Stan Lee i 10 zanimljivosti koje niste znali o njemu

0

Stanley Martin Lieber – Lee je bio vodeća figura u svetu stripa čitavih pet decenija. 

stan lee

Stan Lee je tokom svog rada za Marvel Comics učestvovao u stvaranju mnogih danas najpoznatijih svetskih superheroja. Neprekidno nas je inspirisao likovima koji se bore za dobro u ovom svetu, i njegov uticaj će trajati još dugo nakon njegove smrti. 

Donosimo vam 10 zanimlvijih činjenica koje niste znali o Stan Lee-u.

1) Omiljeni pisci bili su mu: Stephen King, H. G. Wells, Mark Twain, Arthur Conan Doyle, William Shakespeare, Charles Dickens i Harlan Ellison.

2) Na pitanje koji Marvelov negativac bi želeo da bude Stan je rekao da želi da bude Dr. Doom. On misli da je Dr. Doom pogrešno shvaćen i da ga to što samo želi da vlada svetom ne čini negativcem 100%. Možda bi on obavljao bolji posao nego mi trenutno, ako pitate Stan-a.

stan lee

3) Kada je kasnih devedesetih napustio Marvel, Stanu je prišao izvesni Peter Paul sa idejom o projektu koji bi se zvao Stan Lee Media. U pitanju je kompanija u kojoj je Stan mogao da izda bilo koji projekat koji poželi bez odobravanja izvršnih organa Marvela. Lee je ovo smatrao sjajnom idejom i počeo sa objavljivanjem novih likova poput web serijala The 7th Portal i sc-fi verzije Punishera pod imenom The Accuser. Postojao je samo jedan problem. Paul je koristio brend Sten Lee kako bi opljačkao investitore. Preuveličavao je profit kompanije investitorima i manipulisao deonicama. Uhvaćen je 2001. i uhapšen zbog prevare. Lee je bio izuzet iz nedela Paula, ali je ostao osramoćen pred celokupnom stripovskom zajednicom. 

4) 2008. predsednik Amerike, George W. Bush dodelio je Stan Lee-u Nacionalnu Medalju Umetnosti. Stan je jedini pisac stripova ikada koji je dobio ovu nagradu.

stan lee

5) Lee je priznao da je kada je stvorio Iron Mana, plan bio da lik bude dizajniran tako da publika ne može da se poveže sa njim, pa čak i da ga ne voli. Ovim je želeo da proveri da li je moguće tako dobro plasirati lik čije bi stripove publika kupovala uprkos njihovom odnosu prema liku. Lee nije želeo da se povežemo sa Iron Manom već da ga prihvatimo. 

6) Kada je 2015. došlo do podizanja prašine oko stvaranja crnog Spider-mana, Lee je povodom toga izjavio sledeće: ,,Ne bi mi smetalo da je Peter Parker prvobitno bio crnac, latino, indijanac ili bilo šta drugo i da ostane takav. Ali mi smo ga prvobitno učinili belcem i ne vidim nijedan razlog da se to promeni.”

Pročitajte: Sten Li i prvi ,,Cameo” za DC (VIDEO)

7) Lee je osmislio Marvelov metod u kome su se stripovi pravili na sledeći način. On i umetnik brzinski osmisle radnju koju crtač nacrta da bi tek na kraju Stan Lee dodavao dijalog na nacrtane stranice. 

8) Lee je 2012. napisao strip Romeo and Juliet: The War, u kome je rekreirao poznatu Šekspirovu priču i plasirao je u sc-fi, futurističku atmosferu. Romeo i Julija su prikazani kao superheroji. Strip je bio bestseler. 

9) Inspiracija za ime Spider-Man mu je došla kada je gledao muvu kako se penje po zidu. Kako je sam objasnio 2016. u Tokiju: ,,Nekako nazivajući ga Flyman nije zvučalo dovoljno dramatično. I šta je još mogao biti? Mosquito-man? A onda sam izgovorio Spider-Man i to je zvučalo dramatično.”

10) Lee je 2005. tužio Marvel jer nije dobio nikakvu nadoknadu od filma Spider-Man iz 2002. Na kraju je dobio odštetu od 10 miliona dolara.

Autor: M. Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x