“Brek”: Mračna akciona priča savremenog sveta!

0

Za Borisa Breka, umirovljenog agenta za specijalne zadatke tajnih službi može se reći da je čovek koji malo priča, na usta.

brek stripblog

Prikaz stripa “Brek” autora Darka Perovića u izdanju Komika

Njegov govor se prenosi isključivo preko užarenih cevi njegovih pištolja, što svakako ne prija sagovornicima. On je praktično bio zaboravljen, ali su ga ponovo aktivirali kada je bilo potrebno obaviti jedan, naizgled lagan zadatak – kurirski posao naizgled. Trebalo je samo da preuzme film sa snimcima radarskog sistema i vrati se u bazu. Naravno, zapleta tu ne bi ni bilo da se za ovaj film ne interesuju i druge tajne organizacije i kriminalni krugovi kojih se tiče sadržaj tog materijala pokretnih slika.

Pročitajte: “Zatvorske priče”: Zatvor pomračenog uma i duše

Strip autor Darko Perović (1965) je stvorio Breka i 1986. i 1987. godine ga objavio u YU strip magazinu, a te 1987. godine dobio i Poletovu nagradu za najbolji jugoslovenski strip godine. U početku Perović je radio kratke stripove na jednoj tabli i neki zabeleženi su “Slobodan pad”, “Sport” i “Rulet”, dok su “Azru-Alarafa” i “Satori bar” bili stripovi na nešto više stranica. Međutim, jedino je Brek, u to doba mladom autoru, bio ulaznica u ozbiljniji rad na stripu jer je sa svoje 44 table ispunjavao uslove za formu albuma. Danas je Perović veoma cenjen u stripskim krugovima i crtač je Bonelijevog serijala Magični vetar.

-Sa Brekom Perović je snažno vratio prioritet pripovedačkom činu u domaćem stripu s kraja osamdesetih. Naravno, posle iskustava radikalnih svetskih strujanja u stripu sedamdesetih i početkom osamdesetih, za Perovića više nije bilo moguće da se vrati sasvim klasičnoj, konvencionalnoj priči. Akcionost Perovićeve priče bogato je prožeta nekom vrstom pripovedačke melanholije. Tu je moguće i potrebno dešifrovati neke vanstripovne uticaje. To su svakako uticaji špijunske proze Le Kareov”ih romana, kinematografski uticaji Blejd Ranera Ridlija Skota, a u tragovima i Stalkera, pa i Solarisa i Ogledala Andreja Tarkovskog, istakao je Zoran Đukanović u svom tekstu “Brek, govor tame dvadeset godina kasnije” u Komikovom izdanju broj 1. edicije Moderni srpski strip.

Ovaj recenzista i strip poznavalac je opisao kao Perovićev stil vizuelnog prikazivanja – masni, meki, tamni pokreti duše – četkicom. Gustina doživljaja pasivnog avanturiste.

Za Breka, taj zanimljivi akcioni strip s kraja osamdesetih godina dvadesetog veka se kaže da je utkao put jednom mladom autoru i odredio način, stil i serijale na kojima će raditi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x