Kako je Broj Jedan tri puta video Tita!?!

0

Za svog višedecenijskog stolovanja drug Tito je imao mnoštvo istorijskih susreta i sastanaka, ali o jednom se malo priča.

tri puta video tita stripblog

Boravio je i u društvu gospode i careva, a kao što rekosmo bio je drug. Međutim, malo se priča o susretu sa članovima čuvene grupe TNT.

Naime, moramo se malo vratiti u prošlost kako bismo razumeli kontekst same priče. Zaista prema verziji Broja Jedan dizanje u vazduh mosta na Neretvi nije bila Titova ideja, ni nekog od njegovih komandanata, ni Jul Brinerova, već je to smislio sam Broj Jedan. Ko god se uputi na ekskurziju „Titovim stazama revolucije“ neizostavno mora posetiti mesto gde je poginuo Sava Kovačević na Sutjesci. Ali koja je verzija tačna, da nije uspeo da se probije, ili da je kao što Broj Jedan kaže Tito izdao Savu? Naravno, postavlja se i pitanje da li su sa Savom bili samo ranjenici ili još neko, recimo Broj Jedan?

tri puta video tita stripblog

Šta mislite da su posle susreta sa Titom pevali članovi grupe TNT, „računajte na nas“ ili „i ja sam video Tita maršala legendu tu, slobodotvorca, čoveka tog, druga i borca“? Pa to ne možemo da znamo, ali ono što nam svedoči o tome da oni i nisu bili oduševljeni upoznavanjem sa Josipom Brozom jeste njegova rečenica na kraju: „Što ću sad? Nemam više ništa… jedino mi još preostaje da umrem“!

Pročitajte: Kako se vodi politika Grunfovim porukama iz Alan Forda?

Možda nisu bili oduševljeni vođom SFRJ, ali su se svakako duševili Beogradom, o kojem govore sve najbolje: „Volim tu atmosferu, prisnosti i tisućugodišnje kulture, čime se naši gradovi ne mogu ponositi!“

tri puta video tita stripblog

Tito u svojim malverzacijama, sa tamnoputim oficirom neke daleke, nesvrstane zemlje, Jovanka i Broj Jedan, svakako su sugerisali na to da ovakvo stavljanje u kontekst nikako ne može biti popularno u SFRJ i da je epizoda zabranjena.

Ona je na kraju objavljena od strane „Mladine“ u Sloveniji 1989/1990. godine.

I sada ide trenutak istine. Epizoda je lažna! Nema mnogo poznatih podataka o tome ko su autori, ali su verovatno bili protivnici samoupravnog, socijalističkog režima koji im se nije dopadao, a sve to u vreme kada je nezadovoljstvo sve više kulminiralo.

tri puta video tita stripblog

O ovome svedoči i strip kritičar Slobodan Ivkov u svom autorskom tekstu za Blic: „Naravno, radi se o lažnoj epizodi (parafrazi, falsifikatu, omažu, parodiji – kako kome drago) iz “Mladine” oko 1989. ili 1990. Ona se u obliku poluilegalne sveske i danas prodaje – i u Beogradu – o čemu je prošle nedelje opširno pisao i nedeljnik NIN. U toj storiji autora o čijem identitetu se još uvek samo nagađa, Grupa TNT dolazi po zadatku u Beograd, da bi im usput Broj Jedan pričao o njegovom učešću u Bici na Neretvi, dilovima sa esesovcima, Titovoj izdaji Save Kovačevića…“ (blic.rs/29.07.2017.)

U tekstu Iztoka Sitara za sajt hercegnovi.cool otkrivamo da je autor ove sporne epizode Andrej Flumiani.

U godini kada Alan Ford i grupa TNT slave pedeset godina postojanja, važno je razotkriti jedan ovakav mit. Da, istina je, grupa TNT nikada nije bila u Beogradu, bar ne u pričama koje su napisali njegovi tvorci! 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x