Newsarama: Koliko je Betmen dosledan u tome da ne koristi vatreno oružje? (I deo)

0

Betmen ne ubija, zar ne? Betmen ne koristi oružje, zar ne?

Većina bi na ta dva pitanja odgovorila potvrdno.

Ali samo sekund, nije baš tako

vatreno oruzje stripblog

U svakom slučaju, svako novo pojavljivanje Betmena, serijala i novog filma, ponovo pokreće prolazak kroz princip neubijanja kojeg se Betmen pridržava još od 1939. godine kada su ga stvorilo Bob Kejn i Bil Finger. Međutim, sa oružijem je nešto drugačije.

Pročitajte: Evolucija Betmenovog filmskog odela (VIDEO)

Istorija nije tako jasna i bistra kao što mislite da jeste. Već nekoliko decenija, Betmen prilično dosledno mrzi vatreno oružje. Kao što smo kazali, pitajte bilo kog lojalnog čitaoca i verovatno će svi reći istu stvar — Betmen ne nosi pištolj, ne koristi oružje, i čak bi se mogao opisati kao neko ko ima strah od oružja.

Ipak, istoričari Betmena će tačno istaći da je DC-jev Mračni vitez koristio pištolj u prošlosti. U stvari, godine postojanja su pune primera kako je koristio pištolj. Pre nekoliko godina, Newsarama je ovo pitanje shvatio ozbiljno, istražujući periode u kojima se laćao konvencionalnijeg oružja, i istraživanje je otišlo toliko daleko da su kontaktirani stručnjaci za Batmana, uključujući pokojnog, legendarnog Denija O’Nila da kako bi se dobila što bolja perspektiva u kojoj je lik evoluirao u junaka koji ipak koristi oružje.

„Ono što mnogi zaboravljaju jeste da je Betmen prvobitno imao oružje“, objasnio je Brajan Azarelo, koji je radio na Betmenovim stripovima i bio koautor Betmena sa Frenkom Milerom za film “Dark Knight III: The Master Race”. “Betmen je bio palp, rođen i odrastao. Osim što je nosio kapuljaču, taj lik je bio palp karakter.”

vatreno oruzje stripblog

Ideju o Betmenu kao heroju palpa ponovio je pokojni Dennis O’Nil, koji je pisao i uređivao Betmena od 60-ih do 90-ih dvadesetog veka. O’Nil je rekao za Newsarama u originalnoj publikaciji ovog članka da, iako je lik predstavljen maja 1939. u Detektivskom stripu #27 , njegovo poreklo se može pratiti od ranijih heroja pulpa.

„Bil Finger je otvoreno priznao da je njegov glavni izvor inspiracije bio [lik iz pulpa iz 1930-ih] Senka“, objasnio je O’Nil. „I naravno, kao što je Džim Steranko jednom rekao, Senka nije verovala u smrtnu kaznu; Senka je bila smrtna kazna. One plamene automatike kalibra 45 koje je izbacio.“

Tokom 1939. i 1940. godine, u Detective Comics i kasnije u njegovom sopstvenom serijalu, Betmen je prikazivan kako nosi i koristi pištolj, odnosno vatreno oružje.

„Došlo je do incidenta [u Betmenu broj 1] gde je loš momak bežao i Betmen ga juri avionom i puca iz mitraljeza“, rekao je O’Nil. „I Betmen ima neku repliku na tom panelu kao: ‘Mrzim da ovo radim, ali je neophodno’.”

„U drugoj priči [iz Detektivskog stripa #35], na uvodnoj stranici, nosi automat, ali se ne pojavljuje u samoj priči“, rekao je O’Nil, dodajući da je bilo nekoliko drugih primera da je Betmen nosio ili pucao iz pištolja tokom prvih nekoliko godina svog postojanja, mada retko na stvarna ljudska bića.

„Mislim da je jednom ili dvaput u toj prvoj godini bio prikazan sa vatrenim oružjem. I mislim da je to da oni zapravo nisu znali šta imaju“, rekao je O’Nil. “Lik je bio u intenzivnom evolucionom režimu, prvih godina. I to je normalno da je tako. Jedan od razloga što je lik opstao je taj što se s vremenom promenio.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x