Yellow Kid: Bum novinskog stripa u Americi

0

Autkoltov strip „Yellow Kid“ nije prvi strip koji je nastao u svetu, ali svakako se može reći da je sa ovim junakom strip kao umetnost dobio popularnost.

yellow kid stripblog

Strip je nastao 1895. (odnosno nešto ranije) godine i prati priče o klincu sa Njujorških ulica obučenog u žutu spavaćici. Ovo ostvarenje je doprinelo, kao što smo rekli popularizaciji stripa i podsticanjem novina da ga kupuju i prodaju, drugim rečima tako počinje bum novinskog stripa u Americi.

Postoji čak i mišljenje da su dva karakteristična doprinosa iz oblasti umetnosti, koje je Amerika darovala svetu upravo strip i džez muzika. 

Pročitajte: Frank Miller i 9 njegovih najboljih stripova

Tvorac „Žutog derana“ Ričard Autkolt studirao je umetnost u Sinsinatiju i Pariza, a radio je kao tehnički ilustrator za Tomasa Edisona. Radio je stripove, kao slobodni umetnik za njujirške humoristične časopise kao što su „Judge“ i „Truth“, kada ga je Džozef Pulicer unajmio da 1894. godine ilustruje dodataka u boji za New York World.

„Yellow Kid“ se prvi put pojavljuje 1894. godine u magazinu „Truth“, a kasnije je 17. februara 1895. reprintovan kod Džozefa Pulicera u New York World-u. Autkoltovi prvi radovi za novine su bili kadrovi sa klovnom i psom na pikniku. „Žuti deran“ se zvao Majkl Dugan i živeo je u jednom od nekolicine irskih, sirotinjskih kvartova pod nazivom „Hogan’s Alley“.

Pulicer je dosta kombinovao kada su boje dugačke spavaćice u pitanju, koju dečak nosi, sa porukama ispisanim na njoj. Shvatio je da je mršavog, ružnog, ćelavog i dečaka sa dva prednja zuba, koja danas najviše asociraju na Sunđer Boba, najbolja žuta boja. Ovakav lik je postao prava senzacija za čitaoce novina. Povećana je prodaja, a Viliam Randolf Herst je unajmio Autkolta u The New York Journal i isto se dogodilo sa tiražom.

yellow kid stripblog

Ovaj humorista je mogao da učini sve što poželi. On je postao taster za viski, stolice, razglednice, igre i avanture. Mogao je prodati bilo šta. Mislilo se da je Dizni napravio brend za prodaju, a to je Autkolt učinio sto godina pre njega. Autkolt je napistio rad na „Žutom deranu“ 1898. godine.

„Žuti deran“ je upamćen kao prvi stripski brend koji je mogao da proda sve što je želeo. Tiraži su divljali pod njegovom žutom košuljom. Kaže se da je Autkolt prvi koristio oblačiće kako bi napisao tekst, a ne da on bude napisan na dnu scene ili tamo gde ima mesta.

yellow kid stripblog

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x