Zašto ima toliko Betmen stripova i serijala?

0

Otprilike jedna trećina svih DC-ijevih stripova su naslovi o Betmenu, što ga čini vodećim likom DC Comics-a.

Zašto ima toliko Betmen stripova i serijala?

U Sjedinjenim Državama trenutno se objavljuje 17 serijala s Betmenom u glavnoj ulozi ili s radnjom koja se odvija u njegovom svetu, uključujući redovne i mini serijale, ne računajući još naslova koji će debitovati tokom leta.

Kako je John Jackson Miller, scenarista i analitičar u Comichronu objasnio američkom sajtu Popverse, u prošlosti je Superman često bio prodavaniji nego Betmen, barem do 1966. godine, kada je stigla TV serija sa Adamom Westom, nakon čega je, međutim, došlo do povratka popularnosti čoveka od čelika. Taj period koji je završen kasnih osamdesetih, zahvaljujući neverovatnom uspehu Povratka Mračnog viteza Frenka Milera i prvog filma o Betmenu u režiji Tima Bartona.

Devedesetih su i Supermen i Betmen uživali u odličnoj prodaji, zahvaljujući s jedne strane događaju Smrt Supermena, as druge strane brojnim serijalima posvećenim Beteanu, uključujući i sagu o Knightfall-u, u kojoj negativac Bane lomi leđa BrusuVejnu. Od tada je Betmen uvek bio omiljeni lik čitalaca i bestseler broj jedan u DC Comicsu. Čak i izvan stripa, lik je gigant kada je u pitanju trgovina i merčandajzing, najplaćeniji u DC katalogu.

Pročitajte: Sin Džeka Kirbija kritikuje dokumentarac o Stenu Liju

Prema Denu DiDiu, jednim od glavnih figura DC-a, aktivnom u različitim menadžerskim ulogama od 2002. godine, postojala su dva trenutka u kojima je prodaja Betmen stripova značajno porasla: 2003. godine, objavljivanjem sage Hush Džefa Leba i Džima Lija, pravi stripovski blockbuster u smislu prodaje i narativnih ambicija; i 2011. godine, s ponovnim pokretanjem The New 52, istovremeno sa Skotom Snajderom i Gregom Kapulom koji su se bavili likom.

Osim ovih trenutaka, postoje klasični stripovi poput Year One ili The Dark Knight Returns koji se svake godine izdaju u velikom broju kopija. Ali nedavno su bili i drugi vrhunci: 2019. godine jubilarni broj Detective Comics #1000, na primer, zabeležio je uspeh, postavši drugi najprodavaniji broj nekog DC stripa od 2000. do danas. serijala

„Betmen je oduvek bio bestseler, ali morali smo da odolimo iskušenju da ga stavimo bilo gde samo da bismo ispunili projekcije prodaje“, rekao je DiDio. “Naš uređivački raspored je napravljen tako da Betmen stripovi čine samo trećinu ukupnog broja. Na taj način ne bismo postali zavisni samo od jednog lika.” Situacija koja se, čini se, promenila u poslednje vreme. serijala

Prema statistikama, Betmen stripovi su činili 26% ukupnih izdanja DC Comicsa u 2019. godini i 27% u prvih šest meseci sledeće godine, a zatim su porasli na 38% u 2021. i 2022. Povećanje broja stripova o Betmenu je nastalo zbog direktive koju je nametnuo Warner Bros. Discovery, multinacionalna kompanija koja poseduje DC Comics, i koja je, bez polovičnih mera, verovatno naredila da poveća proizvodnju svog najprodavanijeg proizvoda.

Više priča o Betmenu na policama ne znači samo da će čitaoci izgubiti interesovanje zbog iste hiperprodukcije koja je dovela do toga da se Wolverine pojavio u svakom Marvelovom stripu 2000-ih nakon uspjeha X-Men filmova. To takođe znači manje prostora za druge likove i za eksperimentiranje s novim idejama. Što ne znači da ne možete isprobati nove stvari unutar Betmenovog sveta, ali taj svet, koliko god ogroman, ima granice. I izgleda da DC Comics čini sve da ih gurne što je dalje moguće.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x