

Još od kada se, nakon porodične tragedije, odlučio da očisti svoju okolinu i što je šire moguće od dilera, kriminalaca, bandita i ostalih prestupnika zakona, nije često nailazio na ljude poput Barakude, čoveka, velikih gabarita, sa zlatnim zubima, “naprednjacima”, na kojima piše “jebi se” – “fuck you”. 

Pročitajte sve recenzije ovog serijala: OVDE

Četvrtu knjigu Max Comics Panišer scenariste Garta Enisa, od dve epizode u njoj, objavila je beogradska izdavačka kuća Darkwood 2020. godine sa krvavo jakim prevodom Draška Roganovića u odličnom izdanju, tvrdih korica, jakih veza i kvalitetnog papira. Izdanje sadrži epizode “Barakuda” koju je nacrtao Goran Parlov i “Čovek stena” crtača Leandra Fernandeza. Uz ovu ekipu radili su koloristi Đulija Brusko i Den Braun. Tim Bredstrit je radio veoma realistične naslovnice za epizode.

barakuda stripblog

“Barakuda” je zanimljiva krimi priča, sa tesnim objašnjenjem radnje, u smislu da, malverzacija kompanije koja prodaje struju nije najjasnije objašnjena, odnosno, čitaocima nije najjasnije, iz teksta kako se zapravo radnja koju oni rade smatra kriminalnom, iako ona svakako to nagoveštava. Falilo je malo kalkulacije i objašnjenja oko toga kako zapravo kompanija zarađuje od namernih isključenja struje, tačnije kako akcije firme rastu. Međutim, karakter samog Panišera, kao i njegovog neprijatelja, unajmljenog ubice, ostaje nepromenjen i u svom najboljem, udaračkom i ratobronom ruhu razvijaju priču punu akcije. 

Druga priča, priča o komandantu ruske vojske koji je pravio veliki zulum u Avganistanu, je dosta tanja sa radnjom i akciona podloga je dosta štura. Priča se vodi u dva koloseka, pored “Čoveka-stene”, jedan kolosek priču odvlači u pravcu osvete ratnice za učinjeno joj zlo od arapske ruke.

barakuda stripblog

Fernandezov i Parlov crtež su veoma slični, međutim, Panišer iz poteza Gorana Parlova više liči na razuarenu, praterano mišićavu zver, dok je Fernandezovo pero oblikovalo mnogo mudrijeg i staloženijeg Panišera, smernije fizički urađenog, ali svakako i jedan i drugi lik odlično pristaju atmosferi svoje priče.

Kada govorimo o autorima izdanja, važno je reći da je Gart Enis svoju karijeru strip scenariste počeo 1989. godine sa serijalom “Troubled souls”. Radio je i na serijalima “Propovednik”, “Hitman”, “The Darkness”, “Crisis”… Leandro Fernandez je crtač koji je pored Panišera radio i na serijalima, Hulk, X-Faktor, Spajdermen. Goran Parlov (1967), crtač prve epizode radio je na serijalima Ken Parker, Nik Rajder, Tex, na knjizi Terminator 3, Black Widow, The Punisher…

Prvo pojavljivanje Panišera

Panišer smo prvi put upoznali u februaru 1974. godine u 129. broju The Amazing Spiderman “Panišer uvek zvoni dvaput”, scenariste Džerija Konveja, crtača Rosa Andrua i  tušera Bakoja i Hanta. Panišer je angažovao negativac Šakal, sa pričom da je Spiderman kriminalac i ubica, a tada je njega (Spidermana) već pratio glas da je ubio oca svog prijatelja. Znamo da naš dobri Spidy nije taj koji je zločinac, ali čoveku, koji je izgubio sve od strane kriminalaca, čoveku koji je potpuno emotivno ispražnjen, nije potrebno više dokaza.

Priče su pune akcije i za ljubitelje dobre rokačine svakako nisu razočaravajuće. Naravno daleko od toga da su i za druge ljubitelje strip umetnosti nešto lošije, ali mogu se uočiti neke mane u samom pripovedanju.

Šta je opasnije od Barakude i “Čoveka-stene”? – Panišer!

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x