IZBOR NOVINARA NIKOLE TASKOVIĆA: Stripovi koji su obeležili 2022. godinu

0
IZBOR NOVINARA NIKOLE TASKOVIĆA: Stripovi koji su obeležili 2022. godinu

Godina na izmaku je obilovala svetskim krizama koje su se ostavile traga u svim sferama života i u Srbiji. Cene sirovina, goriva i osnovnih životnih potreba (a za nas strip to svakako jeste) rastu iz dana u dan. Međutim, strip izdavaštvo je zabeležilo još jednu jako plodnu godinu. izbor

Ponuda novih, domaćih izdanja je bila izuzetno bogata i raznovrsna. Pokretale su se nove edicije, primetan je bio rast mladih izdavača, ali i pojava nekih novih. Ekspanzija manga serijala na srpskom se nastavila, ali ni ostale škole stripa nisu bile zapostavljene pa su ljubitelji devete umetnosti mogli da obogate svoje police nekim odličnim naslovima.  izbor

Moj izbor izdanja koja su obeležila 2022. godinu se pre svega temelji na ličnim preferencama, ali i na uverenju da svaki od ovih naslova čini strip scenu kvalitetnijom.

Konan od Kimerije – Ksutal grad sumraka

Domaći strip autori su u dobroj meri zastupljeni na najvećim svetski strip tržištima i svojim radom pokazuju koliko je naše podneblje bogato talentovanim umetnicima. Stevan Subić je jedan od očiglednih primera sa svojim vrtoglavim probojem na najviše visine na koje jedan strip crtač može da se uspenje. 

Makondo je ove godine objavio strip koji je, trenutno, jedan od Zrenjaninčevih najznačajnijih radova. Adaptaciju klasične priče o Konanu Roberta E. Hauarda je u scenario pretočio Kristof Bek, a Subić se postarao da varvarin iz doba Hiperboreje oživi u svoj svojoj sirovosti i fantastičnosti. Đulija Brusko je dala doprinos svojom očaravajućom veštinom na polju kolora.

Pored Konana, Makondo je izdao i Tarzana u adaptaciji istog autorskog dvojca (sa drugim, znatno lošijim koloristom), a svakako vredi spomenuti i dva albuma “U glavi Šerloka Holmsa” koji su možda i vizuelno najlepša izdanja ove godine. izbor

Parabola

Udruživanje Stena Lija i Mebijusa na zajedničkom projektu je verovatno najznačajniji krosover u Istoriji stripa. Otac Marvelovog superherojskpg univerzuma je ukrstio svoj scenario sa crtežom polubožanskog Mebijusa i kao rezultat je nastala fantastična priča o Srebrnom letaču.

Darkvud je već ranije objavio ovaj strip u prvoj od svoje dve knjige o Srebrnom letaču, ali ta izdanja su davno rasprodata. Međutim, novo izdanje “Parabole” je na još većem formatu i tehnički je besprekorno odrađeno, tako da je ovaj album nešto što svakako obeležava ovu godinu.

Pored “Parabole”, Darkvud je bio aktivan i na polju mangi (pokrenut je Berserk), završili su izdavanje Korta na ćirilici i pokrenuli novu ediciju Saskvač u kojoj će udomiti stripove američke škole.

Crni lokvanji

Pročitajte: IZBOR NOVINARA MILOŠA SIMIĆA: Stripovi koji su obeležili 2022. godinu

Najkula je jedan od najmlađih izdavača u Srbiji i prvi stripovi koje su objavili bili su namenjeni najmlađima. Ove godine su se uz mange, manfre i Superkarusel okrenuli i zrelijoj publici novom edicijom Vagabond. 

Za jedan od pokretača nove biblioteke iz Najkule su odabrali strip “Crni lokvanji” Frederika Duvala i Didijea Kasgrena kojim je adaptiran istoimeni roman Mišela Bisija. 

Ovo je jedan predivno napisan i isto tako nacrtan strip. Sa pametnim zapletom i izuzetno zanimljivim likovima. Zbog mesta radnje, ali i još nekih elemenata, ovaj strip bi naročito mogao da se svidi ljubiteljima impresionizma. 

U istoj ediciji Najkula je objavila još dva stripa na koje vredi obratiti pažnju – “Ne možeš da poljubiš koga hoćeš” i “Slika i prilika”.

Legenda o Arnu

Stalker je još jedan izdavač koji je nikao na domaćoj sceni prošle godine, ali sa iskusnim vukom u izdavačkim šumama na čelu, Milanom Jovanovićem, pokazuju izuzetnu predanost obogaćivanju strip scene birajući naslove koji su po kvalitetu izuzetni ali o koji već godinama izmiču pažnji starijih izdavačkih kuća. 

“Legenda o Arnu” je najbolji primer jer je to jedan od najbolje nacrtanih crno belih stripova koje sam ikada video. Žan Klod Gal je poklonio neverovatnu pažnju i najsitnijim detaljima i samo proučavanje njegove preciznosti je posebna dimenzija uživanja u ovom stripu koji je Stalker spakovao u besprekorno izdanje sa matiranim papirom.

Pred kraj godine, Stalker je izdao još jedno vizuelno remek-delo, Sjenkevičevu adaptaciju “Mobi Dika”, a svakako ne mogu, a da ne pomenem mangu “Nikad čovek” koja je takođe adaptacija književnog predloška.

Treći dan

Ponovo Subić. Ove godine su izašla četiri njegova stripa kod nas (Konan, Tarzan, Adam Vajld, Treći dan) i u kombinaciji sa svojim radom za DC, sigurno je ličnost koja je obeležila 2022. godinu u svetu stripa. 

“Treći dan” je scenaristički dobar, ali sigurno ne spada u jednu od najboljih priča koje smo dobili ove godine. Međutim u kombinaciji sa Subićevim crtežom se stvara takva atmosfera da počinjete da čujete kišu i grmljavinu iako je napolju lep i sunčan dan. Ovaj strip je crno beo i rađen je da bude takav, pa se Stevan nije suzdržavao od igre sa senkama i kontrastima. Njegov crtež stvarno treba doživeti u obe varijante.

Veseli četvrtak se baš zaleteo sa kolekcionarskim izdanjima i čini mi se da je našao pravi format u kom treba štampati Boneli stripove u tvrdim koricama (200×265 mm). Ovde su se maksimalno potrudili da apsolutno sve bude na svom mestu i vrhunskog kvaliteta. Pored “Trećeg dana”, Veseljaci su u kolekcionarskim formama izdali i “Pueblo”, “Duboko crnilo” i Dilanov mini serijal ili sezonu “Dilan Dog 666” u dve knjige. Takođe su nastavili sa knjigama Dampira, Dragonera i Mister Noa.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x