Nebula – razlika u stripovima i filmovima

0

Nebula je na veliko platno debitovala u filmu Guardians of the Galaxy i tada je predstavljena kao jedan od manjih likova u odnosu na ostale superheroje. Vremenom je postala jedan od ključnih likova u MCU s obzirom na njenu povezanost sa Thanosom.

nebula

Nebula je jedan od najtragičnijih i najzanimljivijih likova u MCU. Plava, kibernatički ojačana Thanosova ćerka je evoluirala od sekundarnog negativca do devojke slomljenog srca koja je ceo život mučena od strane svog sadističkog oca. Dok se MCU skoro u potpunosti zasniva na postojećim likovima iz stripova, Nebula nije izuzetak. U većini interpretacija, kada se porede stripovi i filmovi, likovi uglavnom imaju iste osobine, iste odnose i ličnosti. Međutim, Nebula ne spada u ovaj slučaj. Predstavljamo devet najznačajnijih razlika između stripova i filmova kada je lik Nebule u pitanju. 

1) Origin priča 

nebula

Nebula se prvi put pojavila 1985. u izdanju The Avengers #257 i to kao nemilosrdni svemirski pirat. U tom izdanju ona uspeva da preuzme Sanctuary ll, Thanosov brod koji smo videli u Infinity War. Pretpostavlja se da on nije prisutan u trenutku kada ona preuzima brod. To je deo plana koji označava početak njenog pokušaja da osvoji carstvo Skrull-a, da bi na kraju bila poražena od strane Avengersa. Ovo se razlikuje on njene origin priče u MCU, gde ona radi za Ronana, koji radi za Thanosa i pokušava da nađe Power Stone.

2) U stripu Nebula nije Thanosova ćerka 

Opšte je poznato da je Nebula usvojena ćerka Thanosa, ali tu priču su definisali filmovi, zbog čega je inače ključan lik u celoj priči. U svetu stripa Nebula nema takvu povezanost sa Thanosom, osim u slučaju kada je tvrdila da je njegova unuka kako bi u njemu dobila saveznika. Nikada nije bilo dokaza koji bi potvrdili tu činjenicu, te ju je Thanos koji joj nije verovao, spalio živu, ali taman toliko da ne umre. 

3) Sve vreme je negativac

Segment u kome se Nebula najviše razlikuje u odnosu na stripove i filmove je upravo ovaj. Filmska Nebula je od zlog negativca dogurala do osvetoljubivog anti-heroja, da bi se na kraju pridružila Čuvarima Galaksije kao pozivitan lik. Iz onoga što smo videli u trailerima za Endgame, njeno herojstvo i dalje traje. U stripovima ipak, Nebula ostaje okrutan zločinac od svog prvog pojavljivanja.

Pročitajte: Novi Avengers: Endgame trailer daje više pitanja nego odgovora

4) Izgled – žena u stripu, kiborg u filmu

Nebula je u filmovima predstavljena kao ćelavi, plavi kiborg, u principu jedno ružno i neatraktivno stvorenje s obzirom da je ženski lik u pitanju. MCU nam daje brutalnu pozadinu njenog izgleda gde otkrivamo da je Thanos svaki put zamenio delove njenog tela kibernetičkim poboljšanjima svaki put kada bi gubila borbu od Gamore. U stripu njen izgled je bio normalan. Bila je u potpunosti ženstvena i slična Gamori, osim što je bila plava. Kada ju je Thanos nemilosrdno spalio, nije imala drugog izbora nego da bude nadograđena kibernetičkim delovima kako bi preživela. 

5) Gamora i Nebula su sestre samo na ekranu

Gamora i Nebula su tragične sestre MCU-a. Obe je ih je usvojio Thanos, jedna mu je miljenica dok drugu muči. Ovaj filmski duo deluje nerazdvojno poput Ant-man and the Wasp, ili Capa i Bucky-a. Istina je da se ove dve sestre pre filma Guardians of the Galaxy nikada nisu srele niti čule jedna za drugu. Tek pre nešto više od desetak godina, Marvel izdaje serijal Annihilation: Ronan gde se njih dve susreću po prvi put. U stripovima su u najboljem slučaju bile poznanice, a sestre nikako. 

6) Iskustva sa Avengersima

Fanovi su četiri godine nestrpljivo čekali susret timova Avengers i Guardians of the Galaxy na velikom platnu. U filmu Avengers: Infinity War ta želja je konačno ispunjena, pa je i Nebula imala priliku da upozna Iron Mana, Dr. Strange-a i Spider-mana. U stripovima, većina Nebulinih interakcija je upravo sa Avengersima. U svom prvom pojavljivanju se borila protiv Thora, Silver Surfera, Iron Mana i Spider-mana. U Infinity Gauntlett priči, verovatno njenom najpoznatijem pojavljivanju bila je okružena mnogim članovima Avengers tima protiv kojih se borila na kraju. 

Pročitajte: Stan Lee i 10 zanimljivosti koje niste znali o njemu

7) Nebula u stripu ne zna Guardians of the Galaxy tim

Interakcija Nebule sa Avengersima i Guardians of the Galaxy ekipom se drastično razlikuje na ekranu i na papiru. Dok su ona i Guardians tim proveli toliko vremena na ekranu zajedno da je sada praktično jedna od njih, u stripu ih nije ni upoznala. Imala je jedan susret sa Gamorom i Draxom koji je bio prisutan u Infinity Gauntlet priči. Za Star Lorda, Rocketa ili Groota verovatno nikada nije ni čula. 

8) Nikada ne radi sama

Jedna od Nebulinih definišućih osobina u MCU filmovima je njena nevoljnost da radi sa drugima. Čak i kad ima ponudu da postane zvaničan Guardians of the Galaxy član, ona odbija planirajući da se ušunja na Thanosov brod i ubije ga. Ironično, u stripu ona je predstavljena kao kapetan velike posade plaćenika, gde je jedan od njih čak i njen ljubavnik dan danas.

9) Mržnja prema Thanosu

Uprkos razlici u onome što je napisano i onome što je snimljeno, jedina osobina koju je Nebula pokazala u oba slučaja je mržnja prema Thanosu. Bez obzira da li ju je spalio živu, ili je njen sadistički očuh koji joj je izvadio oko iz glave, zamenio mozak ili iščupao ruku, njena mržnja ne prestaje. Ovo nećemo smatrati stavkom koja se bavi razlikama Nebule u stripovima i filmovima, već ćemo napomenuti jednu stvar. U Infinity Gauntlet priči Nebula krade Gauntlet od Thanosa kako bi mu se osvetila i ubila ga, ali je Avengersi sprečavaju u tome. S obzirom da će ona biti u iščekivanom Avengers: Endgame filmu, mogućnost da se ovo desi je vrlo moguća. A i ako to ne uradi na filmu, nesumnjivo će biti jedan od klučnih delova njegovog poraza. 

Prevedeno sa Comic Book Resources

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x