“Bowie – Starman: Era Ziggy Stardusta”

0

Nakon Nika Kejva i Džonija Keša, čuveni nemački strip autor Rajnhard Klajst svoje najnovije delo posvećuje jednoj od najuticajnijih ličnosti u istoriji muzike, Dejvidu Bouviju.

“Bowie - Starman: Era Ziggy Stardusta”

Prikaz stripa “Bowie – Starman: Era Ziggy Stardusta”, autora Rajnharda Klajsta

Kao i što podnaslov stripa govori, Starman se fokusira na početak karijere Dejvida Bouvija, godine njegovog uspona od malih pozornica Londonske scene do velike muzičke scene u Americi i njegov razvoj od perspektivnog muzičara do galaktičke rok zvezde.

Klajst voli da priča životne priče uticajnih muzičara, to mu bez sumnje leži i sve više se razvija u hroničara istorije muzike.

Priču počinjemo u ranim 70-im. Bouvi je mlad i perspektivan muzičar, ali njemu i njegovom bendu Pauci sa Marsa još uvek nedostaje dovoljno publiciteta i popularnosti. Bouvi će uskoro stvoriti prvu i najpopularniju od svojih tzv. ‘stejdž persona’ Ziggy Stardust-a, galaktičku rok zvezdu koja će spasiti sumornu svakodnevnicu britanske, a kasnije i omladine širom sveta.

Mnoge stvari su pokrenule i inspirisale Bouvijevu transformaciju u Ziggy Stardust-a ranih 1970-ih: svemirska trka i prvo sletanje na Mesec, naučnofantastični filmovi, popularnost Bitlsa, brzo promenjivi modni trendovi, Lu Rid. Od svega ovoga, Bouvi stvara za sebe blistavog scenskog izmišljenog lika.

Pročitajte: Dejvid Bouvi i Džoker

Ziggy je provokativan lik koji izaziva, poigrava se sa rodnim ulogama, seksualnim identitetom i ubrzo počinje da mami omladinu kojoj nudi spasenje i oslobađanje. On prevazilazi društvene, muzičke, modne i seksualne granice izvan svih okeana i zvezdanih mora, postaje ikona i superzvezda, nezemaljski simbol za sve koji se osećaju ili žele da se osećaju kao vanzemaljci. Ali moć njegovog blistavog alter ega imala je negativan uticaj na Bouvijevu karijeru i život. Kako Bouvijeva popularnost raste, raste mu i ego, on počinje da živi raskalašnim životom, počinje da živi život Ziggy Stardust-a. Ovde dolazi do unutrašnje borbe između lika kog je stvorio i samog Bouvija.

Strip “Bowie – Starman: Era Ziggy Stardusta” je i vizuelna poslastica, pogotovo iz razloga što vidimo rad Rajnharda Klajsta u boji, što je neizbežno u priči o ličnosti kakva je Dejvid Bouvi. Boje je digitalno dodavao kolrista Tomas Gilke. On suprostavlja živopisne i jarko obojene slike iz Bouvijevog života, sa flešbek scenama koje su obojene raznim nijansama braon boje. Tako naglašava kontrast i podeljenost između privatnog života Dejvida Bouvija i Ziggy Stardust-a, lika kog je stvorio i koji sa rastom ega i popularnosti sve više preuzima kontrolu nad samim Bouvijem, stvarajući dramaturški ugođaj čitaocima.

“Bowie – Starman: Era Ziggy Stardusta” je jedan snažan strip o Bouvijevoj prvoj revolucionarnoj transformaciji, koji može lako da se dopadne i nestripovskoj publici, što je kompliment. Na samom kraju otkrivamo da je u pitanju samo prva knjiga, jer Klajst po završetku ove priče najavljuje i nastavak LOW! – Berlinske godine Dejvida Bouvija. Ovaj strip je na našem strip podneblju objavila hrvatska izdavačka kuća Strip-Centar Tino, formata 170x240mm sa tvrdim povezom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x