Planeta Hulk – Izdaja, razočarenje, bes

2

Planeta Hulk je Marvelov ambiciozan, nekonvencijalan, hazarderski projekat iz 2006. godine u kome se Hulk nalazi pred izazovima kakve do tada nismo videli.

planeta hulk stripblog

Tada su u Marvelu smatrali da je velikog zelenog najbolje isključiti iz velikog crossover događaja te godine Civil War, te je Hulk ubačen u epski stripovski spektakl poznat kao Planeta Hulk. Hulk je proteran sa Zemlje odlukom Doctor Strange-a, Iron Man-a i Mr. Fantastic-a. Originalan plan je bio da se u šatlu Hulk transportuje na posebnu, nenaseljenu planetu na kojoj neće moći da povredi nikog, i niko neće moći da povredi njega. Šatl nailazi na crnu rupu i pada na planetu Sakaar kojom vlada ozloglašeni Red King. Narativ ne gubi vreme brzo uspostavljajući društvenu strukturu planete Sakaar na kojoj Hulk postaje rob i gladijator. Preusmeren na surov, ratnički svet u kome nema šta da izgubi, ravnodušni Hulk se brzo uzdiže i postaje pretnja po ozloglašenog vladara i njegovu imperijalnu vladavinu. 

Vešto koristeći aluzije na proverene likove kao što su Spartak, Ben Hur i Maksimus, pisac Greg Pak postavlja Hulka kao nekog vrstu Mesije. Pomalo ironično postavljanje jedne besne mašine uništenja i smrti kakav je Hulk u takvu ulogu, po prvi put nas odvaja od njegove prave ličnosti Bruce Banner-a, i tera nas da ga zaboravimo. Hulk je uvek bio tretiran kao čudovište, ali na planeti Scaar, među ostalim čudovištima on dolazi u situaciju da konačno pronađe svoje mesto u svetu i postane heroj. Postoje trenuci u stripu kada vam ga jednostavno bude žao. Uz sve dosadašnje simpatije prema Banner-u, ovde u potpunosti saosećamo samo sa Hulkom koji je prognan i izdan od strane svojih prijatelja. 

Pročitajte: Vojnov: DC je od Donerovog Supermena redefinisao, ne samo superherojski film, već i blokbaster

Ako se pitate gde je Banner u ovoj priči, odgovor daje sam scenarista rečenicom koju veliki zeleni izgovara: ,,Nikada nećete videti njegovo lice. On ne bi ni minut izdržao na ovoj planeti.” Ovo je pametno objašnjenje koje Hulku dozvoljava da ova priča bude samo njegova, bez bespotrebnog skretanja pažnje. Greg Pak je bio u stanju da sjajno razvije i ostale likove što nije bio lak posao sa obzirom da su potpuno novi. Možda su i oni čudovišta, ali hrabrost i inspiracija koju u njima izaziva Hulk čine da brinemo za njih koliko i za glavnog lika. Ironična, polarna suprotnost je Red King, negativac koji svojim delima čini da ga mrzimo sve više. U priči u kojoj su čudovišta identifikovani kao heroji, on je pravo čudovište. 

Još jedna od prednosti Planete Hulk je svet u koji je smeštena radnja. Sakaar nije jednoličan svet kakav se često oseća u naučnoj i epskoj fantastici, već je ekspanzivan uključujući različita stvorenja, rase i običaje. Ovo daje novi šmek kliše ideji o imperijalnoj planeti ratnika i robova kojom vlada destruktivni vođa. 

Grupa crtača (Carlo Pagulayan, Aaron Lopresti, Gary Frank, Takeshi Miyazawa) čine sjajan posao kako bi se prilagodili Hulkovom brendu velike akcije. Stranice stripa Planeta Hulk se sastoje od većih panela koji su podeljeni u zavisnosti od onoga što određene scene zahtevaju. Takođe su maksimalno ispratili Paka i njegov scenario, te su likovi uprkos tome što su čudovišta, veoma izražajno dočarani. Njihova lica nose emocije i koriste pravi govor tela. Tačan vizuelni prikaz čini da scenario sija punim sjajem.

Pohvale bi trebalo dati i koloristi Chris Satomayor-u, koji jarkim bojama i snažnim osvetljenjem ispunjava ovaj vanzemaljski svet. Iako koristi zemljane tonove, naročito u scenama koje su u divljini, kolorista se maksimalno trudi da se ovaj svet maksimalno razlikuje od Zemlje. 

Planeta Hulk je priča koja omogućava uvođenje novih ideja, sredina, likova i kultura. Priča se uvek kreće bez zadržavanja na jednoj stvari. Efekat je upravo onakav kakav treba da bude nakon čitanja jednog superherojskog stripa. Ostavlja nas da prosto želimo još baš ovakvog Hulka. Meni lično nakon čitanja ostaje dubok osećaj žaljenja jer ova priča nije posebno ekranizovana u MCU-u, već je stopljena u film Thor: Ragnarok. Planeta Hulk je najiedalnija priča za solo film o Hulku koji svi lojalisti ovog superheroja već godinama priželjkuju, koja bi se pritom razlikovala od dosadašnjih ekranizacija ovog superheroja i pedantno urađena od strane Marvel Studija zasigurno bi donela prvi filmski uspeh i novu popularnost velikom zelenom titanu.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
nino barisic
nino barisic
2 years ago

najbolja prica mozda i ikad ne samo po mom skromnom misljenju, ali vrlo rado bi cijeli komplet na original engleskom jeziku…

nino barisic
nino barisic
2 years ago
Reply to  nino barisic

a tko trazi na domacem jeziku, ogromna preporuka! !

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x