10 Marvel filmskih momenata koji su precizni po Marvel stripovima

0

Postoji mnogo razloga zašto Marvel Studios labavo prilagođava izvorni stripovski materijal u MCU-u.

marvel stripblog

Promene narativa, likova i problematična istorija superheroja ponekad zahtevaju da se filmovi prilagode na drugačije načine, ili da se promene u potpunosti. To ipak ne znači da Marvel Studio baš nikada direktno ne koristi izvorni, stripovski materijal. Predstavljamo 10 apsolutno fantastičnih Marvel Cinematic Universe momenata koji su uzeti direktno iz stripa.

1) Black Panther vs. a Rhino

U filmu Black Panther postoji mnogo privlačnih vizuelnih momenata. Jedan od omiljenih je scena sa oklopnim nosorogom, kojeg je u filmu W’Kabi poslao na ženski tim kraljevih telohranitelja, Dora Milaje. Black Panther interveniše na vreme, dok publika uživa u njegovoj borbi sa nosorogom.

U svetu stripa, Jungle Action broj 9. je imao sličnu scenu sa nosorogom koji juriša na dete. Razlika je bila u tome što je T’Challa ovde više koristio svoje znanje o džungli nego sirovu snagu Black Panther odela. U oba slučaja velika zver je uspešno zaustavljena.

2) Gladiator Hulk

marvel

Thor: Ragnarok je nastao na temeljima nekoliko intrigantnih Marvel stripovskih priča kakve su ,,Unworthy Thor”, ,,Ragnarok” i ,,Planet Hulk”. Što se tiče ,,Planet Hulk” segmenta, u filmu i u stripu Hulk se nalazi na nepoznatoj planeti, mada ovome prethode različite pozadine. U stripu je prisiljen da učestvuje u gladiatorskim igrama, postaje vođa robova pobunjenika i bori se da zbaci imperatora planete Red King-a. U stripovskoj priči Thor nije prisutan.

U filmu su Hulk i njegova priča sekundarni u odnosu na Thora i Ragnarok dešavanje, što je i logično jer ipak je to Thorov film. Hulk je isto na drugoj planeti kao u stripu i bori se kao gladijator, te u jednom momentu on i Thor odmeravaju snage. Iako bi ,,Planet Hulk” priča bila mnogo podesnija za zaseban Hulk film, ali i mnogo skuplja da se napravi, fanovi su barem zadovoljni što su videli Hulka u gladijatorskoj opremi u punom sjaju kakav je i u stripu ,,Planet Hulk”.

Pročitajte: Nebula – razlika u stripovima i filmovima

3) Um Arnima Zole u kompjuteru

Fanovi MCU su verovatno mislili da dr. Arnima Zolu više neće videti nakon filma Captain America: First Avenger, jer je naučnik Hydre ipak bio iz sasvim drugog vremena. Ipak su braća Russo uspeli da pronađu način i smisao njegovog povratka, ali u sasvim drugoj formi. Priča filma Captain America: The Winter Soldier nam otkriva kako je Zola ubrzo nakon WWII bio regrutovan od strane SHIELD-a, unutar kojeg je obnovio Hydru. Svestan svoje smrti tokom 70-ih, Zola prebacuje svoj um u kompjuterski sistem i tako nastavlja da živi.

Ideja Zolinog digitalnog postojanja je nastala u stripu. Kao nacistički naučnik, on je izvršavao eksperimente nad nevinima. Tokom jednog od eksperimenata zadobio je infekciju koja ga je naterala da prebaci svoj um u kompjuterski sistem. Zola je i dan danas pretnja Capu.

4) Tony Stark i osećaj krivice

Russo braća su uradili zaista hvale vredan posao kada su uspeli da jednu ozbiljnu Marvel stripovsku seriju kakva je ,,Civil War” pretoče u zabavan, ali i dalje jako ozbiljan MCU nastavak. Strip počinje tako što Nitro diže sebe u vazduh pred obližnjom školom. Ubrzo nakon toga Tony se suočava sa jednom od majki žrtava eksplozije. Ona ga ubeđuje da bi povećana odgovornost superheroja umanjila verovatnoću tragičnih događaja. Ovo je podstaklo Starka, da u nagonu osećaja krivice uđe u sukob sa svojim kolegama Avengersima.

U filmu Civil War događa se slična scena. Žena se suočava sa Starkom nakon što joj je sin ubijen, i uverava ga da će takve vrste nesreće biti umanjene ako superheroji budu odgovarali pred vladom.

5) Executioner i trenutak slave

Thor: Ragnarok je bio retka kombinacija epske komedije i apsurda. Iako se smatra jednim od najsmešnijih MCU filmova, takođe je pun dramatičnih i stilski monumentalnih trenutaka. Jedan od njih bio je kad je Executioner doživeo svoj trenutak slave. Ova scena je doslovno ono što se desilo u The Mighty Thor #362 epizodi koja nosi naziv The Death of Executioner. Kao u filmu, Executioner se zaleće na hordu Heline nemrtve vojske, znajući kakva ga sudbina čeka. Svaki panel njegovog pucanja iz puške i na kraju borbe prsa u prsa je iskorišćen u filmu sa maksimalnim učinkom.

6) Loki na tronu

Za razliku od stripa, filmski Loki nije dugao čekao da sedne na tron Asgarda. Keneth Brannagh odlučuje da ne gubi vreme i da se Loki već u prvom delu Thora nađe na tronu. Kada Thor biva proteran, a Odin upadne u dubok san, bog prevare Loki seda na tron i planira kako će uništiti porodicu, kada saznaje da je usvojen.

Trebalo je mnogo više vremena da se to desi u stripu. Loki je oduvek želeo da zavlada Asgardom, a šansu je dobio 2004. godine u miniserijalu stripova ,,Loki”. Imajte na umu da se Loki prvi put pojavio 1962. što predstavlja ozbiljan nivo upornosti.

Pročitajte: Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

7) Black Panther je bačen niz vodopade

Jedan od najšokantnijih momenata filma Black Panther bio je kada je Killmonger pobedio T’Challu u ritualnom duelu i time on postao novi kralj Vakande i Black Panther. Njihova borba na vrhu vodopada nagoveštavala je da će neko biti bačen niz isti. Killmonger je stekao prednost u borbi i bacio T’Challu sa vrha vodopada.

Momenat je izvučen iz Marvel strip serijala Jungle Action #6. Killmonger se bori za presto kao u filmu i uspeva da pobedi T’Challu. T’Challa nakon toga završava plutajući na dnu vodopada. Razlika je što ga u filmu Jabari pleme pronalazi, dok ga u stripu spašava američki prijatelj. 

8) Spider-Manov prijatelj otkriva njegov superherojski identitet

Spider-Man: Homecoming definitivno ima najmlađu glumačku postavu u MCU-u. Posebno se ističe lik Neda Leedsa kao Peterovog najboljeg prijatelja. U filmu on otkriva da je njegov najbolji prijatelj Spider-Man na sličan način kako je to otkrio u stripu. Peter se vraća u svoju sobu u Spidey kostimu, dok se u sobi nalazi Ned koji od šoka ispušta veliku Lego DeathStar igračku na pod. U stripu se desilo na sličan način osim što je lego igračka bila veliki brod. Druga velika razlika je što je Ned zasnovan na liku Gankea, najboljeg prijatelja druge verzije Spider-Mana, Miles Moralesa, i što je Miles sa namerom otkrio svoj tajni identitet Nedu. Sve ostalo u filmu je gotovo isto kao u stripu. 

9) Ant-Man i Hakeye

Između mnogih omaža stripu u MCU-u najviše se ističe scena u kojoj Hawkeye ispaljuje strelu na kojoj je Ant-Man. Ant-Man je lansiran na streli kako bi ušao u odelo Iron Mana i onesposobio ga u borbi između podeljenih Avengersa. 

Scena je preuzeta direktno sa covera Avengers #223. U stripu je scena, kao i taktike ista, osim što je meta napada Taskmaster. 

10) Captain America vs Iron Man

Captain America: Civil War nam je pružio sve ono što jedan superhero vs superhero film treba da pruži. Takođe je obavljen odličan posao u prilagođavanju stripovske Marvel Civil War priče unutar MCU. Dve priče su najbolje sinhronizovane pred sam kraj kada dodđe do borbe između Iron Mana i Captain Americe. Njih dvojica se bore do poslednjeg atoma snage, a jedna posebna scena je uzeta direktno iz stripa. To je scena kada se Cap svojim štitom brani od silnih blastera iz ruku Iron Mana i obojica su uporni u svojim namerama, pa se nijedan u toj sceni ne pomera ni milimetar. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x