Dr. Sivana – upoznajte negativca iz filma Shazam!

0

Originalni Captain Marvel sada poznatiji kao Shazam se ponovo penje na lestvici popularnosti zahvaljujući filmskoj adaptaciji koju ćemo uskoro imati priliku da vidimo.

dr. sivana

Uprkos tome njegov glavni negativac Dr. Sivana nije baš ostavio traga u pop kulturi, niti je prepoznatljiv kao jedan od arhi-neprijatelja popularnog Shazama, iako se pojavio u većini originalnih stripova o Captain Marvelu. Evo šta sve treba da znate o liku Dr. Sivana pre nego što pogledate film Shazam!

Dr. Sivana je suštinski nekada bio običan ludi naučnik koji je bio najpoznatiji tokom zlatnih godina Shazama pre nego što je sporna tužba od strane DC-a primorala tadašnji Fawcett Comics da prestane sa objavljivanjem stripova o Captain Marvelu jer su smatrali da je on plagijat i rip-off Supermana. Ironično Fawcett Comics je isto tako mogao da tuži DC sa obrazloženjem da je Lex Luthor rip-off Dr. Sivane koji je izašao sedam meseci pre čuvenog Supermenovog negativca. Obojica su ćelavi, ogorčeni super-geniji koji se naukom bore protiv naizgled nepobedivih superheroja. Oba lika su evoluirala tako da je Lex Luthor sada biznismen i tajkun, a Dr. Sivana sada traži magične moći i više ne pokušava da dokaže da je njegova nauka bolja od Shazamovih supermoći. 

Pročitajte: Shazam! Power of Hope – Priča koja objašnjava zašto volimo superheroje

Istorija lika Dr. Sivana je često iskrivljena da bi se neke stvari bolje uklapale uz njegov ludi, ali briljantni um, stoga nije pouzdano sigurno šta da očekujemo od ovog lika u filmskoj adaptaciji. Reditelj David F. Sandberg je potvrdio da će priča celokupnog filma biti zasnovana na rekonstrukciji Shazama iz 2013. koju je napisao Geoff Johns. Međutim, lik će biti donekle promenjen i za razliku od ludog naučnika koji preferira um ispred mišića, ne bi li bio fizička pretnja Shazamu u filmu. 

U filmu će ga glumiti Mark Strong koji je poznat po ulogama negativaca u mnogim filmovima svoje karijere. Stron tvrdi da ga privlači igranje negativaca u filmovima i da voli da ih iznosi na način na koji bi ih prilagodio publici i učinio da mogu da se povežu sa njima. Kao što možete videti on je pljunuta slika Dr. Sivane iz stripova. 

Najveća promena kao što smo napomenuli biće posedovanj fizičke snage koje će imati više nego što je imao u stripovima. U traileru smo videli da on može da blokira Shazamov udarac bez nelagode. Pored povećane snage i izdržljivosti, Dr. Sivana je sposoban da vidi prisustvo magične aure pomoću svog oka. Ova mogućnost mu je dodeljena u novijoj stripovskoj verziji u stripu. 

Prvo pojavljivanje u stripu je imao davne 1939. kao Dr. Thaddeus Borg Sivana i bio je postavljen kao Shazamov neprijatelj od samog početka. Tada su bili najbolji primer dihotomije superheroja i negativca koji je međusobno dopunjuju što je kasnije postala osnovna zamisao za Shyamalanov film Unbreakable. Dr. Sivana je bio okrutan i osvetoljubiv dok je Billy Batson bio saosećajan i plemenit. Shazam je veliki i jak dok je Dr. Sivana mali i slabašan. U prvobitnoj inkarnaciji lik je rođen 1892. i bio je ispred svog vremena. Imao je progresivne ideje o evoluciji društva uz pomoć nauke. Optužen da lažira uređaje koje je izumeo, Sivana je spakovao svoju porodicu u eksperimentalni svemirski brod koji je sam napravio i preselio se na Veneru na kojoj je planirao da sačeka da svet postane prijemčiv za njegove ideje. Vreme u izgnantsvu ga je učinilo ogorčenim, te se vratio na Zemlju u nameri da se osveti svetu koji mu se rugao i dokazati svoju superiornost osvajanjem. Njegove planove je uvek ometao Shazam i doveo ga do tačke opsesije plemenitim dobročiniocem u crvenom kostimu koji mu se bez straha suprotstavljao. 

2013. sa rekonstrukcijom koju skoro svi likovi dobili u New 52 DC Comics izdanjima, Sivana je i dalje vešt i sposoban naučnik, osim što je fizički mnogo napredovao kao neko ko je u formi uprkos godinama. Neodređeno stanje koje je zadesilo njegovu porodicu od kojeg nije mogla da se izleči nikakvim naučnim dostignućima, nateralo ga je da istražuje grob drugog poznatog negativca Black Adama, u nadi da će pronaći način da korišćenjem magije spasi svoju proodicu. Ova istraživanja ostavila su ga u ožiljcima, ali je dobio mogućnost da jednim okom vidi magične aure oko sebe. 

Ostaje pitanje da li je Dr. Sivana kao negativac dovoljan da Shazam doživi uspešnu filmsku adaptaciju. Pored njega Shazam mora da se suoči i sa isticanjem i osvajanjem šire publike u sve zasićenijem filmskom tržištu. Shazam! u bioskope istiže 5. aprila.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x