Shazam i zanimljivosti o njemu koje treba da znate

0

Sa nadolazećim filmom Shazam! dobićemo jednu sasvim novu superherojsku energiju u DCEU. Nakon prvog trailera, čak i oni koji malo znaju o liku su poželeli da saznaju nešto novo. 

shazam stripblog

Billy Batson je siroče koje dobija sposobnost da prizove moć drevnih bogova i pretvori se u superheroja. Sa filmom koji je sve bliži, čini se da je pravo vreme da se bavimo ovim likom, njegovom istorijom i vidimo šta možemo očekivati od filma Shazam! Pre nego što posetite bioskope jednom kada izađe film, ovo treba da znate o Shazamu. 

Originalni Captain Marvel

Brie Larson nije jedini Captain Marvel koji ove godine stiže na velika platna. Davno pre nego što mu je zvanični naslov postao Shazam, ovaj lik se od svog pojavljivanja 1939. zvao Captain Marvel. Međutim, kada je lik izašao iz publikacije na nekoliko godina, Marvel je tada imao svog Captain Marvela, a DC je zvanični naslov morao promeniti u Shazam. Ipak u mnogim stripovima i animiranim filmovima njega i dalje nazivaju Captain Marvelom, te se ne treba čuditi ako ga ovako neko nazove i u nadolazećem filmu. Čudno je što oba Captain Marvela debituju na filmu u istoj godini, u razmaku od mesec dana. 

Prvobitno ga nije posedovao DC

Shazam se vodi kao novi član DC filmskog univerzuma, ali DC nije mesto odakle je potekao. Nakon uspeha Supermana kada je nastao, druge izdavačke kuće bile su spremne da stvore svoje superheroje. Captain Marvel je nastao kao odgovor izdavačke kuće Fawcett Comics DC-ijevom Supermanu. DC je čak tužio Fawcett Comics jer su smatrali da je Captain Marvel previše ličio na Supermana u to vreme. Fawcett je ubrzo odložio ovog lika na policu sve dok ga DC nije otkupio. 

Pročitajte: Shazam! Power of Hope – Priča koja objašnjava zašto volimo superheroje

Jedno vreme je bio popularniji od Supermana 

Svakako postoji mnogo popularnijih likova koje bi fanovi voleli da vide na velikom platnu više od Shazama. Ipak to nekad nije bio slučaj. Iako je nastao kao reakcija na Supermana, postojao je period kad su stripovi Shazam bili popularniji čak i od Supermanovih. Nešto ineresantno u vezi ovog lika je odjeknulo prema publici jače nego njegov popularniji kolega. To je veliki uspeh s obzirom da je Shazam vođen kao lik sa B liste i nikada nije stekao kult kakav je Superman.

Reč ”Shazam” ima svoje značenje

Kada im je ime Captain Marvel oduzeto, DC je morao da učini nešto kako ime Shazam ne bi zvučalo smešno i blesavo. Tako je reč Shazam dobila svoje značenje. Shazam predstavlja šest besmrtnih bogova koji Captain Marvelu daju njegove moći: Solomon, Herkul, Atlas, Zevs, Ahil i Merkur. Kada Billy Batson kaže tu reč pretvori se u superheroja. Od svakog boga on dobija po jednu moć. Solomon je mudrost, Herkul snaga, Atlas predstavlja izdržljivost, Zevs je moć, Ahil je hrabrost i Merkur je brzina. 

Porodica Shazam

Trend superherojske porodice obično nosi neku poruku da je piscima ponestalo ideja. Batman i Superman su imali mnogo nepotrebnih pomoćnika, a i Captain Marvel je bio žrtva tog trenda. Sa Billy Batsonom, tu je bila i Maria Marvel, njegova davno izgubljena sestra, Captain Marvel Jr. (Freddy Freeman prijatelj Billy-a) i Ujak Marvel između ostalih. Neki od ovih likova će se pojaviti u filmu, ali ne treba očekivati da će odmah dobiti supermoći. 

Pročitajte: Dr. Sivana – upoznajte negativca iz filma Shazam!

Shazam! nije prvi film o Captain Marvelu

Kada iz Republic Pictures nisu uspeli da dobiju prava za pravljenje filmova o Supermanu od DC-a, okrenuli su se Fawcett Comics-u. The Adventures of Captain Marvel je izašao davne 1941. i u pitanju je film serijal sklopljen od 12 poglavlja u ukupnom trajanju od 3 sata i 36 minuta. U to vreme smatrao se jednom od boljih adaptacija i cliffhangera. 

Najmlađi je član Justice League

Kada je tokom 70-ih stripovska popularnost superheroja ponovo počela da raste, Captain Marvel se nekoliko puta pojavljivao uz Justice League tim. Zvanično je postao član 80-ih, kada ga je u tim uveo Superman. U novijoj striposvkoj verziji iz 2013. u ekipu ga uvodi Cyborg nakon dešavanja u Forever Evil serijalu. Iako se većinu svog vremena bori protiv kriminala i zlikovaca, kada to ne radi on je Billy Batson, što ga čini najmlađim članom Justice League tima. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x