Akira je dočekao svoj dan, Imperija Velikog Tokija je tu

0

Šta se desi kada se završi Treći svetski rat? Na koju ćemo se planetu preseliti nakon tako teških udara i nemerljivih razaranja? Ali kako je sve počelo i otkud sada taj Treći svetski rat, ko ga je stvorio, zar u istoriji nisu postojala “samo” dva velika rata?

akira stripblog

Prikaz manga strip serijala “Akira” autora Katsuhira Otoma u izdanju redakcije Stripoteka

“6. decembra 1982, 14 časova i 17 minuta eksperiment sa novom vrstom bombe u distriktu Kanto. Devet sati kasnije počeo je III svetski rat! Bombardovani su Lenjingrad, Moskva, Kazahstan, Vladivostok, Novosibirks, San Francisko, Los Anđeles, Čikago, Nju Orleans, Hjuston, Kejp Kenedi, Vašington, Njujork, Okinava, Berlin, Hamburg, Varšava, London, Birmingem, Parzi, Nju Delhi… Na kraju drugi put u istoriji, ljudi su počeli sa potpunom obnovom.”*

O kakvom ratu to pričamo? Kada se dogodio taj treći rat? Ovo je citat, početak stripa “Akira”, mange koja je prokrčila prolaz u svet za ovaj stripski žanr. Autor ove mange je japanski umetnik Katsuhiro Otomo. Otomo je stvorio svetski poznatu mangu i veoma veliki projekat od preko 2.000 stranica, koji je prvi put bio objavljen u decembru 1982. godine u “Magazinu za mlade”. U to vreme ovaj dvadesetosmogodišnji autor nije ni mogao da zamisli da će “Akira” dosegnuti toliku popularnost u svetu da će praktično ona biti na evropskom i američkom tržištu izvor i povod za bliže upoznavanje manga stripa. Šest godina nakon početka objavljivanja serijala “Akira” Katsuhiro Otomo je režirao dugometražni animirani film “Akira”.

Pročitajte: MANGA – strip fenomen iz Japana

Prvi broj Akire u crno beloj verziji objavila je redakcija Stripoteke maja 2002. godine. Prevod stripa radio je Petar Mudri, a likovnu obradu naslovnih stranica naš čuveni crtač Branislav Kerac.

-U vašim rukama je prva sveska naučnofantastičnog serijala “Akira” slavnog japanskog autora Katsuhira Otoma. Time je i formalno započet proces upoznavanja japanske produkcije stripa, u čemu je ovdašnja čitalačka publika bila uskraćena tokom devedesetih godina prošlog veka. Pokušavajući da bar delimično ispravi ovu nepravdu, redakcija Stripoteke je odlučila da vam ponudi upravo najznačajniji serijal, koji je praktično prokrčio put kojim su japanske mange za veoma kratko vreme osvojile čitav svet, naveo je glavni i odgovorni urednik Slavko Draginčić u svom uvodniku prve sveske “Akire” na srpskom jeziku. 

Pročitajte: Samurai 8 – Nova manga kreatora Naruta (VIDEO)

Nego da se mi vratimo na taj famozni rat, taj fenomen o kojem smo govorili pre nego što smo izneli najznačajnije faktografske podatke o “Akiri”. Da parafraziramo glumca Dragana Nikolića u filmu “Sabirni centar” kada profesoru drži “predživotni govor”, on kaže da je istorija čovečanstva istorija jednog rata koji je povremeno prekidan da se napravi novo oružje ili očisti staro.

Akira, dečak kao i mnogi koje je japanska vojska uzela za ispitivanja i pravljenje eksperimenta, najdalje je stigao u svom razvoju i tako zbog velike opasnoti od moći koju je stekao biva zamrznut. Priču oko njega vodi grupa mladih rokera, motorista koje pronalazimo u Novom Tokiju 38 godina nakon Trećeg Svetskog rata.

Pročitajte: Vranješ: Manga strip daje prostor slobodi i mašti

U to doba bande motorista vladale su Tokijom. Kaneda i Tetsuo, klinci koji su se rame uz rame suprotstavljali svojim suparnicima sve dok Tetsuo nije probao tablete, posebne, jače od droge i postao jak, ne kao “Akira” ali veom blizu njega.

Ogromna naučnofantastična priča donosi niz zapleta, a crtački je veoma “izdetaljisana” ali moramo napomenuti da je Otomo nakon objavljivanja serijala, popravljao i dorađivao detalje u priči i table. Tako da se jasno vidi u našem, domaćem izdanju stripa koje su table prepravljene i smatraju izdavači da je kod nas objavljena finalna verzija priče.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x