Zlatni Asteriks i Obeliks u borbi za prava reportera bez granica

0

Ima još vremena za slavlje 60 godina postojanja neustrašivih Gala, s obzirom na to da su se oni prvi put pojavili u francusko-belgijskom strip časopisu „Pilote“ 29. oktobra 1959. godine.

reportera bez granica stripblog

Međutim, iako je Albert Uderzo ima snage da nacrta jubilarnu epizodu za Asteriksov i Obeliksov pedeseti rođendan, ova priča je kod nas objavljena tek prošle godine, dakle nepunu godinu dana pre ove slavljeničke godine novog jubileja.

Epizoda „Asteriksov i Obeliksov rođendan“ objavljena je u integralu broj 12. izdavačke kuće Čarobna knjiga zajedno sa još dve epizode. Ove dve epizode, nakon, su radili Uderzovi pomoćnici Žan-Iv Feri i Didije Konrad, to su epizode „Asteriks među Piktima“ i „Cezarov papiru“. 

Različita mišljenja se mogu čuti o tome kako je kvalitet stripa o nepokornom galskom selu, usred Rimskog carstva počeo da opada kada je preminuo njegov idejni tvorad Rene Gosini, 1977. godine. Međutim, Uderzo je pisao i oslikavao priče koje su ostavile trag i godinama nakon Gosinija i tako uvek držao živo sećanje na ovog tvorca tri jako velika i važna strip ostvarenja za Evropu, Iznoguda, Asteriksa i Taličnog Toma.

Šta pokloniti Asteriksu i Obeliksu za pedeseti rođendan, pitanje je koje zaokuplja sve u tom malom, nepokornom selu, velikih galskih junaka. Veoma je interesantno primetiti kako Uderzo vidi junake koje je stvorio kao stare ljude. Asteriks je pustio sedu bradu, s tim što ona nije dugačka kao i njegovi brkovi, a Obeliks je u velikoj depresiji jer ne može više da nosi stećake, ali ga deca obožavaju pošto im prepričava svoje dogodovštine.

Da su Feri i Konrad dostojni naslednici tvorcima Asteriksa i Obeliksa, svedoče u ovom integralu spomenute dve epizode „Asteriks među Piktima“ i „Cezarov papiru“.

Pročitajte: Asteriks ponovo među Srbima

Susret sa narodom Pikta predstavlja jednu uobičajenu priču iz života dva nepokorna Gala. Dugo putovanje i dobro lemanje sa Rimljanima, naravno uvek dobre šale i smeh ne izostaju ni u ovom delu priče o Asteriksu i Obeliksu.

Međutim, najavljena i dobro medijski propraćena epizoda jeste „Cezarov papirus“ koja govori o aktuelnim problemima u svetu oko slobode štampe i prava reportera bez granica. U ovoj epizodi osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž bio je neposredna inspiracija Feriju i Konradu, kako njegov lik tako i njegovo delo. Galski reporter, u prevodu Čarobne knjige nazvan, Radiomileviks dokopao se poverljivih podataka, tačnije svitka na kojem je bilo napisano jedno poglavlje o nepokornom, galskom selu iz Cezarove knjige koja je postala hit kada je objavljena. Cezarov savetnik za propagandu naveo ga je da izbaci taj deo kao, jedinu mrlju u njegovoj vladarskoj karijer i da to niko neće primetiti i tu zapravo nastaje sav zaplet oko prava reportera, zaštite ličnih podataka i prava javnosti da zna. Epizoda je nastala 2015. godine, samo godinu dana nakon što se završio „rat za Asteriksa“ između Uderza i njegove ćerke Silvi, oko autorskih prava na lik.

Pročitajte: Rupe na putu – nemar vlasti, putara ili rimsko nasleđe? (VIDEO)

U epizodi je objašnjeno i kako su zapravo nastali Asterik i Obeliks, kako su autori dobili ideju da pišu dogodovštine o ljudima koji su bili nepoznati svetu.

Sećanje je dospeo do ušiju dvojice savremenih pisara, koji su iz njih izvukli zanimljive događaje i priče. Naravno, sve je to rekla-kazala.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x