Kako je cenzurisani Tramp spasao svet?

0

Ko to kaže da u stripu ne postoje bombastični naslovi, koji neretko ne opravdaju zainteresovanost i radoznalost publike koja klikne samo radi naslova na link?

tramp spasao svet stripblog

Prikaz stripa “Kako je Donald Tramp spasao svet” Alfreda Kastelija i Đovanija Kriveloa u izdanju Veselog četvrtka

Kada govorimo o ovakvom načinu rada na stripu, možemo pretpostaviti o kome se ispod naslova radi, to je Marti Misterija. Svakako lik kojem energični naslovi odgovaraju, pa je l’ on detektiv nemogućeg ili nije?

Sam naslov stripa Alfreda Kastelija i Đovanija Kriveloa “Kako je Donald Tramp spasao svet” u današnje vreme svakako opravdava to što je naziv stripa ovakav kakav jeste. Da je ovaj naslov objavljen kod nas onda kada se epizoda našla na kioscima u Italiji (početkom 1990-ih), naslov ni približno ne bi bio toliko intrigantan. Tada je Tramp bio samo biznismen i milijarder. Samo, neko bi rekao da je i to dovoljno, ali godine koje su dolazile ni kod Trampa nisu pohabale težnju da se nađe na čelu, jedne od vodećih sila u svetu.

Pročitajte: Treća sreća Zlatne serije u izdanju Veselog četvrtka

Naime, osim što se jedan kratak deo radnje odvija u Trampovoj kuli i što se sam Tramp pojavljuje u poslednjim kadrovima ove priče, ona nije ni najmanje okrenuta Donaldu Trampu ni kao ekonomskom magnatu ni kao nekome ko pretenduje da zauzme to važno mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država. E sada dolazimo do tog važnog momenta gde ove dve tvrdnje i nisu u potpunosti tačne. Naime, sama tema naslova, “Kako je Donald Tramp spasao svet” sugeriše na ono što se zaista u priči događa, on jeste de fakto spasio svet, a spasio ga je svojom ekonomskom promišljatošču, poznavanjem psihologije kupaca i samog funkcionisanja tržišta, sistema kapitalizma na zemlji, koji “dobronamerni” vanzemaljci nisu znali.

Tako dolazimo do toga da je Tramp zaista “spasao svet”, što aludira na opravdanje njegove težnje da postane predsednik SAD-a, ali i to da je dobar ekonomista time što je baš umećem, pre svega praktičnim iz ove oblasti poravnao stvari i sačuvao planetu. 

tramp spasao svet stripblog

Da ne spominjemo to da su autori u tim s kojim je Tramp napravio dil stavili Borisa Jeljcina, Sadama Huseina i zamislite Hilari Klinton. Rusija, Irak i SAD, neverovatna kombinacija, a još neverovatnije je to da je odmah na početku priče Hilari Klinton optužila Trampa kako ne razume njihove potrebe i kako želi da ih iseli, jer su nelojalna konkurencija, a na kraju su sarađivali. Ko zna možda su Kasteli i Krivelo pored toga što su prorokovali suparništvo Hilari Klinton i Donalda Trampa, predvideli i njihovu saradnju. Ko će to znati?

U svom uvodniku “Make Golden series great again” urednik izdavačke kuće Veseli četvrtak Dušan Mladenović objašnjava kako se i ova Zlatna serija, pored one stare našla na udaru cenzure. Naslovnu stranu retro izdanja 8. broja ove edicije crtao je Goran Sudžuka, a kolor je radio Fran Strukan.

Pročitajte: Pre tačno 50 godina objavljen prvi broj Zlatne serije

-Ipak, njegova fenomenalna ilustracija sadržala je ključni element, prisutan u naslovu broja, koji nije naišao na odobrenje čelnika kuće Serđo Boneli Editore. Nije teško shvatiti o čemu je reč. Zato koricu B sada krasi drugačija naslovna ilustracija u odnosu na prvobitno zamišljenu. Goran je veliki profesionalac, i uz kolorističku pomoć Frana Strukana se s lakoćom prilagodio želji vlasnika autorskih prava, ali malo gorčine u ustima ipak ostaje, jer onu prvu verziju ne smemo da vam pokažemo, napisao je Mladenović u uvodniku.

U 8. broju Zlatne serije nalazi se još jedna epizoda Martija Misterije nazvana “Dokument ‘Lambda'”, istih autora Kasterila i Kriveloa. Klasična priča o teorijama zavere, snažnoj saradnji između SSSR-a i SAD-a (što u krajnjem slučaju i ne mora biti toliko netačno). 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x