“Korto Malteze – Tango”: Dok gleda u grobove svojih snova, težnji i nada…

0

Kako je Prat imao tek dvadesetak godina kada je, 1949. godine stigao u Argentinu, a tamo ostao punih petnaest godina, stvarajući sebi novi život, nova prijateljstva i navike, stekao je i neka znanja koja će mu pomoći da Korta Maltezea na časak izvuče iz ratnih dešavanja, kojima je sam serijal bio okupiran.

tango stripblog

Prikaz stripa “Korto Malteze: Tango” autora Huga Prata u izdanju Darkwooda

Različite grupacije, na različitim prostorima su se borile za svoju mrvu istine, dok je sam Korto nalazio među njima motive da i sam bude upleten u priču. Prat se u Buenos Ajresu upoznao sa Hektorom Osterheldom, tamošnjim scenaristom sa kojim radi priče o Kirku i Erniju Pajku. Oba autora su delila zajedničku simpatiju prema militarizmu u pričama, iako su obojica bili veoma pacifistički nastrojeni.

Pročitajte: “Korto Malteze – Mladost”: Priča u kojoj su Raspućin i Džek London glavni junaci…

Prat se u svojim mladim godinama susreo prvi put sa džezom, tangom, poezijom i ljubavlju za koju se gine, a to je pokušao da prenese na svog junaka Korta, poistovećujući ga sa sobom i dajući mu crte ličnosti koje je kod sebe razvijao u godinama nakon drugog velikog rata, kada je porast bandi, novih stilova, novih opijata i novog načina banditovanja postajao sve složeniji, produbljeniji i više uvučen u društvo i strukture vlasti.

Korto dolazi u Buenos Ajres, gde traga za svojom poznanicom, prijateljicom, koja je protiv svoje volje, postala prostitutka, ali je i dalje ostala buntovnog duha, što joj svakako nije bilo naklonjeno, zbog surovosti bande koja ju je podvodila.

tango stripblog

Iako ovo nije priča o ratu, o borbi za nezavisnost, o isterivanju pravde, ovo je jedna od retkih kriminalnih priča u serijalu Korta Maltezea, a kada se govori o Južnoj Americi u to doba, pronalazi se logično da će glavni junaci, pored naslovnog lika biti kriminalci Buč Kesidi i Sandens Kid. Ova dva odmetnika, pridružila su se severnoameričkim bandama, ali nakon svojih pljačkaških akcija, nestali su sa lica zemlje, tačnije povukli su se u miran život, započevši svoje biznise.

Naime, priča o Kortovoj povezanosti sa grupom severnoameričkih bandita koji su došli na južni kontinent seže još ranije, u 1902. godinu, a to pronalazi jedan načelnik policije koji je tada bio deo pogranične konjice. Oni su operisali u pojasu Patagonije, pljačkali su banke, ali se ne zna gde su ostavili plen, i da li su išta ostavili. U tim dosijeima, pronalazi se ime Korta Maltezea, tada mladog čoveka koji se našao povezan sa tom bandom.

Korto se petnaestak (pronalazi se i podatak da je to bilo i nakon 20-ak godina, napisani podatak van zagrade je iz Darkwoodovog prevoda) godina nakon toga vraća i upada u grotlo bandita, uličnih obračuna, a jedna od meta je upravo on.

tango stripblog

Tango se pleše tako što se tužne misli spoje u jednu celinu, od dva tela koja govore jedno drugom zasebnu istinu o sebi i svom jadu, praštajući jedna drugoj, ali ne i ostalima.

Prat je jednom prilikom izjavio, kako je pisao istine kao laži: “…za razliku od mnogih drugih koji govore laži nadajući se da će ih izneti kao istinu. Na taj način se čitanje udvostručuje, utrostručuje i čitalac otkriva da su određene stvari koje sam rekao zapravo bile istinite. U tom trenutku postaju nestrpljivi da potraže te stvari.”

Korta prati mesec, Luna, izdanjica i svevideće oko. Prate ga dva meseca, jedan uvek zalazi i izmuče, a od drugoga ide, a on ga sve vreme prati. Korto je i ovde sanjar, dok pleše svoje grehe putem tanga, on i ovde traži izgubljeno blago, davno skriveno od pohlepnih ruku, zaboravljeni grad Mu, večnu mladost i nade, odavno zaostale i izostale. 

tango stripblog

Strip dolazi u izdanju beogradske izdavačke kuće Darkwood u kvalitetnom izdanju sa tvrdim koricama i dobrom papiru u veoma kvalitetnom povezu, A4 formata, sa maestralnim prevodom Ilije Čanka. Objavljen je 2021. godine, sa kolorom Patricije Canoti.

-Gledano čisto sa stilske strane, “Tango” je radikalan album. Detalji su izbrisani. Ostaje samo kaldrma, sa svim onim ćelijama koje se rađaju u našem umu, a ta kaldrma nam daje osećaj vucaranja levo-desno u tom gradu, u toj ludnoj noći gde se mesec udvostručuje, u upročišćenom crtežu, u “pisanju” koje je Prat nastojao da dostigne, on koji je u poeziji tražio “optimalnu sintezu između teksta i crteža”, napisala je recenzentkinja Karol Martinez u uvodnom tekstu Darkwoodovog izdanja.

Hugo Prat (1927-1995) je italijanski strip crtač, radio je na serijalima Korto Malteze, Pustinjske škorpije, Wheeling, Gaučo. Epizoda Korto Malteze – Tango u originalu je objavljen 1985. godine.

Na grobu njegove prijateljice, ogledao se u stenju dva meseca, čeznući za sobom, ne toliko za njom…

BONUS VIDEO REDAKCIJE: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x