Kako je jugoslovenska PVO oborila Ajron Mena

0

Ajron Men se nije dobro proveo protiv jugoslovenske PVO…

Kako je jugoslovenska PVO oborila Ajron Mena

U jednoj od starih epizoda Ajron Mena, u 101. broju iz 1968. godine koji je napisao Bill Mantlo, a nacrtao George Tuska, popularni Toni Stark se obreo na nebu iznad bivše Jugoslavije i nije se dobro proveo.

Nakon borbe sa Mandarinom u prethodnom broju, Toni se zatekao u kineskoj vojnoj bazi. Pošto njegovo odelo nema dovoljno snage, on je primoran da ukrade kineski vojni avion i pobegne odatle. Toni leti preko Azije, zatim Indije i SSSR-a. Dok se kreće širom sveta, Stark razmišlja o svom poslednjem sukobi s Mandarinom. Sanjarenje mu se prekida nad nebom Jugoslavije kada vojnici PVO počnu da ispaljuju rakete na njega.

Vojnici PVO misle da Tonijev avion sa komunističkim oznakama ima nameru da ih napadne stoga ga gađaju raketama. Oni uspevaju da pogode i obore Tonijev avion, ali on srećom shvata da mu se Ajron Men odelo dovoljno napunilo da može da pobegne i izbegne ekploziju. Međutim, projektili nastavljaju da lete ka njemu, sve dok ga jedan nije pogodio i konačno oborio, dok vojnici PVO slave svoj uspeh.

Pročitajte: Znate li da Superman priča srpski?

Kako sam scenarista navodi, vojnici jugoslovenske PVO govore ‘slovenski’, nekim čudom nekaju petokrake na čelu, a Toni Stark misli da je Jugoslavija u NATO paktu. Jugoslovenska PVO nije bila za zezanje, a Ajron Men je to naučio na teži način.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x