Sin Džeka Kirbija kritikuje dokumentarac o Stenu Liju

0

Nil Kirbi, sin Džeka Kirbija, objavio je izjavu putem društvenih mreža u kojoj kritikuje dokumentarac posvećen Stenu Liju

Sin Džeka Kirbija kritikuje dokumentarac o Stenu Liju

Džek Kirbi je sa Stenom Lijem stvorio mnogo likova za Marvel Comics, a njegov sin nije zadovoljan kako je to predstavljeno u dokumentarcu o Stenu Liju, koji je nedavno objavljen na Disney+ platformi.

Čovek je kritikovao dokumentarac, jer smatra da je Lija prikazao kao osobu koja je imala ideju za većinu Marvelovih likova, umanjujući doprinos autora kao što je Jack Kirby, često fundamentalan, verovatno važniji od scenarista i crtača u nekim slučajevima, pukih izvršilaca ideje.

“Doslovni izraz ega je lična zamenica ‘ja'”, piše Nil Kirbi u saopštenju. „Svaki dobar profesor engleskog ili novinarstva upozorio bi svoje studente da to ne zloupotrebljavaju. Ovaj savet se odnosi na sve koji su spremni da izbroje sve izgovorene ‘ja sam’ u 86-minutnom dokumentarcu o Stenu Liju.”

Pročitajte: Tužba između Marvela i strip autora je okončana

Nil Kirbi posebno osporava deo u dokumentarcu, uzet iz intervjua koji je 2007. godine vodio Džonatan Ros za dokumentarac U potrazi za Stivom Ditkom, u kojem Sten Li tvrdi da je on jedini kreator Spajdermena i da bi sve ostalo bilo kao da kažete da su statuu Mikelanđelovog Davida izradili njegovi štićenici.

Kirbi zatim navodi da većina istoričara stripa smatra strip Džeka Kirbija Challengers of the Unknown osnovom za Fantastičnu Četvorku.

“Imao sam sreće. Moj otac je radio u podrumskom studiju naše kuće […] Tokom srednje škole i fakulteta, mogao sam da provirim kroz oblake dima cigare dok je stvarao Marvelov univerzum,” nastavlja Nil Kirbi. Sten Li je imao dovoljno sreće da ima pristup korporativnim megafonima i medijima i koristi ih da stvori svoj lični mit. […] Moj otac je umro 1994. godine, ostavljajući Liju 35 godina neospornog oglašavanja, često uz blagoslov Marvela, koji mu je dozvolio pumpa brend Marvel, a time i svoj vlastiti brend.

Kirby potom ističe da, dok je Li oduvek bio protagonista kamea koje su postale tradicija Marvelovih filmova, Kirbijevo ime se prvi put pojavilo u špici nekog Marvelovog filma tek 2008. godine, u filmu Iron Man. “Krajnje je vreme da se pravda unese u ovo poglavlje istorije književnosti i umetnosti.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x