Super-ljubimci naših omiljenih superheroja

0

Superheroji se bore za dobro već skoro čitav vek, ali niko od njih u toj borbi ne opstaje bez timskog rada i podrške. Važnu ulogu u ovim borbama imaju i super-ljubimci koji pomažu našim omiljenim superherojima da se izbore sa negativcima.

super-ljubimci

Super-ljubimci su najčešće nastajali u srebrnom dobu stripa kada su stripovi više bili usmereni ka deci, ali to ne umanjuje kreativni duh i njihov značaj. Mnogi superheroji su često samotnjaci, nesposobni da održavaju zdrave odnose sa ljudima iz nekih svojih razloga, ali sa ljubimcima nam deluju približeno i više ljudski. Na ovoj listi predstavićemo 8 najboljih super-ljubimaca popularnih superheroja.

1) Red Wing i Falcon

Red Wing je soko i pouzdani ljubimac Sam Wilson-a poznatijeg kao Falcon. Nastao je 1969. od strane čuvenog Stan Lee-a i Gene Colan-a. Debitovao je u stripu Captain America #117, kada ga je Wilson kupio u Riju. Od borbe sa Red Skull-om, ovaj soko crvene boje i Sam imaju telepatsku povezanost. Red Wing pomaže timu Osvetnika kao izviđač pred svaku misiju. U mnogim sukobima je pomogao Sam Wilson-u da se izvuče iz teških situacija. Od svih ljubimaca na ovoj listi, Red Wing, uprkos tome što je u pitanju soko, ima verovatno i najbolju povezanost sa svojim ljudskim partnerom. U filmskim adaptacijama Red Wing je re-kreiran i zamišljen kao dron u obliku ptice kog kontroliše Falcon.

2) Super-mačka Streaky i Supergirl

Super-mačka Streaky je za razliku od nekih drugih ljubimaca koji su došli sa planete Kripton, bila jedna sasvim obična mačka sa Zemlje. Pripadala je Kari Danvers, poznatijoj kao Supergirl. Prvi put se pojavila 1960. u Action Comics #261. Jednog dana kada je Supergirl pokušavala da pronađe lek protiv zelenog Kriptonita promenom njegove strukture. Kada je pomislila da joj eksperiment nije uspeo, bacila je kriptonit kroz prozor. Ali kako kažu ,,radoznalost je ubila mačku” tako je i Streaky u svojoj znatiželji iskočila da bi pronašla zeleni kamenčin. Kad ga je pronašla, radijacija je pretvara u super-mačku dajući joj super snagu, sposobnost da leti, super brzinu i unapređen vid. Kasnije postaje član Legije super-ljubimaca, tima koji se sastoji samo od moćnih životinja. Nažalost, iako je ova mačka imala određenu dugovečnost u stripovima, pojavljujući se u raznim avanturama Supermena i  Supergirl, nije ostala upamćena među ljubiteljima stripova.

3) Isis i Catwoman

Isis pripada popularnoj Betmenovoj antagonistkinji Catwoman. Prvi put se pojavila u kultnoj animiranoj seriji o Betmenu gde je prikazana kao obična crna mačka sa zelenim očima. Naizgled obična mačka je zapravo vrlo inteligenta i trenirana da asistira Catwoman i bude joj partner u zločinu. Izbegavanje laserskih bezbednosnih sistema i krađa dragocenosti i artefakta koje može da ponese u ustima su joj česti zadaci, kao i onesposobljavanje sigurnosnih sistema kako bi Catwoman mogla neprimetno da vrši svoje pljačke. Od supermoći ona ima samo sve one sposobnosti koje ima obična mačka i to joj je dovoljno. Večni je neprijatelj Supermenovog psa Krypto-a.

4) Bat-hound Ace i Batman

Kada je banda kriminalaca kidnapovala čoveka, njegov nemački ovčar Ace pomaže Betmenu i Robinu u istrazi kako bi pronašli njegovog vlasnika. U tome uspevaju i kada njegov vlasnik dobije novi posao, u nemogućnosti da se brine o psu ostavlja ga nikom drugom nego Betmenu. Ace ima jednu karakteristiku, a to je oznaka u obliku zvezdice na čelu. Kada to primeti, Betmen mu stavlja crnu masku, jer ako neko uoči tog psa sa Betmenom i njegovim stvarnim identitetom Bruce Wayne-om, neće mu biti teško da poveže ko se krije u odelu slepog miša. Ace se pojavio davne 1955. a kreirali su ga Bill Finger i Sheldon Moldoff. Ovaj pas ne bi bio Bat-hound da ne nosi crnu masku, plašt i Betmenovu oznaku. Ace do danas ima oko 190 pojavljivanja što ga čini jednim od najpoznatijih superherojskih ljubimaca.

5) Lockjaw i Inhumans

Lockjaw je veliki buldog sa sposobnošću teleportacije koji pripada superherojskom timu Inhumans. Nastao je od strane Marvelovog poznatog dvojca Stan Lee-a i Jack Kirby-a, 1965. godine kada se pojavio u Fantastic Four #45. Nije smatran kućnim ljubimcem već jednakim članom Inhumans-a koji im pomaže da se sa svog sveta teleportuju bilo gde u svemiru. Kao i svaki pas, on pokazuje izuzetnu empatiju i brine za svoje prijatelje radeći sve što je u njegovoj moći da spreči da budu povređeni i izvuče ih iz nevolje. 

Pročitajte: Litl Bighorn groblje između dva rezervata

6) Battle Cat i He-Man

Sećamo se hit crtane serije iz 80-ih, He-man and the Masters of Universe. Posebno voljen lik iz tog popularnog crtaća bio he He-Manov plašljivi tigar Cringer (ili kako su ga kod nas preveli Straško), koji se kada je žar borbe prisutan pretvori u neustrašivog borbenog tigra. Straško je lenj, prejeda se i spava, dok je borbeni tigar njegova suprotnost. Bezbroj puta je izvukao He-Mana iz nevolja u borbama protiv njihovog arhi neprijatelja Skeletora. Veliki zeleni tigar sa svojom crvenom kacigom i sedlom prosto širi opojni miris nostalgije među svim fanovima ovog kultnog crtaća.

7) Comet super-konj i Supergirl

Comet super-konj je još jedan član super-porodice, a izašao je na stranicama stripa Action Comics #293. Kreirali su ga Jerry Seigel i Kurt Swan 1962. godine. U pitanju je kentaur iz antičke Grčke koji je želeo da bude samo čovek. Međutim, popivši napitak koji je trebalo da ga pretvori u čoveka, on je pretvoren u besmrtnog konja sa supermoćima. Comet poseduje sve moći kao i Supermen uključujući i letenje. Zanimljivo je da Comet može preuzeti ljudski oblik, ali samo kratkotrajno i to kada prolazi kometa. Na kraju se uvek vrati u oblik vernog konja Supergirl. 

8) Krypto i Superman

Super-pas Krypto služio je Supermenovom ocu Jor-Elu kao test za slanje kapsule na Zemlju pre nego što je poslao svog sina kao malu bebu. Krypto je nažalost skrenuo sa kursa i nije pronašao put do Zemlje dok je Klark bio dete. Pronalazi ga tek mladi Superboy, sa porukom koju je napisao Jor-El. Ovo je definitivno najpoznatiji superherojski ljubimac koji je i sa završetkom srebrnog doba stripa korišćen u modernim pričama. Nastao je 1955. u stripu Action Comics #210, a kreirali su ga Curt Swan, Sy Barry i Otto Binder. Krypto poseduje sve osobine koje inače poseduje jedan Kriptonijanac. 

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x