Ko je bio inspiracija za stvaranje Kingpina?

0

Kingpin je oduvek bio jedan od najupečatljivijih strip negativaca, što zbog svog izgleda, što zbog svojih motiva i dela. On je crni oblak koji je konstantno nadvijen nad Njujorkom, šef najveće kriminalne organizacije grada koji zadaje teške muke herojima poput Derdevila, Panišera i Spajdermena.

Ko je bio inspiracija za stvaranje Kingpina?

Kingpina su kreirali Sten Li i Džon Romita stariji, a po prvi put se pojavio u Amazing Spider-Man #50, u julu 1967. godine. Spajdermen se do tada susreo sa mnogim negativcima različitih pozadina i različitih moći. Li je želeo da stvori lika koji nije tipičan kriminalac, već neko ko kriminal posmatra samo kao biznis. I tako je nastao Kingpin

Kingpinov izgled i ličnost su bazirani na dvojici glumaca iz ere starog Holivuda. Prvi od njih je Robert Midlton, glumac koji je u svojoj karijeri glumio nebrojeno mnogo negativaca i mafijaša, čineći tako sjajnu inspiraciju za Kingpina. Midlton je bio poznat po svojoj fizičkoj veličini i obliku, kao i po gustim obrvama, a to su dve karakteristike koje deli sa Kingpinom. 

Prema autoru Džonu Velsu u American Comic Book Chronicles: 1965 – 1969: „Strip crtač Džon Romita stariji napravio je Kingpina po uzoru na  glumca Roberta Midltona. Romita je Kingpinu dodao belo odelo, muštiklu za cigaretu i štap.”

Pročitajte: Malo poznata priča o poreklu Pingvina

Drugi glumac iz koga je Romita izvukao inspiraciju za izgled Kingpina je Sidni Grinstrit, koji je poznat po svojim ulogama u klasicima Kazablanka i Malteški Soko.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x