Newsarama: Koliko je Betmen dosledan u tome da ne koristi vatreno oružje? (II deo)

0

Nastavak istraživanja portala Newsarama o doslednosti Betmena da ne nosi oružje vas čeka.

batman oruzje stripblog

„Ali u Betmenu, mislim, broj 4, nisu više dozvolili da Betmen nosi pištolj i mislim da je Betmen čak komentarisao da ne nosi oružje“, rekao je Adams. „Ali to je bilo 20 izdanja u DC-u jer je Betmen tamo i počeo. Tako da je još uvek nosio pištolj.“

Pročitajte: Newsarama: Koliko je Betmen dosledan u tome da ne koristi vatreno oružje? (I deo)

Čudno je da priča o Batmanovoj borbi sa vampirom poznatim kao Monk, jednoj od Batmanovih najpoznatijih avantura sa oružjem, nema ništa na DC Infinite servisu i nema je za čitanje online stripova, niti u jednom od svojih oblika. Ni originalna priča u Detective Comics #31 niti ograničena serija Meta Vagnera iz ranih 2000-ih koja predstavlja dopunjenu verziju priče nisu u ponudi.

Postoji mnogo drugih stripova u kojima Batman koristi pištolj u nekom svojstvu, uključujući Final Crisis #7 (više o tome uskoro), tako da to možda nije razlog zašto priča nije dostupna. Međutim, postoje dva značajna traga koji sugerišu da postoji nešto u priči o Betmenu protiv Monka što je sprečava da bude široko dostupna u bilo kom od svojih oblika.

Kao prvo, i Detective Comics #30 i #32, prethodni i naredni brojevi, nalaze se na aplikaciji. A kao drugo, priča je donekle ozloglašena jer se završava tako što Betmen otkrije da je Monk vampir – i upuca ga srebrnim metkom u snu, ubivši ga, piše u istraživanju Newsarama.

Nema više oružja

batman oruzje stripblog

Ne postoji jasan razlog zašto je Betmen prestao da nosi oružje, ali važno je napomenuti u vezi sa tom odlukom da je u redakciji u Betmenu izričito navedeno da „Betmen nikada ne nosi pištolj ili ubija pištoljem“, prema Adamsu i O’Nilu .

“Oni ne samo da su odlučili da to urade, već su to i jasno definisali”, rekao je Adams. „U stripu je floskula bila, da, mi ne nosimo oružje.”

Adams je rekao da veruje da je odluku donela Vitni Elsvort, tadašnja urednica DC-ja.

„Vodila se diskusija, tako su mi rekli, o ideji da Betmen ne nosi pištolj“, naveo je Adams. „Supermen nije nosio pištolj. Čudesna žena nije nosila pištolj. Zašto je Betmen ubica? U to vreme je svima izgledalo neprihvatljivo.”

„Ne mogu da se vratim u prošlost i ne mogu da spekulišem o tome, ali bih se složio [da Betmen ne bi trebalo da koristi oružje] da sam bio tamo u to vreme. On sigurno ima dovoljno oružja, sigurno se plaši ljudi, i on radi sve ove stvari koje Betmen treba da uradi – zašto da vadi pištolj i nekoga upuca?”

“Druga teorija,” dodao je O’Nil, “je da Vin Sulivan, koji je bio urednik, nije želeo da Betmen nosi vatreno oružje. Ne znam da li je to navedeno u nekom od istorijskih tekstova ili ne?” Vin Sullivan je ‘zaboravljeni čovek’. Njegovo ime se stalno pojavljuje, ali ne znam ništa o njemu osim da je osnovao sopstvenu kompaniju 1948.

Nastaviće se….

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x