10 Superheroja koji su podigli Mjolnir

0

Jedan od najmoćnijih objekata koji se mogu naći u Marvelovom superherojskom univerzumu, a možda i u svetu superheroja uopšte, je nesumnjivo Thorov pouzdani čekić, Mjolnir.

mjolnir stripblog

Iskovan od strane patuljastih kovača, Mjolnir je idealno asgardsko oružje koje bi svaki Asgardijanac poželeo. Ali nažalost ne može svaki Asgardijanac niti bilo ko drugi tek tako da podigne čekić. Mjolnir dolazi sa posebnom kletvom utisnutom u čekić koja glasi: ,,ko god drži ovaj čekić, ako je dostojan, posedovaće moć Thora.” Ova kletva dolazi od strane Odina, koji time sprečava da Mjolnir padne u pogrešne ruke i koristi se za zlo. Svi znamo da je Mjolnir Thorovo oružje koje je izabrao, ali isto tako on nije jedini koji je vredan njegove moći. Pogledajmo kojih još 10 superheroja nosi u sebi vrednosti i dostojan je čuvenog čekića.

Magneto

Zbog svih neoprostivih stvari koje je počinio kao negativac, Magneto je sigurno poslednja osoba koju je iko očekivao na ovoj listi. Ipak on se dokazao kao sposoban da podigne Mjolnir, ali kroz varanje. Koristeći svoje moći elektromagnetizma, Magneto je u stanju da kontroliše vazduh oko čekića koji se suprotstavlja stvarnoj upotrebi njegove lične snage i sposobnosti da ga podigne kao što drugi mogu. Bez obzira na to kako to radi, on je i dalje u stanju da to uradi, i to ga zadržava na jedinstvenom mestu na ovoj listi.

Jane Foster

Kada je Thor iznenada onesposobljen da podigne svoj čekić, Mjolnir daje njegovog bivšoj ljubavi Jane Foster moć da ga podigne i postane Thor u njegovom odsustvu. Ali, svaki put kad podigne čekić i preobrazi se u Thora, njeno zdravstveno stanje se pogorša, rak joj se vrati, a hemoterapije budu uzaludne. Kada joj Doctor Strange skrene pažnju da će umreti podigne li Mjolnir još jednom, Jane odlučuje da odustane od uloge Thora. Međutim kada saznaje da Asgard leti prema suncu, znajući posledice, ponovo podiže čekić kako bi spasila Asgardijance.

Conan the Barbarian

U Marvelovim Šta ako… serijalima imali smo i What if… The Mighty Thor Battled Conan the Barbarian. Kao što se vidi u naslovu, Thoru i Conanu su se ukrstili putevi. Naravno, u početku se heroji bore zbog nesporazuma, da bi se sprijateljili kada se sve razjasni. Kasnije kada se Thor našao ranjen u borbi, koristi svoj zadnji dah da prenese moći Mjolnira na Conana. Conan postaje Bog, a moći koje ima čine ga još žeščim ratnikom nego pre.

Loki

Tokom velikog crossovera ,,Axis”, Red Skull postaje glavna pretnja kada se spoji sa mozgom profesora Xaviera i postane moćan telepat. Kako bi porazili Red Skull-a, Scarlett Witch i Dr. Doom izazivaju inverziju kako bi Xavieru bilo omogućeno da preuzme kontrolu nad umom Red Skull-a. Posledica ove akcije je svet u kome su superheroji postali negativci, a negativci postali superheroji. Thor je sada negativac, dok je Loki heroj dostojan da rukuje Mjolnirom, što bi pod normalnim okolnostima bilo apsolutno nemoguće.

Pročitajte: Kako je cenzurisani Tramp spasao svet?

Wonder Woman

U velikom Marvel/DC crossover-u iz 1996. u koji su obe kompanije ubacile svoje klasične heroje, Thor se našao u borbi sa Shazamom. U toj borbi je bio odvojen od svog čekića, na koji je naišla Wonder Woman. Princeza Amazonki ga je sa lakoćom podigla i dobila moći Thora. Međutim, nije smatrala da je dostojno da se bori protiv svoje trenutne protivnice Storm sa svim tim novim moćima pa je Mjolnir spustila. Na kraju je izgubila borbu. 

Captain America

Dok se svi sećamo momenta i Thorovog izraza lica kada je u Avengers: Age of Ultron, Captain America skoro podigao Mjolnir, oni koji čitaju stripove znaju da je ovo čest slučaj. Nije iznenađenje da je Cap dostojan ove moći ako u obzir uzmemo njegovo dobro srce i postojan moral. 1998. godine u Thoru #390 nakon što je Cap postao nezavisan i oslovljavao se sa The Captain, posetio je vilu Avengers da bi se tamo našao u zasedi Groga, demona smrti, u toku bitke Cap je sa lakoćom podigao čekić i pregazio loše momke pre nego što ga je vratio Thoru.

Storm

Kao mutant sa moćima manupulacije vremenskim prilikama, Storm ima dosta toga zajedničkog sa Bogom groma. Ali, za njen zaplet sa Mjolnirom zaslužan je Bog prevare, Loki. U svojim mahinacijama za presto Asgarda, Loki je stvorio sličan čekić, Stormcaster i dao ga Storm, koja dobija moći slične Thorovim. Prethodno je iskoristio ovu repliku Mjolnira kako bi izmanipulisao Storm i ona izgubila moći. Kada je shvatila njegovu spletku, Thor joj je predao Mjolnir i ona ga je iskoristila kako bi uništila Stormcaster. 

Beta Ray Bill

Prvi zvanični lik izvan nordijske mitologije koji je podigao Mjolnir. Bill je vanzemaljac koji je tražio novi dom za svoju rasu. Kada ga je S.H.I.E.L.D. okarakterisao kao pretnju, poslali su Thora za njim i njegovim ljudima. U njihovom sukobu Bill se dokopao Mjlolnira, podigao ga i vratio Thora u normalno, ljudsko stanje. Odin ih je kasnije naterao da se bore za pravo da budu Thor. Pošto je ta borba uglavnom bila izjednačena, Bill je dobio svoj čekić, Stormbreaker, podjednako moćan kao Mjolnir, koji je vraćen u Thorove ruke. 

Pročitajte: DC Comics odaje počast Stenu Liju

Vision

Na početku Avengers: Age of Ultron imali smo scenu u kojoj svi Avengersi pokušavaju da podignu Mjolnir ali niko ne uspe. Kasnije u filmu koristeći sintetičko telo namenjeno za Ultrona, veštačku inteligenciju J.A.R.V.IS. i jedan od šest infinity stones-a, stvoren je The Vision. U prvom minutu svog postojanja lik je sa lakoćom podigao Mjolnir i dodao ga Thoru. Ovim potezom zaslužio je poverenje svih članova Avengersa. 

Superman

Timovi Justice League i Avengers našli su se zajedno u borbi protiv ludog boga po imenu Krona. Krona ih pobeđuje jednog za drugim, dok Supermen nije uzeo Mjolnir i štit Captaina Americe da bi zadao poslednji udarac. Ipak, Supermen u početku nije bio dovoljno dostojan da podigne čekić, ali je Odin je iz Mjolnira izvukao kletvu jer je smatrao da bi Mjolnir u rukama Supermana u tom trenutku bio dobro rešenje. Mislio je dobro. 

Autor: M. Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x