Zašto je Iron Man sličniji Thanosu više nego što mislimo

0

MCU se možda vrti oko tima Avengers, ali od samog početka u centru narativa nalazi se Iron Man. Uz ekspolzivnu popularnost Tony Stark je postao defakto vođa Avengersa i protagonista celog MCU-a na više načina, prenosi Screen Rant.

iron man stripblog

Čak i u filmu Infinity War, uprkos prisustvu drugih superheroja, neprijateljstvo na relaciji Iron Man i Thanos čini se nekako lično. To je zato jer su Iron Man i Thanos ogledalo jedan drugom iz više razloga. Uprkos tome što su na suprotnim stranama, njihova sličnost nije zanemarljiva.

Obojica imaju kompleks spasioca

Uloga spasioca je prirodna kod svakog heroja, ali dok Captain Amerika i ostali veruju u udruživanje svojih snaga u borbi protiv zla, u Iron Manu je ta osobina izraženija nego kod ostalih. Tony je ubeđen da je najpametniji među njima, pa samim tim oseća odgovornost da spasi ne samo svet, već i sve druge superheroje. Iz tog razloga je stvorio Ultrona. Želeo je da stvori nešto što bi održalo bzbednost planete bez konsultacije sa ostalim superherojima jer je bio ubeđen da on sam zna šta je najbolje.

Thanos slično tome poseduje kompleks spasioca koji ga je ubedio da samo on poznaje opasnost od prenaseljenosti u svemiru, pa tako samo on ima pravo rešenje. Eliminacija pola života u univerzumu i stvaranje Ultrona su slični odgovori dva lika. I dok ih drugi ubeđuju da su njihove metode pogrešne, oni ih ignorišu potpuno ubeđeni da samo oni imaju sposobnost da vide pravi način da svi budu spašeni.

Obojica su voljni da se igraju sa opasnom tehnologijom

Tony nikada nije odbijao da stavi svoj život ispred svojih izuma. U prvom filmu je bio voljan da stavi novi izvor energije u sebe. Svaki put kada obuče odelo Iron Mana on svoj život stavlja u ruke komadu tehnologije ne plašeći se da bi se tehnologija mogla okrenuti protiv njega.

Thanos voljan da pređe sve granice kako bi kupio sve infinity stones i dobio moć kakvu niko pre njega nije imao. On čak i ne zna šta bi to kamenje moglo da uradi čoveku koji ih sakupi sve. Ljudi se plaše da obrađuju jedan kamen, plašeći se moći koju nosi, dok Thanos okuplja svih šest verujući da će tako ispuniti svoju misiju.

Obojicu ne zanimaju druga mišljenja i metode

Koliko je puta Tony ušao u sukobe sa članovima Avengersa jer nisu podržavali njegove odluke. Borio se čak i sa američkom vladom jer su pokušavali da kontrolišu njega i vlasništvo nad Iron Man odelom. Svaki put kada iznese neku svoju nepopularnu ideju, on odbija da se pomiri sa odbijanjem od strane drugih bez obzira na posledice. 

Apsolutno isto verovanje u svoje metode ima Thanos. On odbija da sluša svoju ćerku Gamoru kao i sve ostale koji ga ubeđuju da odustane od ideje uništenja polovine populacije. Njegova tvrdoglavost bila je njegova najodlučnija karakteristika kada je išao od jednog sveta do drugog u potrazi za infinity kamenjem. 

Obojica imaju jednu osobu do koje im je stalo više od svega

Iako je tvrdoglav i čini se da ne postoji niko koga bi poslušao, Tony sluša Pepper Pots jer mu je do nje stalo na način koji nije sličan njegovoj ljubavi prema bilo kome drugom. Njegova arogancija i samopouzdanje se tope kada se suočava sa njom. Ljubav prema Pepper ga često natera da donosi ispravne odluke u životu i da se predomisli u vezi stvari za koje nisu u pravu. 

Pročitajte: Disney dobija stotinu novih Marvelovih likova kupovinom Fox-a

Thanos je takav kakav je, ali njegova ljubav prema Gamosi ne može da se dovede u pitanje. Njegova pobeda u Infinity War ga je zauvek ostavila zaraženog činjenicom da je morao da se odrekne onoga do čega mu je bilo najviše stalo. Uprkos neprobojnoj spoljašnosti, Gamora je bila jedina osoba u svemiru koja mu je mogla izazvati suze na oči. 

Obojica racionalizuju najgore odluke kao potrebne zarad većeg dobra

Od samog početka Iron Man je majstor pragmatičnog ponašanja. Stvaranje oružja za masovna uništenja, stvaranje Ultrona, okretanje protiv Captain Americe i ostalih su samo neke od Starkovih loših odluka. Međutim, on je bio u stanju da racionalizuje svaku od svojih loših odluka kao nešto što je moralo biti urađeno. 

Tanos takođe ima racionalno objašnjenje za svaku svoju akciju, čak i ako je njihova racionalizacija upitna. Njegova filozofija podržava njegov pogled na svet. Tu ličnu filozofiju on koristi kako bi odbacio svaku vrstu kritike njegovih odluka. U njegovoj glavi on nije zao, jer on ima savršen lični razlog za eliminaciju polovine univerzuma. 

Obojica žele mir, ali kroz prethodnu primenu sile

Starkova filozofija je poznata i glasi: ,,Mir znači imati veće oružje”. Iako je proizvodio oružje, njegov cilj je da okonča ratove, te se zapramo može smatrati pacifistom. Zbog toga je i napravio Iron Man odelo i Ultrona kasnije. Endgame za njega je silom donese mir svetu. 

Thanos ima sličnu filozofiju: ,,Morate razbiti nekoliko jaja da bi napravili omlet’.’ Njegov cilj nije da vlada svemirom, već da iskoristi resurse koje ima i da stvori trajni mir u univerzumu, iako će prethodno pobiti pola istog. 

iron man

Obojica ne odustaju bez obzira na sve

Zamislite koliko sati vremeno je potrebno Starku kako bi bio aktivan superheroj i kako bi radio na unapređenju svog Iron Man odela i izgrađivao nova oružja. Svaki put kad se posvetio nekoj stvari, on je bio odlučan u nameri da je sprovede do kraja. Kao kad je u prvom filmu Avengers bio spreman da iznese bojevu glavu u svemir svestan rizika da možda neće preživeti. 

Thanos pokazuje istu posvećenost svom cilju. Kombinovana moć svih superheroja u MCU ga nije sprečila u ostvarenju svoje ideje. izgubio je jedinu osobu do koje mu je stalo, pa ga čak ni to nije odvratilo od njegovog puta. Sve što je moglo biti urađeno protiv njega fizički i emotivno je urađeno, ali on je nastavio sve dok nije uradio ono što je planirao. 

Obojica nisu skloni nepotrebnom nasilju

Možda je ovo čudno, ali Thanos ima veoma džentlmentski pristup u filmu Infinity War. Uvek se svima obraća ljubazno. Uzima u obzir njihova osećanja, kao prema Scarlett Witch nakon što je morala ubiti Visiona. On dozvoljava svojim neprijateljima da pobegnu ako nema svrhe da ih ubije (Drax, Starlord i Mantis). Možda je nemilorsdan, ali nije okrutan i u tome je razlika između njega i tipičnog negativca. 

Na kraju Civil War, kada se borio protiv Winter Soldiera i Capa, Tony se susdržavao, iako je imao legitimno opravdanje da ih eliminiše. Slično je bilo kada se u Age of Ultron borio protiv Hulka. Nije imao razloga da se susdržava, ali je sve vreme pozivao Hulka da se prizove svesti. Iako poseduje veliki asortiman oružja, Tony nema želju da ga koristi ako nije neophodno. Nekad možda jeste nemilosrdan, ali poput Thanosa nije okrutan.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x