David Bowie u stripovima

0

David Bowie je bio izuzetna multimedijalna ličnost.

david bowie stripblog

David Bowie bio inspiracija mnogim umetnicima, pa tako i mnogim strip autorima. Njegove stejdž persone koje je kreirao su bile toliko upečatljive i ostavile su neizbrisiv trag ne samo u muzici, već i u pop kulturi uopšte.

Sa lakoćom, bez imalo napora, tokom svoje karijere koja je trajala pola veka, David Bowie je kreirao, ulazio u svoje stejdž persone i izlazio iz njih. Ti identiteti su uvek bili čudnovati, misteriozni i tajni da su odavali utisak kao da su iskovani na stranicama nekog magičnog stripa. Njih je pratila neka sila koja im nikad nije dozvoljavala da odaju utisak da pripadaju stvarnom svetu. Stoga i nije čudo što je godinama bio inspiracija kreatorima stripova koji su pokušavali da preusmere maštovite iskre njegovih ličnosti na svoje stranice. 

Pročitajte: “Gavranova presuda”: Lemi Kilmister i Dilan Dog

The Sandman #4

Kada je Morpheus otišao u pakao u Sandman #4, Neil Gaiman je uputio crtača Sam Keith-a da nacrta Lucifera po ugledu na Dejvida Bouvija. Dobili smo Lucifera koji više izgleda kao Bowie, nego što Bowie izgleda kao Bowie. Kasnije kada je pisao ,,Season of Mists”, Gaiman je ponovio svoju instrukciju sledećem crtaču Kelley Jones-u. ,,Neil je bio uporan da je đavo Bouvi. Moraš nacrtati David Bowiea. Pronađi David Bowiea ili ću ti poslati David Bowie. Jer ako to nije David Bowie, moraćeš da ga uradiš ponovo dok ne bude David Bowie”. izjavio je Kelley Jones o svojoj saradnji sa Gaimanom. Lucifer ne izgleda samo kao Bowie, već kanališe jednu od njegovih ključnih karakteristika, a to je promenljivost. 

Kasnije je Lucifer dobio svoj spin-off strip koji su radili Mike Carey i Peter Gross u kome Lucifer ostaje krajnje Bowiestičan. Za uzor je uzet kasniji i ugledniji izgled Bowiea. Naslovna strana Lucifer #16 na kojoj lik izgleda malo starije i zrelije, iz njega i dalje vrišti Bowie.

The Wicked + The Divine

https://twitter.com/McKelvie/status/686500162521460736

Iako se ponavlja Bowie kao Lucifer, u The Wicked + The Divine kreatora Kieron Gillen i Jamie McKelvie, koji su stvorili panteon bogova koji su bukvalno rok zvezde. Žive teško, umiru mladi i povezuju se sa fanovima kroz razrađene performanse. Luci je predstavljena kao Bowie iz ,,Thin White Duke” perioda. Obučena u belo sa kosom zabačenom pozadi i stavom kojim pokazuje da je nije strah od bilo čega pa čak ni od samog đavola. 

Captain Marvel #9

Poput rok opere u svemiru i Bowieve česte inspiracije svemirom, ne čudi ova paralela sa intergalaktičkom heroinom kakva je Captain Marvel. Glavni negativac ove epizode je nacrtan po ugledu na Bowiea, tačnije njegovog poznatog lika Aladdin Sane, koji je takođe poslužio kao inspiracija za naslovnicu stripa. 

Red Rocket 7

Osim što glavni lik stripa Red Rocket 7 ima velike sličnosti sa Bowievim likom Ziggy Stardust, u stripu se pojavljuje čak i Bowie lično kao jedan od karaktera. Glavni lik je pao na zemlju, nosi dugu crvenu kosu i vanzemaljski je rok muzičar. Strip je ugostio skoro svakog značajnog rok muzičara, ali interakcije sa Bowiem posebno blistaju. 

The Joker

Pisac grant Morrison nije krio da je Bowie imao uticaja u njegovoj interpretaciji Jokera u priči Batman RIP. Otišao je toliko daleko da je Jokera titulirao kao ,,Thin White Duke of Death” aludirajući na Bouvijevu bledoliku, mršavu i samodestrukvinu fazu iz perioda 70-ih. Ovo nije jedini put da se Bowie i Joker pominju u istom kontekstu. Neil Gaiman je izjavio da će Bowie u određenoj starosnoj dobi biti savršen za ulogu Jokera u eventualnoj adaptaciji Millerovog ,,Dark Knight Returns”.

Casanova

Pisac Matt Fraction je dopustio da mnogi likovi u njegovom stripu Casanova podsećaju na rok zvezde. Tako lik Luther Desmond Diamond podseća na Bowiea. ,,Ovaj lik je veoma inspirisan Bowiem. Želeo sam da Luther spremno usvaja i izmišlja ličnosti.” izjavio je Fraction jednom prilikom za Comic Book Resources. 

Young Avengers

Kada je Kieron Gillen počeo da radi na spin-off stripu Young Avengers, napisao je Noh-Varra, Kree vanzemaljca iz alternativnog univerzuma. Lik je nastao kroz objektiv Bowievih različitih vanzemaljskih likova iz promena. Primarni uticaji bili su Bowie i film Nicholas Roega ,,The Man Who Fell on Earth”, sa puno gipke seksualnosti. ,,U bilo kojoj meri Bowie je superheroj.” izjavio je Gillen za Guradian 2013. godine. 

David Bowie je preminuo 10. januara 2016. godine. Uprkos neupitnim uspesima i tragu koji je ostavio na muzičkoj sceni, ostao je večna inspiracija na svim ostalim poljima umetnosti, posebno stvaraocima u svetu stripova.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x