IZBOR UREDNIKA MILIDARA ŠVONJE: Stripovi koji su obeležili 2022. godinu

0
IZBOR UREDNIKA MILIDARA ŠVONJE: Stripovi koji su obeležili 2022. godinu

Godina za nama je bila burna na mnogim poljima, a bogami i u izdavačkom svetu stripova. Uprkos svetskoj krizi i inflacijama, ponuda novih stripova je ove godine čini se bila veća nego ikada. Sada je došlo vreme da se svode računi i da se odaberu naslovi koji su obeležili ovu godinu. godinu

Betmen: Imitator

Izdavačka kuća Čarobna knjiga nam je donela relativno friški naslov Betmen: Imitator scenariste Matsona Tomlina i crtača Andree Sorentina. Tomlin je sarađivao sa Rivsom na scenariju za film The Batman, pa je odlučio da i njegova verzija Betmena u ovom stripu bude vrlo slična filmskoj. Dobijamo jednu utemeljenu, ranjivu verziju Mračnog viteza i uvid u psihološka oštećenja koja ga pokreću da radi to što radi.

U pitanju je jedan svež, drugačiji pristup kada je Betmen u pitanju, utemeljen u realnosti i atmosferi koju smo videli u Rivsovom filmu Betmen. Betmen je uvek bio plodno tle za kvalitetne strip priče, a ovo je jedna od njih. Zaplet je jasan; pojavio se drugi Betmen, imitator, koji za razliku od Brusa Vejna ubija kriminalce, dok Betmen pokušava da reši misteriju i uhvati svog imitatora. Priča se najbolje može opisati kao mračni psihološki triler. Ako želite da mračnije pogledate u psihu svog omiljenog superheroja, ne postoji bolja priča od ove. godinu

Berserk

Na opšte oduševljenje strip i manga publike, izdavačka kuća Darkwood započela je sa objavljivanjem mange Berserk. Manga izdavaštvo je eksplodiralo protekle godine, mahom zahvaljujući Darkwood-u i Čarobnoj Knjizi, ali Berserk je sam creme de la creme svega što se našlo u ponudi. Berserk se već prvim tankobonom izdvaja u odnosu na većinu onoga što smo od japanskog stripa mogli da vidimo na srpskom. U Darkwood-u su bez sumnje sa maksimalnom ozbiljnošću posvećeni izdavanju ovog remek-dela, stoga se izdanja Berserka izdvajaju kvalitetom papira na kome je štampan, kao i kvalitetom prevoda. Nadamo se da će tempo izlaženja ovih tankobona ostati isti i da će ova manga nastaviti da lako nalazi svoj put do čitalaca.

Pročitajte: IZBOR NOVINARA NIKOLE TASKOVIĆA: Stripovi koji su obeležili 2022. godinu

Zardo

Ah taj Sklavi. Veseli Četvrtak u svojoj ediciji Međuvreme nam ove godine donosi Sklavijev one-shot strip, Zardo. Za početak je važno napomenuti da Zardo nije originalan projekat, već strip verzija priče koja je već objavljena kao roman pod nazivom Nero 1992. godine, a iste godine je izašao i film u režiji Đankarla Soldija sa istim nazivom. Nero je u početku zamišljen kao noir strip sa mnogo ironije, horora i crne komedije, od beskonačno mnogo epizoda koji je trebalo da crta Đampjero Kazertano, poznati crtač epizoda Dilana Doga. Skoro trideset godina kasnije Sklavi se vraća radu na projektu koji on sam definiše kao „transmediju“ vraćajući se na prvobitnu ideju stripa. U pitanju je jedna zanimljiva rekonstrukcija, ne samo Sklavijevog dela, već Sklavijevog najboljeg perioda i stvaralačke forme, one forme koja ga je početkom devedesetih dovela do vrhunca uspeha sa Dilanom Dogom.

Fantastična Četvorka: Pun Krug

Čarobna Knjiga je ove godine nadmašila sebe objavljujući strip Fantastična Četvorka: Pun Krug čak i pre nego što je doživeo svoju veliku američku premijeru. Aleks Ros u ovom projektu pokušava da se uhvati u koštac sa najprefinjenijim i najstarijim Marvelovim superherojskim timom. On donosi priču, po prvi put kao kompletan autor, pisac i crtač, koja je omaž jednom vremenu i kako bi rekli ‘ljubavno pismo’ svim ljubiteljima Fantastične Četvorke. Napisan i oslikan sa retro atmosferom, Ros uspešno čini da se ova priča oseća kao da je došla iz 60-ih i Srebrnog doba stripa. Ovaj projekat je u velikoj meri značajan i zbog toga jer je prvo u saradnji Marvela sa izdavačkom kućom Abrams Book, pod okriljem Abrams ComicsArt. Ovo je prvi put posle nekoliko decenija da je Marvel ustupio licencu nekoj drugoj izdavačkoj kući. Ova saradnja ima potencijal da iznedri sjajne autorske naslove u budućnosti.

Lunov Magnus Strip

Nostalgična bomba koja je pala na strip scenu bila je vest da Golkonda oživljava čuvenu ediciju Lunov Magnus Strip, davno ugašenu strip seriju koja je svojim obimom izdanja i tiraža stekla kultni status u bivšoj Jugoslaviji. Ono što je specifičnost u pokretanju ove serije jeste to da se ona ne pokreće od prvog broja, pa ide sa nostalgičnim povezom nadalje, već kreće tamo gde je i stala i to u gotovo identičnom izdanju. Strip na kioscima je u ogromnoj meri zahvaljujući ovome ojačao i vratio publiku u neka stara, bolja vremena. Veliki Blek, Kit Teler i mnoge druge zanimljive priče vratile su se na velika vrata zahvaljujući Golkondi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x