Prvi tom svedočanstva “kad se Volga ulivala u Savu” (VIDEO)

0

“Nemam reči da iskažem šta sam tada osetio. Moj strip u Politici! Pod mojim punim imenom! A šta li tek da kažem o honoraru?! Sto dinara “kaiš” – 3.000 mesečno. Generalska plata…

volga uliva u savu stripblog

Prikaz stripa “Lobačev sabrana dela 1931-1939” Đorđa Lobačeva u izdanju Makonda

…Kao na krilima leteo sam kući. A kod kuće su me već čekali Lizina majka, njen i moj brat. I pošto smo usput kupili flašu šampanjca i kutiju bombona, svi smo otišli kod Rajevskih”, napisao je Đorđe Lobačev u svojoj autobiografiji “Kad se Volga uliva u Savu” (Prosveta, Beograd, 1997, str. 74-75).

Ovo je Lobačev pisao za strip “Hajduk Stanko” prema priči Janka Veselinovića 1936. godine kada je ponudio uredništvu Politike strip, a oni ga prihvatili.

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2018. godine pojavio se prvi integral “Lobačev sabrana dela 1931-1939” od strane izdavačke kuće Makondo. Izdanje ove publikacije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U ovom sveobuhvatnom izdanju pored nadahnutog uvodnika urednika izdanja Zorana Stefanovića i ništa manje detaljnog izvodnika Zdravka Župana nalazi se mnoštvo uvodnih tekstova za svaki strip. Takođe, tu se pred svako od ostvarenja koje je objavljeno u ovoj knjizi, a koje je Lobačev objavio od 1931. do 1939. godine, nalaze se i odlomci iz Lobačeve autobiografije “Kad se Volga uliva u Savu” u kojima autor govori o tim stripovima, kako su nastali, kakve su okolnosti bile i odakle je inspiraciju dobio za njih.

Pročitajte: Gde su crne misli tu su i “Crne besmislice”

Od prvih crteža iz pisama svojoj, tada budućoj ženi Lizi, preko “Zraka smrti”, “Hajduka Stanka”, “Carevog glasnika” i nezavršenog “Deca kapetana Granta”, pa sve do “Plave pustolovke” i to šest delova nalazi se u ovoj knjizi. Izdanje dolazi na 250 stranica velikog formata veoma smerno stilski uređeno, sa mnoštvom kvalitetnog sadržaja, pravi dokument srpskog stripa, svedok koji čuva u istoriji radove prvog srpskog stripara, rođenog kao u Rus u Skadru.

Kapitalno izdanje koje će obuhvatiti rad čoveka koji je, što bi mladi rekli “izmislio srpski strip”, i u svojim prvim radovima se potpisivao kao Džordž Strip, obeležiće godine pred nama, kao što je obeležio 2018. godinu kada je objavljen prvi tom.

Svakako je veom interesantno čitati i istraživati kako se gradio stil Đorđa Lobačeva kroz faze u njegovom stvaralaštvu. Mnoštvo tabli, skica, crteža i priča svakako su se razlikovale prema stilu i načinu pisanja i crtanja.  

Pročitajte: Pregled stripovske 2018. godine u Srbiji: Ženski strip imao uzlet, istaknuta “Bezimena”

Svakako, pored prvih radova najvažnije je to što se skupila zbirka prvog dužeg strip serijala Đorđa Lobačeva “Plava pustolovka” rađen za časopis “Mika Miš”. Šest stripova “Plave pustolovke” objavljivani su u časopisu od avgusta 1937. do septembra 1939. godine.

Mlada, plava Beti Grej lovac na zločince igra glavnu ulogu ovog ostvarenja i prosto je neverovatno sa kakvom dinamikom u radnji i predviđajućim detaljima unutar samog razvoja priče kakve ćemo sretati u filmovima koji će se pojvaljivati u godinama koje dolaze, se gradi priča.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x