Klasična književnost i stripovi: Hulk

0

Pre nego što su nam Marvel i DC podarili superheroje, rodonačelnici tih mitova dolazili su iz klasične književnosti.

Klasična književnost i stripovi: Hulk

Moći kojima smo svedočili na stranicama stripova i bioskopskih platna današnjice su nekada bile nošene rečima, predanjima i počivale na stranicama rustičnog spisa. klasična

Naravno, u davna vremena, pomenuti protagonisti i njihovi talenti nisu se manifestovali sa aplombom najmoćnijih heroja na zemlji danas. Ali, ipak su bili dovoljno inovativni da očaraju publiku svojim fantazijskim svetovima i pojavom. Kako je i koja klasična književnost uticala na stripove i superheroje?

Čudni slučaj Doktora Džekila i gospodina Hajda i Hulk

Jedna od najvažnijih novela svih vremena dirketno je uticala na stvaranje i razvoj Hulka. Zeleni div je Marvelovo oličenje dualnosti čoveka. Sa genijalnim naučnikom na jednom kraju i besnim čudovištem na drugom, Neverovatni Hulk povlači visceralne korelacije s Čudnim slučajem Doktora Džekila i gospodina Hajda, Roberta Luisa Stivensona iz 1886. Obojica prikazuju dve potpuno različite, ali intrinzične ličnosti u njihovoj teškoj, mučnoj potrazi i njihovu unutrašnju borbu između dobra i zla.

Pročitajte: Šta je potrebno da biste podigli Mjolnir?

Rad Luisa Stivensona postao je jedan od najuticajnijih prikaza mača s dve oštrice unutar ljudske ličnosti. U priči dr. Džekil – ugledni naučnik, stvara serum koji transformiše njegovu dobro vaspitanu, nežnu ličnost u brutalnog, ratobornog Hajda, koji razara sve oko sebe i hara po gradskim ulicama noću. U pokušaju da potisne zle nagone koje su ga proganjali ceo život, dr. Džekil na kraju ih pušta da isplivaju na videlo.

Paralele između Stivensonovog rada i nevolje briljantnog dr. Brusa Banera su očigledne i oboje su postali sinonimi za prikaze borbe između nečijih podeljenih nijansi individualnosti. U svetu dr. Banera, Hulk često zauzima ulogu katarzične izduvnog ventila i nužnog zla, te tera čoveka da neprestano razmišlja o tankoj granici koja često razdvaja dobro i zlo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x