Kad je Supermen nosio ‘fudbalerku’

0

Fudbalerka je stil frizure koja spaja kratku i dugu kosu. Odnosno, kosa je kratko ošišana na prednjem, a puštena da raste na zadnjem delu glave. Frizura je dobila ime fudbalerka zahvaljujući brojnim fudbalerima koji su je nosili, a ogromnu popularnost je imala sredinom 80-ih.

Kad je Supermen nosio 'fudbalerku'

Pre nego što se vratila u modu u ažuriranoj verziji 2020-ih, frizura je imala fenomenalan prvi vrhunac popularnosti 1980-ih i 1990-ih, kada fudbalerku nisu nosili samo pevači, fudbaleri, već svi, uključujući… Supermena.

Možda se čini kao sitni detalj, ali od svih superheroja, Superman je jedan od onih sa najprepoznatljivijom frizurom: crna kosa, začešljana na stranu, sa čuperkom koji se uvija na čelu. To je bila frizura od koje se retko odstupalo u stripovima ili filmovima. Stoga je logično da je promena izgleda lika ostala posebno utisnuta u istoriji stripa, pogotovo ako je reč o jednoj od najomraženijih i najpopularnijih frizura ikada.

Supermen je počeo da nosi novu frizuru 1993. godine, u poslednjim poglavljima događaja The Reign of the Superman. U sagi, koju je objavio DC Comics između 1992. i 1993, junak je umro od ruke zlikovca Doomsdaya. Kada je vaskrsao iz regenerativne matrice, porasla mu je kosa. Zapravo kad je oživljavao iz regenerativne matrice, još uvek je imao kratku kosu, ali se već kasnije u poglavlju The Return pojavio sa fudbalerkom.

“Super-Fudbalerka”, kako su je u šali nazvali, nastala je zato što su autori, kojima je koordinirao urednik Mike Carlin, želeli da čitaocima navedu da se radi o novom Supermanu (još jedna od stvari koju su modifikovali kako bi signalizovali razliku između starog i novog Supermena je potamnjena crvena i plava boja njegovog klasičnog kostima). “Hteli smo pokazati da se barem malo promenio. Ništa drastično, samo detalj da se naglasi da je bilo nečeg novog”, rekao je Carlin. fudbalerku

Jon Bogdanove, koji je u to vreme dizajnirao Superman: Man of Steel stripove, branio se da „to nije bila njegova ideja! I to čak nije bila fudbalerka, već Tarzanova kosa.” Karikaturista je nacrtao Kal-Ela koristeći kao referencu Tarzana kojeg je čitao kao dete u stripovima koje je objavio Gold Key Comics.

Pročitajte: Poreklo pojma “grafički roman”

Nekim crtačima nije bilo mnogo stalo, pa su kosu iscrtavali malo duže nego inače. Drugi su se, kako se priseća Karlin, “zaneli i završili smo sa lavovskom kosom “, kao u slučaju Bogdanove ili Stjuarta Imonena. Ali do sada se nadimak “Super-fudbalerka” uhvatio među čitaocima. Između 1991. i 1997. nekoliko likova iz DC-a i Marvela, uključujući Aquamana, Booster Golda, Dicka Graysona i Spider-Mana, pustilo je kosu i nosili su frizure u sličnim oblicima. fudbalerku

Superman je fudbalerku nosio pune tri godine, sve dok se, povodom venčanja sa Lois Lane, u priči The Wedding Album iz 1996. godine, nije vratio svom klasičnom izgledu. Tom prilikom je morao da ode kod berbera jer je na tren ostao bez moći. Međutim, obično, s obzirom na to da je njegova kosa otporna na bilo kakve makaze ili oštricu, da bi se obrijao i ošišao, Kal-El je koristio komad svemirskog broda koji ga je doveo na Zemlju na kojem je reflektovao svoj toplotni pogled.

“Fudbalerka je ostala na Supermenovoj glavi više nego što bi trebalo zbog jednostavne činjenice da smo ga zaboravili”, komenarisao je Karl Kesel, jedan od autora koji je u to vreme bio aktivan na liku. “Ili sam barem zaboravio na to, jer to ionako nije bio element koji je uticao na priče.” Godine 2011. kao deo serije DC Retroactive, koja je pričala neobjavljene priče o superherojima u tri različite decenije (70-ih, 80-ih i 90-ih), Louise Simonson i Jon Bogdanove vratili su se stvaranju priče smeštene u 90-te i zaključili, ironično, da se Superman ošišao na ćelavo nakon borbe koja mu je izgorela kosu.

U novembru 2022. godine, DC Comics je odao čast Super-Fudbalerki na alternativnoj naslovnici Action Comicsa #1049, koju je nacrtao Roger Cruz, u sklopu izdavačke inicijative da proslavi 1990-e kroz njegove najupečatljivije trenutke iz stripa.

Super-Fudbalerka je s pravom ušla u ovu galeriju epizoda za pamćenje, jer je uspeo da sažme period priča i epohu jednim, odlučujućim elementom stila. Na neki način, Supermen je bio poslednji veliki lik devedesetih koji je nosio fudbakerku i onaj koji je ujedno i obeležio i kraj popularnosti ove frizure, koja je izašla iz mode u korist drugih frizura.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x