Web strip Polar – Noir triler i akcija sa puno krvi i seksa

1

Black Kaiser je najsmrtonosniji špijun Hladnog rata, neumoljivi, moderni agent koji svoje veštine nudi slobdnom tržištu, i glavni protagonista stripa Polar, koji je delo Victor Santosa objavljen od strane Dark Horse Comics.

polar stripblog

Oštrina ovog stripa je nešto što odmah privlači oko čitaoca. Web stripom Polar dominiraju samo dve boje. Crna koja oslikuje senke i sumnjive tipove i narandžasta kojom se rasipa krv i upija kroz čitanje. Narandžasta boja, retko upotrebljena pruža vizuelni kontrast i izbegava da crno-beli stil postane dosadan. Pomalo šljunkovito i seksipilno Santos odaje počast stripovskom noiru u stilu Miller-ovog Sin City-ja, pružajući najbolji primer takve vrste sekvencijalne umetnosti. On je udahnuo život u ono što je postalo mejnstrim žanr. Rezultat je moderan špijunski triler sa old-school šmekom. S obzirom da se radi o web stripu, zbog publikacijskog formata Polar je predstavljen horizontalno. 

Priča je najviše fokusirana na nasilje i seks, prateći bivšeg operativca Black Kaiser-a. Umetnički stil priče uspeva da ispuni zamagljene linije između nasilja i seksa koji se često nalaze kao stanovnici iste stranice stripa, kao i fizičkog i emocionalnog spektra likova. Sa vrlo malo jasno definisanih scena seksa ostavlja se čitaocu da pusti mašti na volju.

Iako je u pitanju čista akcija, svaki panel web stripa Polar ostavlja prostora za dodatnu analizu vizuelne dinamike. Polar je vrsta priče koja nas ostavlja da želimo još nakon čitanja, i ostavlja prostor za još priče.

Pročitajte: Polar – trailer za Netflixovu adaptaciju istoimenog stripa (VIDEO)

U prvom delu Polar: Came from cold upoznajemo pomenutog Kaiser-a. Penzionisani špijunski veteran živi u kolibi usamljeničkim načinom života. Ubrzo se njegova prošlost vraća po njega. Agencija pod nazivom Democles, izrasla iz pepela špijunaže Hladnog rata eliminiše stare agente. Nova, mlada generacija ubica je poslata da sredi Kaiser-a. Kaiser podseća na stari tip anti-heroja i neizbežan uticaj Frank Miller-a koji je imao na Victora Santosa.

Drugi deo nosi naziv Eye for an Eye, i iz toga je lako zaključiti da se radi o osveti. Isto kao što glavni protagonista ne dozvoljava da se bilo šta prepreči između njega i osvete, tako i Santos ne dozvoljava da mu previše scenarija okupira stranice, već oštro ide ka glavnom cilju. Zvezda prvog dela Black Kaiser se ovde pojavljuje u ulozi mentora glavne protagonistkinje Christy. Ona je devojka koja je izlazila sa sinom poznatog gangstera i kad je saznala neke stvari u vezi njega i njegovih prijatelja oni su pokušali da je se reše. Kako nisu proverili da li je mrtva, pronalazi je Kaiser koji je leči i uči je umetnosti borbe i ubijanja. U ovoj naraciji nema ništa novo, ali opet strip je neverovatno stilski urađen. Polar se ne čita, već se vizuelnim putem prenosi mračno, depresivno okruženje. Novitet su akvareli koje koristi na početku stripa kako bi prikazao zimski, otuđeni svet.

polar

Treća epizoda donosi pregršt uzbudljive akcije a zove se No mercy for Sister Maria. Novine koje donosi su nove boje, koje dolaze sa mnoštvom novih likova i predela, ali se i dalje zadržava koristeći crnu i narandžastu najviše. Kada mafijaš raspiše nagradu od 5.000.000 $ onome ko mu vrati odbeglu ženu, na posao će prionuti veliki broj plaćenika. Među njima je Kaiser koji se ponovo susreće sa Christy. Fokus je na celokupnoj priči koja prati veliki broj likova, stoga ne treba očekivati mnogo Kaisera na stranicama. On je prisutan taman onoliko koliko je potrebno, što se slaže uz njegov hladan lik i lakonski ton. Finalni sukob deluje žestoko inspirisan filmovima Serđa Leonea.

Četvrta i finalna priča donosi završnicu ove špijunsko-akcione avanture. Nepopustljivi, ostareli Kaiser odmara se u Majamiju u danima penzije i mira. Početnik u poslu ga pronalazi i vidi u njemu trofej. Život mu se komplikuje kada kućna pomoćnica upada u probleme sa lokalnom bandom, te Kaiser kako bi joj pomogao mora da izađe na površinu. Ako to uradi biće previše izložen napadu špijuna početnika. Kaiserova poslednja vožnja je gruba. Kako i sam kreator Santos navodi ,,Svaki veliki arhitipski ubica zaslužuje da se ispriča cela njegova priča.” Te je ovaj naslov velikog finala veoma zloslutan – The Kaiser Falls.

Polar je privoleo čitaoce i zadobio kritiku. Zbog svežeg i brzog pristupa, čitanje ovog stripa deluje kao čista zabava. Strip će dobiti i ekranizaciju od strane Netflix-a, koja izlazi 25. januara ove godine. u kome će Kaisera glumiti Mads Mikkelsen.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
A
A
5 years ago

Gde se moze citati ovaj strip na internetu?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x