Znate li koji je najprodavaniji superherojski strip svih vremena?

0

Već decenijama stručnjaci za strip industriju broje koliko je izdanja nekog stripa prodato na kioscima, u knjižarama.

Znate li koji je najprodavaniji superherojski strip svih vremena?

Od 1997. pa nadalje ovi brojači prodatih stripova ostavljaju istoričarima precizne podatke o tome koji stripovi su najprodavaniji.

Najprodavaniji superherojski strip svih vremena je X-Men #1.

Rane 90-e su bile jedan jako zanimljiv period u američkom stripu. Sa fokusom na kolekcionarstvo stripova, zahvaljujući uspehu filmova poput Batmana Tima Burtona i knjiga poput Dark Knight Returns, novinske kuće su počele izveštavati o stripovima iz najsočnijeg ugla koji su mogli pronaći: za koliko možete prodati svoje stare stripove. Ovo je poznato kao špekulantski bum.

Izazov pronalaženja kopije Action Comicsa #1 i prodavanja za više od milion dolara zahvatio je mnoge ljude, a strip kompanije su se poigravale s tim, hajpujući svoje velike velike događaje, nove kostime superheroja, prva pojavljivanja, smrti likova i prva izdanja, kao ne samo narativno uzbudljive stripove, aveć i bukvalno vredne.

Pročitajte: Predator vs Wolverine – Sasvim očekivan krosover

Naravno, vrednost izdanja kao što su Action Comics #1 i Amazing Fantasy #15 je u tome što niko nije znao da će Superman i Spider-Man biti hitovi, pa se gotovo niko nije trudio da proizvede, kupi ili sačuva mnogo kopija njihovih prvih pojavljivanja. Te knjige su retke i stoga se smatraju vrednim.

I to je ono što su svi mislili da će se dogoditi sa X-Men #1, koji koji je izlazio tokom pet sedmica, sa pet različitih naslovnica. Četiri naslovnice, ako se sakupe, čine celokupnu sliku, a peta verzija na sebi nije imala reklame, koštala je više i imala je dvostruke korice koje kad se rasklope pokazuju punu sliku, koju je nacrtao tada mlada, nadolazeća crtačka zvezda Jim Lee.

Već možete pretpostaviti ishod. Prodavci su preplavili tržište primercima X-Men #1 kako bi zadovoljili potražnju, a kolekcionari su ih pokupili i sačuvali. Ima ga svuda na kolekcionarskom tržištu. A danas ste srećni ako dobijete dolar za svoj primerak najprodavanijeg američkog superherojskog stripa svih vremena.

Prodato je 8.186.500 primeraka X-Men #1, a zanimljivo je da je to čak osam puta više od drugoplasiranog najprodavanijeg američkog stripa (Star Wars #1 iz 2015. prodat u 1.073.000 primeraka).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x