Shazam! Power of Hope – Priča koja objašnjava zašto volimo superheroje

0

Sa filmom Shazam! na putu u produkciji Warner Bros ne možemo, a da se ne osvrnemo na jednu od najizuzetnijih ispričanih priča o originalnom Kapetanu Marvelu poznatijem po frazi Shazam.

shazam! power of hope striplog

U pitanju je Shazam! Power of Hope, renomiranog umetnika Alex Ross-a i pisca Paul Dini-ja. Priča u ovom stripu je elegantna u svojoj jednostavnosti. Čvrsto koristeći jezgro dobro poznatog strip junaka, Ross i Dini nas uvode u priču kratkim osvrtom na to kako je mladi Billy Batson dobio moć i postao Kapetan Marvel. Nakon toga nam prikazuje jedan sasvim običan superherojski dan u životu jednog superheroja, od zaustavljanja eksplozivnog vulkana do sprečavanja pljačke banke. Ali, superheroji nisu superheroji po ceo dan. Postoji i ona druga ”normalna” ličnost za koju stvari nisu lake jer i ona ima svoje obaveze, potrebe i želje. Billy Batson ide u školu, radi kao spiker na radiju pričajući uglavnom o avanturama svog alter-ega Kapetana Marvela. 

Jedno veče, iako se nadao slobodnoj noći i odlasku na bejzbol utakmicu, Billy završava sa gomilom pisma fanova Kapetana Marvela koji su pristigli na adresu njegovog radnog mesta. Čitajući sva ta pisma izdvaja jedno posebno koje je stiglo iz bolnice sa pitanjem može li ikako Kapetan Marvel posetiti bolesnu decu. Billy sve ostavlja po strani i obećava da će u narednim danima biti posvećen deci kojoj je potrebna nada i inspiracija u teškim trenucima. On sa njima deli svoje priče, vodi ih na avanture i izaziva osmeh na njihovim licima. 

Shazam! Power of Hope

Paul Dini je u pisanju Shazam! Power of Hope uradio jednu, doduše neprimetnu, ali veoma bitnu stvar. Kapetan Marvel je u vreme nastajanja možda bio rip-off Supermana, Dini je podsetio na osnovnu razliku između dva heroja. Uprkos sličnom nivou supermoći, sličnoj građi i izgledu, Superman je očinska figura i jedna velika težnja i vrhunac koji bi svi trebali da živimo. Kapetan Marvel je sa druge strane najčistiji oblik bića. Još uvek dete obdareno supermoćima, što ga čini pristupačnijim. 

Pročitajte: Web strip Polar – Noir triler i akcija sa puno krvi i seksa

Umetnost Alex Ross-a koji preferira da sve prikazuje na realističan način je zapanjujuća. I bez iluzije kretanja koju stripovi obično imaju, statičnim prikazima heroja u njegovim lepim momentima, Ross svojom umetnošću čini da nas to što vidimo inspiriše. Njegove slike se nalaze na stranicama velikog formata umesto klasično stripovskog. 

Shazam! Power of Hope nema ništa što bi se našlo kao predmet kritike. Iskrena i jednostavna priča ispričana iz ugla jednog superheroja. Isto tako je savršena priča o smislu superheroja koja daje odgovor na pitanje zbog čega ih toliko volimo. Dirljiva poruka ima efekat da čitaoca preplavi emocijama. Nekada su svakom od nas, a posebno deci potrebni heroji u bilo kom obliku koji će doneti nadu i inspirisati nas. 

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x