O poreklu Modesti Blejz: Feministička ikona u vidu izbeglice sa Balkana

0

O ovoj devojčici se nije mnogo znalo kada je uspela da pobegne iz zarobljeništva, tokom rata, iz jednog logora koji se nalazio u Grčkoj.

modesti blejz stripblog

Naizgled nežna i krhka, ali nepokorna uspela je da stigne, u talasu izbeglica sa Balkana do Persije. Kada je videla da se jednom starcu otima hrana ona je priskočila u pomoć i uspela da ga spase, a od tada, taj čovek, nadaren mudrošću postaje njen mentor, staratelj i saputnik. Dao joj je i ime, Modesti, a ona je sama izabrala prezime Blejz prema jednom od likova iz legende o kralju Arturu.

Pročitajte: Modesti Blejz: Svojih deset prstiju i ukosnica

Bila je majstor za preživljavanje. Ništa joj nije bilo strano niti teško, radila je i krala, dovijala se na sve načine da dođe do neke hrane, a tako je nastavila i sa svojim menotorom sve dok jednog dana nije postala radnica u klubu nekog bandita, izvesnog Luša.

Modesti je svojom umešnošću dospela na čelo bande, okupila ju je i očuvala, a onda je počeo pravi život.

Toliko se o Modesti zna u stripu u kojem je ona glavni lik. Piter O’Donel i Džim Holdavej stvorili su ovaj jak ženski lik, kako ga je O’Donel, idejni tvorac opisao, kao feministički i individualistički ženski lik, a opet neki novinari je ocenjivali kao “feminističku ikonu”.

modesti blejz stripblog

Da Nemci ne bi zauzeli istočna naftna polja, mladi podoficir zadužen za odred vezista 1942. godine postavljen je u Persiju da izvidi i javi eventualni napad neprijatelja, koji se nije dogodio. Taj mladić bio je baš Peter O’Donel. Baš tada, dok su odmarali, jer im posao nije bio naklonjen, dok su jeli, pojavila se omanja tamnoputa, crnokosa prilika.

Bila je to devojčica, preplašena kao divlja zverka. O’Donel je odmah shvatio da nije u pitanju neka Arapkinja, već najverovatnije izbeglica sa Balkana, kojih je bilo, ali ne o nekom velikom broju. Plašila se svega i svakog člana njegove ekipe, ali je ipak uzela obrok i pomoć bar u hrani i piću koji su joj ponudili. Nastavila je negde, ali njeno gospodsko, pre svega ponosno držanje, O’Donel nikada nije zaboravio.

Nešto više od dvadeset godina kasnije, nastao je gordi i snažni ženski lik, Modsti Blejz, svetski poznata stripska herojina, koja je proistekla iz sećanja ratnog veterana na stenu od osobe na koju je naišao tokom svog vojevanja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x